Foto: danielas
Na prvý dojem tortička zrejme neosloví. Ale jej chuť je vystihnutá v názve. Môžete ju smelo ponúknuť, ak hľadáte niečo "repré ". Zobraziť celý popisNa prvý dojem tortička zrejme neosloví. Ale jej chuť je vystihnutá v názve. Môžete ju smelo ponúknuť, ak hľadáte niečo "repré ". Málo surovín,jednoduchá a rýchla príprava. Nutné pripraviť deň vopred ,aby sa chute dôkladne prepojili. U nás je obľúbená už roky a tak som ju pripravila našej dcérke k dnešným narodeninám
porcií
príprava
na 115 °C
Postup
-
1
Na papier na pečenie si obkreslíme väčšie tortové dno 4krát. Vyšľaháme bielky do peny a dynamicky, pomaly, za stáleho šľahania prisýpame všetok kryštálový cukor, pokiaľ nemáme tuhý sneh. Rúru zohrejeme na 115 st.C. a sneh rozdelíme na kruhy a rozotrieme.
-
2
Pečieme naraz všetky štyri plechy na teplovzdušný ohrev pri 115C tak 55-60 min. Po vychladnutí plátov odstránime zospodu papier. Ide to hladko ,pláty sú krehké, pracujeme opatrne, ak sa nám aj zlomí, nič to,polámané časti sa snažíme poukladať ako puzzle. Na konci sa všetko aj tak prepojí a nebude to poznať.
-
3
Pripravíme si štyri nádoby na šľahanie. Do každej nalejeme chladnú šľahačkovú smotanu a ideme na to. 1.nádoba-pridáme smeta fix a pred došľahaním prisypeme 1,5PL nesky,šľaháme do tuha. 2.nádoba-tiež smeta fix a vyšľaháme do tuha.3. to isté, pred došľahaním pridáme 1,5PL kakaa. 4. nádoba ako pod bodom dva. POZOR! Do žiadnej šľahačky nepridávame cukor! Pláty sú až moc sladké sami o sebe. A ideme do finále! Aké jednoduché.
-
4
Naspodok je dobre dať najväčší a aj najhrubší plát. Naň rozotrieme kávovú plnku. Preložíme druhým plátom. Mierne pritlačíme. Natrieme čistú bielu plnku. Tu môžeme posypať 1-2 lyžicami posekaných orieškov. Priložíme tretí plát a natrieme kakaovou náplňou. Pritlačíme posledný plát. Celú tortu zhora aj z bokov dôkladne natrieme poslednou bielou šľahačkou. A podľa gusta ozdobíme.
-
5
Dnes som servírovala netradične. Neodporúčam !!! Tentokrát sme ani neochutnali....
@angiek kryštálový cukor nevadí, všetky pláty sa "rozplynú"a splynú so šľahačkami,cukor určite nezavŕzga pod zubami. Myslím,že s kryštálom sa sneh lepšie vyšľahá. Ak sa Ti lepšie páči práškový,kľudne použi,aj tak som robila.
@beigi ,@marianne69 dnes sa už dá zasmiať pri spomienkach na tieto "trapasy". Ja som ráno robila novú,takú rýchlu gaštanovú,bez múky a cukru
@domci 4 nemusí sa šľahať nad parou. Stačí plát vysušiť v rúre,vajíčka sú takto bezpečné,neboj.
@martamn-z ásada je,že torta musí "prejsť"-24hod v chladničke./v najväčšej časovej tiesni aspoň cez noc/. Ona trošku aj opadne...penové pláty sa rozplynú a krája sa celkom mäkkúčko ako do masla-možno aj príborovým nožom v pohode...
@marijanka netreba sa báť, nie je čoho. Keď Ti zvýšia bielky, upeč,vyskúšaj a bude prichystané,ak na naskytne príležitosť. Už len šľahačky pridáš a hotovo.Držím palce,aby sa podarilo. Zo zvyšných žľtkov robím mäsko "švejžu". Celkom dobrá kombinácia. Môžem niekedy pridať rp.
..preorientovala som sa na "zdravšie" ingrediencie...trstinový cukor, špaldová múka, celozrnné múky...
Tortička bola krásna. Keď nám ju odporúčaš,určite aj veľmi chutná,hoci ste tento krát z nej neochutnali. Ukladám do kk.
Je vidieť,že si ju dcérke nachystala s láskou.
@janara elektrické rúry sú parádne na pečenie. Ak nemáš teplovzdušný ohrev a pečieš len na jednej úrovni,urobila by som po jednom. Je to zdĺhavejšie časovo,myslím však,že naraz by to mohlo byť problémové pre rozdielne pečenie na rôznych úrovniach. Trstinový cukor je super,nikdy som ho nešľahala na sneh-tu neviem poradiť,ale, dala si mi vrtáka do hlavy
@domci4 či sa bielka ušľahajú?prečo by nie? Len možno kúsok dlhšie,aby si mala tuhý sneh.
@marijanka712-ps íka zatiaľ nemáme,ale možno v blízkej budúcnosti...
rp na žvejžu:
1,2kg očisteného bravčového stehna nakrájať asi na 1cm kúsky
6 žľtkov
6 menších cibúl - nadrobno nakrájať
6 feferóniek nadrobno nakrájať/používam zavárané a jadierka dávam len z jednej/
3čl soli
3čl práškového cukru
3čl kari
3PL maggi
Všetko spolu zmiešame a 24hodín do chladničky. Medzi tým raz,dvakrát premiešame. Opečieme na rozpálenom oleji tak 7-8 min. Dobré s ryžou a uhorkou , alebo len tak s chlebíkom
Dcérke odovzdám vaše gratulácie.Vďaka.
ukladám tortičku, určite urobím, moj majú radi šľahačkové, len či sa mi cesto podarí, neverím si, uvidím
inak tortička vyzerala úžasne
Krasna je a konecne mi aj niekto povedal to co som si myslela - odlezane sa to krajat da aj bez elektrickeho pilkoveho noza :-))) Takto totiz kraja moja kamaratka tortu Pavlova ...inak vraj praska a neda sa servirovat :-( Mne ostava stale vela bielkov po peceni sisiek , vianocky ci kysnutej babovky kde ide zvacsa viac zltkov .Takze torticka bude :-))))
Krásne dve spojené srdiečka ružové a modré , vyzdobené ružičkami. Pri prenášaní do auta mi vyletela krabica z ruky a dopadla ako tá tvoja torta.Keby som chcela tak sa mi nepodarí prehodiť tie torty opačne t.j. ružičkami dole......
"srdcovky":D
zo srdca ďakujem všetkým za teplé slová.
Na tejto vareške sa vždy nájde niekto,čo dušu pohladí.... Krásne.
Teším sa na naše stretnutia
Ešte sa oblizujem pri spomienke na neho. :-)
a dve s kryštálovým a uvidíš. Báť sa budeme iného,daj na mňa,tak mi to život ukázal. Toto je pohoda. Držím palce,daj vedieť
Parádneho Valentína prajem všetkým vám :)
Pláty pod šľahačkou povolia tak, že sa tortička krája ako do masla. A preto je dobré aj pred podávaním nechať minimálne cez noc, lepšie 24 hod. odležať v chlade. Ona kus opadne, ale tá chuť "je anjelská"
Penová torta ako robíš Ty, je zas niečo iné, aj keď suroviny na cesto identické. Aj chuť je rozdielna. Tvoju mám dávno uloženú a tiež sa na ňu chystám, lebo deti ju radi a už aj pýtali. Máš ju prekrásnu. Dám vedieť, ako som dopadla. Pekný deň prajem