Anjelský dych

danielas - bez fotkydanielas, 25. februára 2012
Anjelský dych
Foto: danielas

Na prvý dojem tortička zrejme neosloví. Ale jej chuť je vystihnutá v názve. Môžete ju smelo ponúknuť, ak hľadáte niečo "repré ". Zobraziť celý popisNa prvý dojem tortička zrejme neosloví. Ale jej chuť je vystihnutá v názve. Môžete ju smelo ponúknuť, ak hľadáte niečo "repré ". Málo surovín,jednoduchá a rýchla príprava. Nutné pripraviť deň vopred ,aby sa chute dôkladne prepojili. U nás je obľúbená už roky a tak som ju pripravila našej dcérke k dnešným narodeninám

10
porcií
45 minút
príprava
55-60 minút
na 115 °C

Suroviny

6 ks
300 g do snehu
Plnka:
4x250ml
4 ks
1,5 PL
1,5 PL
2 PL




Postup

  1. 1

    Na papier na pečenie si obkreslíme väčšie tortové dno 4krát. Vyšľaháme bielky do peny a dynamicky, pomaly, za stáleho šľahania prisýpame všetok kryštálový cukor, pokiaľ nemáme tuhý sneh. Rúru zohrejeme na 115 st.C. a sneh rozdelíme na kruhy a rozotrieme.

    Anjelský dych - obrázok 1
  2. 2

    Pečieme naraz všetky štyri plechy na teplovzdušný ohrev pri 115C tak 55-60 min. Po vychladnutí plátov odstránime zospodu papier. Ide to hladko ,pláty sú krehké, pracujeme opatrne, ak sa nám aj zlomí, nič to,polámané časti sa snažíme poukladať ako puzzle. Na konci sa všetko aj tak prepojí a nebude to poznať.

    Anjelský dych - obrázok 2
  3. 3

    Pripravíme si štyri nádoby na šľahanie. Do každej nalejeme chladnú šľahačkovú smotanu a ideme na to. 1.nádoba-pridáme smeta fix a pred došľahaním prisypeme 1,5PL nesky,šľaháme do tuha. 2.nádoba-tiež smeta fix a vyšľaháme do tuha.3. to isté, pred došľahaním pridáme 1,5PL kakaa. 4. nádoba ako pod bodom dva. POZOR! Do žiadnej šľahačky nepridávame cukor! Pláty sú až moc sladké sami o sebe. A ideme do finále! Aké jednoduché.

    Anjelský dych - obrázok 3
  4. 4

    Naspodok je dobre dať najväčší a aj najhrubší plát. Naň rozotrieme kávovú plnku. Preložíme druhým plátom. Mierne pritlačíme. Natrieme čistú bielu plnku. Tu môžeme posypať 1-2 lyžicami posekaných orieškov. Priložíme tretí plát a natrieme kakaovou náplňou. Pritlačíme posledný plát. Celú tortu zhora aj z bokov dôkladne natrieme poslednou bielou šľahačkou. A podľa gusta ozdobíme.

    Anjelský dych - obrázok 4
  5. 5

    Dnes som servírovala netradične. Neodporúčam !!! Tentokrát sme ani neochutnali....

    Anjelský dych - obrázok 5

Diskusia k receptu

bejgi
pekná tortička @Danielas , ináč súcítim s tebou bod č5 sa prihodil aj mne, ale torta bola väčšia s plnkou, trápila som sa 3 hodiny na synove narodeniny a keď po obede som šla do špajze slávnostne pre tortu, popýšiť sa veľdielom vo dverách sa mi zošmykla a bolo po nej, len môj pes Ajra sa oblizoval :)))
mimitje
Poznám tento Anjelský dych. Bol to dokonca obľúbený zákusok môjho detstva, tj. pred 30timi rokmi a viac! Moja mama mi ho pekávala na narodeninové oslavy - ale robila ho formou rezov. Moje spolužiačky a kamáratky, ktoré som si na oslavy pozývala, ho zbožňovali a počas roka sa nevedeli dočkať oslavy s týmto zákuskom. Jedna z mojich kamarátok sa raz na neho pýtala, ale akosi si nevedela spomenúť na jeho názov, tak sa spýtala, či na najbližších oslavách budeme mať opäť ten "Diabolský rez". :) Milé spomienky a vynikajúci zákusok ( moja mama dávala do jedného dielu šľahačky aj vlašské orechy).
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Určite je výborný. Ukladám do KK .
angiek
uz dlho kukam po takychto tortickach, raz to isto vyskusam, tak si ukladam recept, dakujem, chcem sa spytat ci ten krystalovy cukor nevadi v bielkach, ci sa to cele roztopi, nie je lepsie dat praskovy cukor? a ako sa kraja taka torticka, je pekna na reze?
marianne69
...coby neoslovila,je krasna a urcite hodna svojho mena,vyborny fotopostup az na ten 5 bod, aj to sa stava,poznam,vykotila som plny plech cerstvo upecenych kremesov,ani jeden neostal na plechu,mala som ich aj za krkom,najskor som zurila,potom som si k nim sadla,vzala lyzicu a usmoklena jedla....
salinka
Tak to si ani neviem predstavit, aku diagnozu by som obdrzala, keby mi padla takato krasna torta!!! Najskor infarkt. Taka skoda. Aspon, ze si ju stihla este hotovu odfotit. Je naozaj anjelska. Dcerka bola tiez smutna?
domci4
fuuu :( spadlaa? :( nie...chcem sa spýtať tie bielka nemusím šľahať na parou? to je niečo ako sušená torta že? :)
martamm
No tuto tortu spravim pri najblizsej prilezitosti, vyzera uzasne, davno ma lakalo spravit s penovym korpusom. A mozem sa spytat, ci sa nelame pri krajani?
danielas
Dievčence,potešilo ma,že reagujete .A ako príjemne. Díky vám! Čítam,že máte podobné "zážitky". No, treba len predýchať ten prvý moment,potom je to už pohoda. @mimitje to,čo si napísala, bolo u nás ako cez kopirák . Je to aj moje detstvo,moja mama,moje kamarátky.... Všetko sa zhoduje,priam neuveriteľné....aj u nás to boli rezy. Mne je jednoduchšia tá forma torty,neláme sa pri nej plát
@angiek kryštálový cukor nevadí, všetky pláty sa "rozplynú"a splynú so šľahačkami,cukor určite nezavŕzga pod zubami. Myslím,že s kryštálom sa sneh lepšie vyšľahá. Ak sa Ti lepšie páči práškový,kľudne použi,aj tak som robila.
@beigi ,@marianne69 dnes sa už dá zasmiať pri spomienkach na tieto "trapasy". Ja som ráno robila novú,takú rýchlu gaštanovú,bez múky a cukru
danielas
Všetci sme sa nakoniec z chuti zasmiali a svorne usúdili,že môže to byť môj prvý vstup s príspevkom na varechu/chystám sa skoro dva roky,a veru je to vcelku jednoduché,už pofičím.../
@domci 4 nemusí sa šľahať nad parou. Stačí plát vysušiť v rúre,vajíčka sú takto bezpečné,neboj.
@martamn-z ásada je,že torta musí "prejsť"-24hod v chladničke./v najväčšej časovej tiesni aspoň cez noc/. Ona trošku aj opadne...penové pláty sa rozplynú a krája sa celkom mäkkúčko ako do masla-možno aj príborovým nožom v pohode...
sovka62
Pre mňa čím sladšie, tým lepšie a toto by iste bolo podľa mojej chuti. A páči sa mi aj vzhľad, už mám plné oči tých strašne farebných umelohmotných poťahov a navyše mi ani nechutia. Takže odo mňa za 1.
marijanka712
krásny postup vynikajúci výsledok a chutná výnimočná torta -fakt anielský dych ten názov jej pristane neviem či naberim odvahu , aby som aj ja začala s týmito snehovými kráskami... pre istotu odkladám
danielas
Ďakujem za krásne ohodnotenie,dodáva odvahu a chuť prispieť opäť.
@marijanka netreba sa báť, nie je čoho. Keď Ti zvýšia bielky, upeč,vyskúšaj a bude prichystané,ak na naskytne príležitosť. Už len šľahačky pridáš a hotovo.Držím palce,aby sa podarilo. Zo zvyšných žľtkov robím mäsko "švejžu". Celkom dobrá kombinácia. Môžem niekedy pridať rp.
janara
jéééj, nádherné, pridávam do kk, vďaka a určite vyskúšam, skúsim urobiť s trstinovým cukrom, verím,že tým nič nepokazím
..preorientovala som sa na "zdravšie" ingrediencie...trstinový cukor, špaldová múka, celozrnné múky...
janara
ešte sa spýtam, ja mám klasickú elektrickú rúru, tiež mám piecť všetky 4 pláty naraz? a pri tej istej teplote? slús mi poradiť, alebo niekto, kto s tým má skúsenosť..dakujem
tothka
Joj, taká úžasná mňamka a taký netradičný koniec. Je mi ľúto dcérky, dostala dar-nedar, a želám jej k narodeninám všetko najlepšie.
marijanka712
ked sa na to dám tak ti to určite dám vedieť ja som dosť tvrdohlavá a cielavedomá ked mi niečo chodí v hlave snažím sa to dostať aj do reality a preto si to teraz nechám prebehnúť mojimi závitami a potom pôjdem na ostro a to mäsko si prosíme receptík , aby sa nám tie bielka nakopili a to ma iste potom nakopne.....
marijanka712
ani pomocníkov si nemala ? mačičku alebo psíka aby si aspoň trocha vychutnali tu dobrotu?????
sona67
uložené, je mi ľúto, čo sa stalo s tou kráskou
cica2
krásna tortička a určite aj chuťovo dobrá....júúj až na ten záver, škoda :-( ... A Lucke k narodeninám všetko naj!!!
orchidea
škoda tej krásnej tortičky... ale stáva sa kadečo... ukladám si, snehové máme radi
elisticka
wau super torticka no ... tiez ma bodlo ked som prisla na posledny bod... ale naozaj sa to stava mne napr. s ryzovym nakypom... dno tortovej formy sa uvolnilo.. a prasiatko malo hody... ukladam a urobim ...
evusik
jój, toľká škoda, ale čo už, aj to a stáva a stalo sa asi každej kuchárke :-) ale torta super a páči sa mi ako si ju ozdobila, vyzerá to veľmi pekne, niekedy fakt platí že menej je viac, mám rada takéto jednoduché nápady, je to pekné :-)
tinca
super torta podobná Pavlovovej, ale riadna kalorická bomba:)
tatranka
Jéminenku !!!!!!!!!!! Lucke, želám všetko naj v živote a bodaj by ju stretli len takéto malé škody ako jej maminku.Asi sa po tejto nehode zjavili aj slzičky.
Tortička bola krásna. Keď nám ju odporúčaš,určite aj veľmi chutná,hoci ste tento krát z nej neochutnali. Ukladám do kk.
Je vidieť,že si ju dcérke nachystala s láskou.
danielas
Som dojatá. Vidím známe nicky,ktoré čítavam a ukladám si vaše recepty...wow....mám vás rada
@janara elektrické rúry sú parádne na pečenie. Ak nemáš teplovzdušný ohrev a pečieš len na jednej úrovni,urobila by som po jednom. Je to zdĺhavejšie časovo,myslím však,že naraz by to mohlo byť problémové pre rozdielne pečenie na rôznych úrovniach. Trstinový cukor je super,nikdy som ho nešľahala na sneh-tu neviem poradiť,ale, dala si mi vrtáka do hlavy
@domci4 či sa bielka ušľahajú?prečo by nie? Len možno kúsok dlhšie,aby si mala tuhý sneh.
@marijanka712-ps íka zatiaľ nemáme,ale možno v blízkej budúcnosti...
rp na žvejžu:
1,2kg očisteného bravčového stehna nakrájať asi na 1cm kúsky
6 žľtkov
6 menších cibúl - nadrobno nakrájať
6 feferóniek nadrobno nakrájať/používam zavárané a jadierka dávam len z jednej/
3čl soli
3čl práškového cukru
3čl kari
3PL maggi
Všetko spolu zmiešame a 24hodín do chladničky. Medzi tým raz,dvakrát premiešame. Opečieme na rozpálenom oleji tak 7-8 min. Dobré s ryžou a uhorkou , alebo len tak s chlebíkom
Dcérke odovzdám vaše gratulácie.Vďaka.
havino
aká krásna tortička to bola, bola,ale bude ešte, stáva sa aj horšie, mne naposledy pudingovo-smotanový koláč chladnúci v špajzi na zemi nespadol, ale pochutnal si na nom ten, čo ho mám v profile na fotke, boli mrazy, mne ho bolo luto, dala som ho dnu a zabudla som zavrieť dvere na špajzi, len ked som ho nemala na očiach dve minuty, mi došlo,že kde asi môže byť a on si tak spokojne olizujúc vyšiel, komplet celú pochúťkovú smotanu a puding zlizal a pol piškoty vyjedol,posypaný škoricou, som sa smiala, že vôňa škorice ho pritiahla, nevedela som či sa smiať, či plakať a to som robila koláč do roboty na oslavu menín večer o 8, takže som musela daľší ešte v ten večer robiť
ukladám tortičku, určite urobím, moj majú radi šľahačkové, len či sa mi cesto podarí, neverím si, uvidím
bibia1
moja krásna, normálne som zhíkla, keď som videla tú poslednú fotku
inak tortička vyzerala úžasne
jerica
@danielas Danielka ,to je krása , som šťastná že ťa môžem vidieť na fest , gratulujem Lucke k narodkám , mamine že sa odvážila pridať taký výborný recept na tortu ktorú určite nikto neodmietne,aj keď ho prenasleduje zbojník "cukor". Syn mal tiež narodky , 23.2. (47),tortičku budeme robiť až bude fit,je po operácii kolena.
babidka
aj mna zamrazilo pri tej poslednej fotke !!!! ja by som to urobila tak ako Mariana - zobrala lyzicku a pojedla co sa este dalo :-))))
Krasna je a konecne mi aj niekto povedal to co som si myslela - odlezane sa to krajat da aj bez elektrickeho pilkoveho noza :-))) Takto totiz kraja moja kamaratka tortu Pavlova ...inak vraj praska a neda sa servirovat :-( Mne ostava stale vela bielkov po peceni sisiek , vianocky ci kysnutej babovky kde ide zvacsa viac zltkov .Takze torticka bude :-))))
alexdidi
Tortička bola krásna,pripájam sa k @sovka ,umelohmotné poťahy nemôžem ani.....a tvoja je aj chuťovo výborná,často a rada robím torty i tortičky zo snehového pečiva,niekoľko som už pridala aj tu na varechu.Dnes som tiež robila Pavlovu s kivi.A takú skúsenosť ako ty na obr.č.5 mám i ja a dokonca asi na rovnakom mieste ako ty,aspoň sa mi to tak javí,teda pred chladničkou,keď som ju z nej vybrala a išla podávať pri oslave......stáva sa....
helca103
tá posledná fotka mi pripomenula svadbu mojej najstaršej netere.
Krásne dve spojené srdiečka ružové a modré , vyzdobené ružičkami. Pri prenášaní do auta mi vyletela krabica z ruky a dopadla ako tá tvoja torta.Keby som chcela tak sa mi nepodarí prehodiť tie torty opačne t.j. ružičkami dole......
lia66
Že neosloví...a mne sa veruže páááči!!!...krásna je!
janara
dakujem za odpoved, verím,že sa mi podarí aj s trstinovým..:)
medovnicek
ja túto tortičku nepoznám, ale veľmi sa mi páči, už aj ukladám do KK
albe
Mila Danka,tvoj "anjelak" dobre poznam, je naozaj lahucky ako vanok, robis ho vyborne, vsetkym odporucam...A tento bol robeny aj s laskou, takze jeho smutny koniec ti tvoja Lucka urcite davno prepacila.
janger
Torticka ma veru na prvy dojem oslovila. Je jednoducha a krasna. A taku smolu si mala! Ako pozeram, uplne je splostena! Ooooo! To by sa ani zo zeme nedalo jest :-)))...Aj mna by v tom momente natiahlo. Ale su aj horsie veci ;-). Ale to si clovek povie az s odstupom casu.
palokuchki
Stalo sa ti to, coho sa aj ja vzdy velmi bojim, ked ukladam tortu do chladnicky. Zatial sa mi to ale este nikdy nepodarilo. Ale raz ako som prenasala polievku zo sporaka na stol, odtrhlo sa mi ucho na hrnci a vsetka polievka skoncila na zemi. Paci sa mi velmi ako si torticku ozdobila. Recept si ukladam.
mama3chlapov
Danka, táto tvoja torta je perfektná , veď ju poznám veľmi dobre a chutnala som neraz. Taká tvoja kamarádka :o) . Treba sa na tom asi len zasmiať, i keď najprv by som si porevala. Tvoj prvý príspevok do varechy je o to viac super a zaujal a čakáme na ďalšie od takej mňam kuchárky ako si ty. A to musím dať za pravdu, že Danka varí a pečie s mimoriadnou dávkou lásky. Ale vieš, moje koláče skončili už aj horšie, boli také odporné, že som ich musela kydnúť do záchoda. A to sa človek cíti asi ešte viac pod psa :o) . Teším sa , že sa uvidíme...
danielas
jujúj,ozvali sa mi všetky moje virtuálne oblúbenkyne, ale tiež moje
"srdcovky":D
zo srdca ďakujem všetkým za teplé slová.
Na tejto vareške sa vždy nájde niekto,čo dušu pohladí.... Krásne.
Teším sa na naše stretnutia
evusik
v TV relácii o tortách to robili tak, že na podnos rozotreli trochu čokoládovej polevy a na ňu položili korpus a až potom začali tortu plniť a zdobiť. Torta sa na čokoládu prilepila a už sa ani nepohla, myslím že je to dobrý nápad...
jazavka
vyzerá veľmi zaujímavo, nikdy som nič také nekonzumovala, ukladám do KK, vyskúšam...a s tým pádom torty na zem, už aj ja mám takú skúsenosť, na Vianoce som piekla na želanie syna Sacherovu tortu - no a pri vyberaní z pece sa mi vyšmykla a celá skončila na zemi, škoda preveliká (toľko čokolády)...no a okrem toho mi pridala ďalšiu prácu - musela som piecť druhú, veď predsa nemôžem sklamať syna a ešte na Vianoce... :-)))
domci4
Chcem sa spytat na priemer a bojim sa ze by som to nevyslahala s tym kryst.cukrom.
skockostraka
ŠKODA toho koláča, ale keď som ho ochutnal, tak som pochopil, prečo sa volá, ako sa volá. Danielas, za dnešok ti dávam 10 bodov z desiatich. Lahôdka!!!
Ešte sa oblizujem pri spomienke na neho. :-)
danielas
@domci4 priemer 24 cm,ale prečo sa toho bojíš? Skús vyšľahať dve bielka s práškovým cukrom 6Dg cukru na bielko t.j. s 12Dg
a dve s kryštálovým a uvidíš. Báť sa budeme iného,daj na mňa,tak mi to život ukázal. Toto je pohoda. Držím palce,daj vedieť
domci4
:) dakujem ešte raz..v piatok robím :)
ethanel
Krasny foto recept a urcite musela byt aj chutna ale to co sa stalo Vam by som ja uz asi nepezil, raz som nieco varil pre 20 hosti a sekol sa mi krem poviem vam ze mazelka a kamarat utekali z kuchyne ked videli moj vyraz v tvari a hned vedeli co bude nasledovat, nakolko do kremu isla prisada za cca 55 EUR to bolo este horsie a na SK som ju do 20minut nevedel zohnat takze som musel menit celu 5 chodovu veceru ... dufam ze nabuduce si uz hostia pochutnaju na vasek krasnej torte a nie psik :)
adkas
Nepochybujem, ze torticka je vynikajuca. Pripomina mi Pavlovu, ale s tymi plnkami musi byt absolutne mnamkova. Isto date repete:) Je mi luto toho nestastneho konca. Podobny zazitok mam z detstva, ked mojej mamke spadol hotovy ananasovy zakusok na cerstvo vytepovany koberec pre Vianocami:)
danielas
ďakujem za Vaše milé komentáriky. Keď čítam tie Vaše, dnes už iste úsmevné nehody, vidím, že my sme na tom neboli až tak zle. Nebola som v časovej tiesni, stihla som náhradnú, dcérka je dospelá, takže sme to vzali nakoniec s humorom. Iný nervák by som určite mala na mieste @beigi , @havino ,@alexdidi ,@helca103 ,@palokuchki , @jazavka ,@ethanela ,alebo @adkas maminy... no, stáva sa, budeme viac predvídať :))
danielas
@ev úšik dobrý nápad,aj ja ďakujem,všimla som si tvoj príspevok,prepáč
stacy77777
tortička určite oslovila,ukladám.Pri pohľade na poslednú fotku asi zhíkla každá z nás,to by aj mne trvalo,kým by som predýchala prvý šok...
danielas
Ďakujem dobrej duši,alebo všetkým ľuďom dobrej vôle dať veci do pôvodného stavu. Mám z toho veľkú radosť. Takto je to oveľa krajšie.
Parádneho Valentína prajem všetkým vám :)
slavka81
No super celý recept som pomaly čítala a na konci to bolo super,fakt som sa z chuti zasmiala,vyzerá super aj jednoducho len toho bielkového cesta sa trochu bojím
danielas
Netreba sa báť @slavka81. Choď krok za krokom, ak si poznáš svoju rúru, je to pohoda. Táto tortička je u nás často na stole, deti,aj vnuci sa jej nevedia dojesť. Je v nej viac kalórií, ale chuťovo je neprekonateľná. Keď vyskúšaš, dáš mi za pravdu. Ak vyvstane problém, napíš . Nech sa podarí:-)
elysa
@danielas už ju mám pripravenú v chladničke na dnešnú oslavu, dúfam, že nedopadne ako tá Tvoja, lebo by to bola veľká škoda... už som minula posledné orechy, tak jednu vrstvu šľahačkovú mám karamelovú.... určite si pochutíme :)
danielas
@elysa potešila si ma, že si vyskúšala tento rp. Som aj zvedavá, ako si bola spokojná. Daj vedieť :-)
elysa
@danielas konečne mám chvíľu čas :), tortička zjedená celučičká celá, my tie penové a krémové môžme :), len mám otázočku, čakala som, že pláty zostanú chrumkavé ako pri penovej torte, ale boli zmäknuté, možno šľahačkou? inak veľmi chutný zákusok, chutná obmena penového, určite som nerobila naposledy, bielky si zbieram v mrazáku a toto je ich chutné spracovanie... A takto robím penovú tortu  varecha.pravda.sk/recepty/penova-torta-pre-mojho-syna-fot...
danielas
@elysa ďakujem za return. Potešilo, že sa Ti zadarila a chutila :-)
Pláty pod šľahačkou povolia tak, že sa tortička krája ako do masla. A preto je dobré aj pred podávaním nechať minimálne cez noc, lepšie 24 hod. odležať v chlade. Ona kus opadne, ale tá chuť "je anjelská"
Penová torta ako robíš Ty, je zas niečo iné, aj keď suroviny na cesto identické. Aj chuť je rozdielna. Tvoju mám dávno uloženú a tiež sa na ňu chystám, lebo deti ju radi a už aj pýtali. Máš ju prekrásnu. Dám vedieť, ako som dopadla. Pekný deň prajem
elysa
no tak bola presne ako má byť:), svokra sa ma pýtala, že či je to čisto krémový zákusok, čiže vlastne áno:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia