Tavada börek/Börek z panvice fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 30. októbra 2015
Tavada börek/Börek z panvice (fotorecept)
Foto: cesminaz

Jednoduchy syrovy Börek :-)

25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
3,25 - 3,5 dl
1 ČL
Plnka:
300 - 400 g (alebo tvaroh)
Na natieranie:
125 g (margarín)




Postup

  1. 1

    Muku a sol premiesame v jednej miske lyzicou. Ked sme premiesali,tak pridame vodu,ale najprv dajte len 3dl a potom potrosky prilievajte podla potreby.Bola som uz tak,ze pri jednej hladkej som potrebovala 3,25dl vody a pri inej hladkej zasa 3,5dl vody,aby som dostala tu spravnu konzistenciu cesta.Takze dame vodu a cele dobre premackame,premiesime,kym sa nam cesto nezacne od misky pomaly oddelovat. Vypracujeme polotuhe cesto.No a nakoniec bochnik poriadne potrieme bud spustenym maslom,alebo olejom.Ja som pouzila olej,lebo potierat budem neskor aj tak maslom. No a napokon cesto nechame zakryte odpocivat 15 minut..

    Tavada börek/Börek z panvice (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ja som si zatial rozdrvila cca.300-400g tureckeho syra,ale kludne mozte dat aj tvaroh podla chuti :-)

    Tavada börek/Börek z panvice (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    No a ideme nato..ide to inak ovela lahsie a rychlejsie,nez sa to na prvy pohlad zda :-)) Oddychnuty bochnik najprv roztapkame,ak citite,ze uz cesto na povrchu nieje take mastne,tak tam dajte trocha oleja,aby sa vam na tom ceste klzali-smykali ruky :-) A potom roztlacajte to cesto zo stredu smerom von.Ide to inac rychlo,ako po masti ;-)) Roztapkajte a roztlacte ho tak na velko,ako len viete a ked sa uz neda,tak ho zacnete tahat za kraje.Uchopite cesto,vopchate prsty pod okraje a cesto troska nadhodite a tak potiahnete.Cize tak mykavo(natriasat) ho potiahnete :-) Tym,ze sa to cesto troska mykne nahor-nadhodi,zide pod neho vzduch a tym padom sa cesto od stola oddeli-odlepi a viete ho este lahsie a lepsie natiahnut :-) Takymto sposobom,sa aj stred cesta krasne do tenka natiahne a nezostane hrubsi.No a takto pokracujeme kym cesto celkom nevytiahneme :-)

    Tavada börek/Börek z panvice (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som ho vytiahla na velkost mojho kuchynskeho pracovneho stola 88x80cm :-) to celkom aj stacilo-bolo vsade tenucke.Tie okraje by sa este mozno dali vytiahnut o tie 3-4cm,ale bolo by to zbytocne,kedze by mi to aj tak uz trcalo dole zo stola a nevedela by som to naplnit...

    Tavada börek/Börek z panvice (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A teraz ideme plnit..Takto v jednej ciare poukladame syr,alebo tvaroh.. A potom okrajom cesta plnku zakryjeme.Predtym nez zacneme cesto krutit,tak ho popolievame horedole rozpustenym maslom.To je aj kvoli chuti,aj kvoli vzduchu medzi platkami cesta.A cesto presne v polovici prekrojime nozikom.Budeme mat z toho 2 valce,presne do jednej panvice(moja ma vn.priemer 27cm) A potom cesto zlahka (nie tesno) zrolujeme :-) Po zrolovani,este predtym,ako ho dame do panvice,mu odkrojime obe konce kde bolo cesto hrube..

    Tavada börek/Börek z panvice (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vytrieme poriadne panvicu maslom a Börek zacneme krutit do formy slimaka, od stredu panvice smerom von.Nedavajte priliz tesne k sebe,aby malo vzduch :-) Cele polejeme dobre roztopenym maslom,aj medzi zarezy.A dame zakryte piect na strednom-trocha mensom ohni cca.15 minut. Najprv som ohen dala na stredny stupen( umna c.5),aby sa panvica rychlejsie prehriala a potom,ked som pocula,ze uz cesto v nej zacalo sustat,tak som stisila na mensi plamen( u mna c.2,5) a nechala 15minut takto piect.. O 15minut (ale mozte sa kuknut aj o 10 pre istotu) som odkryla a skontrolovala lopatkou spodok Böreku,ci je uz pekne do zlatista upeceni :-) Ak je upeceni,ta ho musime obratit,aby sa nam upiekol aj z druhej strany.Ja som troska naolejovala jeden pekac,aby sa borek neprilepil a vyklopila ho nan a znova vsupla do panvice.Potrela zasa cele maslom a znova zakryla na 10-15 minut..Tak isto ako prvykrat,sa znova o 10-15m pozriete,ci je spodok uz upeceni. No a Börek je hotovy ;-P

    Tavada börek/Börek z panvice (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Börek je vyborny takto samotny,ale s polievkou ci s poharom Ayranu :-) Dobru chut.

Diskusia k receptu

kukulienka71
tiež mám vyššie spomenutý názor.-) vďaka za tvoje skvelé popisy a recepty, sú naozaj autentické a príliš lákavé.
boise
kraaaasne....skoda ze na taketo tahave veci som ja od prirody "gramblava" :P
babav
Velmi zaujimavy recept . Je to v podstate uprazena tahana syrova strudla ....
5* za prezentaciu receptu a vdaka za inspiraciu :-).
afataga
nezvyknem pisat, ze mnam, ale teraz ma nic ine nenapada, takze mnaaaam :-), mam to strasne rada, obcas robim cosi podobne, ale som hnila robit to cesto, tak kupujem to tenulinke strudlove a plnku davam hrudkovy tvaroh s kyslou smotanou a sol, potieram mastou, este raz: mnam :-)
elixir
Oh! I tento je prenádherný, oba budem musieť skúsiť, lebo asi ich u nás doma nik iný neupečie... :) :D
terinka55
Všetko už bolo predo mnou povedané a pochválené. Zostáva mi iba súhlasiť a tíško závidieť. Paráda!
gitka61
Krasna praca pacia sa mi oba,lenskoda ,ze momentalne lezim a bojujem s chripkou.Urcite upeciem ak vyzdraviem.Rada robievam taketo tahane cesta naucila mmna este za mlada moja babicka.Nie je to ziadna makacka ,len to treba vyskusat.k.k.*****
luss44
perfektné, len ja hrudkový tvaroh nelúbim, dala by som fetu alebo nejaký iný mrvivý syr... Ty robíš také chute :)
cesminaz
@babav no hej,nieco take :-) @luss44 das si donho co lubis :-) @terinka55 @marianne @katka78 @afataga dakujem vam dievcata za mile slova :-) som rada,ze sa receptik paci. @boise je to velmi jednoduche,treba len skusit :-) @gitka61 ..tak prajem cim skorsie uzdravenie :-) @elixir :-) ..ale po upeceni sa uz prihlasia ;-)) Mila @radost ..ty s tvojimi komentikmi a pritomnostou,len radost roznasas :-) Zakazdym ma tvoj komentik velmi potesi.Dakujem ti za tvoje mile a uprimne slova.Prajem ti vsetko dobre a pohodovy pekny podvecer ;-)
kopretina
Naprosto úžasný recept. Ráda bych zkusila, ale bojím se, že nezvládnu. Mám kamarádku Makedonku, ta dělá něco podobného, ale toto je daleko jednodušší a určitě skvěle chutná. Něco podobného se dá koupit v Bulharsku, ale toto je určitě lepší. Přiznám se, že mám plnou pusu slin. Moc děkuji, zkusím, třeba se povede.
katka78
@afataga písala, že mám brať slaný, tak som sa hneď do toho pustila :-) Milá cesminka, tento recept som ja veru ani skúšať nemala, lebo som sa riadne naňho namotala a nie len ja. Ak ide láska cez žalúdok, tak ja som vďaka vašim receptom, dievčatá a chlapci varechoví, asi najmilovanejšia žena na svete. Cesto som robila z polovičnej dávky, výborne sa mi s nim robilo, plastické bolo, ťahalo sa skoro samo, aj veľký borek by som spravila, ale nemala som ho už kam ťahať, bola som limitovaná veľkosťou kuchynskej dosky, na stole som robiť nemohla. Mali sme teda dva menšie borečky, bože ale aké dobré.. chrumkavé zvrchu, mäkké vnútri, fetou som plnila, ešte teplé sme ich spráskali, guče za ušami a ja už rozmýšľam čím všetkým by sa dali plniť, lebo však nenechám taký dobrý recept zapadnúť prachom! Ďakujem zaňho veľmi pekne, som nadšená :-)



PS: Pozerám, že už aj @kuku vyskúšala, tuším sme ho v rovnakom čase piekli, pekne sa vydaril! :-)
cesminaz
No kraaasa @katka ;-) ty si sa s @kukulienkou dohodla hm?! :-)) Tvoj borek vyzera fantasticky! Som velmi rada,ze sa ti vydaril a ze si s receptom spokojna. Jasne ze ho mozes plnit aj inymi plnkami,napr. zemiakovov,zeleninovou atd ;-) kazdy den iny borek.Len pozor ,aby si z tej velkej lasky nepribrala ;-))) Pekny den zelam a vdaka za odozvu s fotkami! @hrusticka76 @nalpa :-) @kopretina treba smelo skusit :-) ono sa to cesto natahuje priam samo od seba :-) A skuska sa naozaj oplati :-)
ivka9992
toto musím vyskúšať :) ukladám do KK a tešim sa nato :)
bembo
istenem,to musí byť dobrota.ja síce koláče nepekávam,ale švagrová sa v tom vyžíva.musím ju nahovoriť aby takúto dobrotu upiekla.ešte sa opýtam,kamarát vyrába veľmi chutný kozí syr.mohol by som ho použiť,pokiaľ by som ho nastrúhal,lebo on sa akosi nemrví,ale má zas vynikajúcu chuť
cesminaz
@bembo len ju veru nahovor,iste neolutujete ;-)) Ak ti mozem poradit,tak cisto struhany tam nedavaj.Ja som zvykla aj tak robit,ze struhany syr pomiesam s trochou hrudkaveho tvarohu a budes to mat stavnate a nie zlepene po vychladnuti :-) Je to ovela lepsie a aj chuti vyborne :-)
havino
ďaľší úžas z mojej strany, nádhera, dievčatá @kukulienka a @katarinka , šikovnice, aj ja mám na mále ho robiť hned zajtra, ak mi vydá čas, ale tento syrový si viem na sladko predstaviť s tvarohom a to bude moja parketa
stanci11
milión krát diky za recept,,,prvý krát v živote sa mi fakt podarilo urobiť dobrý börek..že dobrý, kecám, bohovský!!! teda plnku som dala špenátovú ale teda toto je presne postup ktorý mi chýbal,,,neviem ako som bez toho dodnes mohla žiť :D :D teraz budem každý víkend meniť plnky ja už to vidím :D
katka78
Hihi, síce nedohodla, ale mám s ňou @cesminka v niečom podobné chute, aj sme celkom akčné (@kuku viac), tak sa nečudujem, že sme sa aj pod týmto receptom stretli :-) Ďakujem aj @zuzanke a @havino. No a @stanci11 blahoželám, že sa vydaril, presne takto nadšená som bola aj ja :-) Nech sa ti aj tie ďalšie vydaria!
olinka12
Už je recept uložený aj 5 hviezdičiek letelo. Strašne sa mi páči určite idem vyskúšať.
kukulienka71
baby, mne sa vždy páčia tie vaše viac;-) ja ho mám o trochu väčšmi pripečený. No škoda, @katka78 , že sa nemôžeme dohodnúť, ale verím, že aj tebe tak ako mne a ostatným akčným to vzrušenie pri varení - pečení a ochutnávaní nových dobrôt prospieva. Pekný večer všetkým!
havino
@cesminka a @baby moje zlaté, tak s takouto fotkou prichádzam dnes ja. Nie je u mňa zvykom, že? No ale viac mi nevydalo, snaha zdokumentovať bola, ale veľká návšteva za bránou a ja už len kmitala. Reku bez poňatia o návšteve idem ho upiecť na sladko s tvarohom, len z polovičnej dávky, aj tak bolo, takto sa pekne s cestom pracovalo, tvaroh, cukor, škorica, maslo, zatočila, dala do panvice, ani stáť som nemusela pri ňom, až ked vôňa ma zavolala. Krásne sa aj nafúkol, aj do šírky, aj do výšky. Opatrne preklopila, spľasol mi, ale ved to mi bolo jasné a pod ho piecť do farby. Vybrala, ešte bol horúci a návšteva už doma. Ja som ho neokoštovala, len zbytky a kúsočky z koncov, pretože kým som ja iné porobila, bol fuč. Hovorím im, že to na spôsob ťahanej, ale pečené v panvici, že preto nie nejako extra nadýchané. Oni, že ešte lepšie, že chrumkavé z vonku a vnútri šťavnaté. A to, že chutil hosťom, že prázdny podnos bol do pár minút je najväčšia odmena a pochvala a tým dakujem Tebe za recept.
Určite budem opakovať a pridám aj riadnu foto s kusom koláča, ale už aj na mojom tanieri.


katka78
@kukulienka71 nezáleží, ktorý je krajší, nejde o súťaž, ale radosť z varenia/pečenia :-) Je to ako píšeš a mňa najviac teší, že spoznávam kopec nových jedál, surovín a ešte keď aj mojim blízkym chutí, som v siedmom nebi :-)
@Tanicka parádne si ho natiahla, výborné cesto, naozaj, verím, že návšteva sa olizovala až za ušami :-)
cesminaz
Mila @havino krasne si cesto natiahla,no ale od teba som ine ani necakala :-) ved skusena a sikovna gazdina ;-) Vidim,ze si tahala na obruse,presne ako zviknu tahat strudlu.Pravdaze aj tak sa da robit,no Turci borek väcsinou "tapkaju" na stole :-) a az potom ho roztahuju.Verim,ze si ho mala velmi chutny,ved co je väcsim dokazom,nez prazdny tanier navstevy ;-P Dakujem za vyskusanie a tvoju odozvu aj s fotkou :-) Pekny den zelam. Dievcata @kukulienka @katka78 obidve mate krasne a chutne böreky!!! Ked robi niekto prvy krat,tak moze byt dokonca rad,ze sa mu ten börek nepripali :-))) Podla mna hlavne je @kukulienka ,ze bol prepeceny a chutny.Nabuduce budes vediet a otocis ho otrosku skor,aby si ho mala svetlejsi :-) Krasny den vam prajem obom ;-P
cesminaz
@maculienka123 ak chces plnit jablkami,alebo inou stavnatou plnkou nasladko,tak pouzi radsej tento recept..  varecha.pravda.sk/recepty/sladky-jablkovy-borek-z-panvice...
aby ti tie jablka nerozmocili priliz to cesto :-) @patroveckypitrs @olinka12 dakujem za mile slova :-) @stanci11 ty si ma naozaj potesila tvojim komentikom :-) A to najmä preto,ze si dokazom toho,ze moj "roman" ako vravela @mariamka niekomu naozaj pomohol ;-)) Som velmi rada,ze si bola spokojna a ze sa ti börek vydaril a chutil.Dakujem za tvoju odozvu :-)
babkamt
prečo ja hladná otváram takéto recepty:-) Niektoré dievčatá už recept realizovali. Všetkým sa pekne vydaril.
tiginko
perfektné, milujem bureky/böreky, hlavne na slano, až mi sliny tečú. Vždy ma odrádzalo zháňanie filo cesta, tu nemusím. Ukladám
mesiar50
Vyzerá prvotriedne a lahodne.Jednoznačne si šikulka v kuchyni. * * * * *
bembo
@cesminaz ,ďakujem za radu.už sa neviem dočkať až sa švagrová do toho pustí
kucharka
Tak prave som dorobila tuto velikansku dobrotu. Nemala som vela casu a tak som to skusila z kupovaneho strudloveho cesta. Plnila som fetou rozmiesanou s troskou kyslej smotany a posekanym koprom. Vsetci si vychvaluju....
cesminaz
@kucharka pravdaze je mozne takyto börek pripravit aj z kupovaneho štrudloveho cesta :-) Som velmi rada,ze vam doma chutilo a vdaka,ze si sa ozvala.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia