Bôčik na zelenine a jablkách

Marián Hajtol
kuchár siete Accor-Pannonia Slovakia, 24. októbra 2016
Bôčik na zelenine a jablkách
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Jablková štrúdľa nám napadne ako prvá. Ale napokon nám nestačia prsty rúk. Kráľ ovocia totiž pasuje do dezertov, ale aj do mäsových a zeleninových jedál. Je doma v babičkinej i noblesnej kuchyni.

5
porcií
35 minút
príprava
125 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5 kg s kožou bez kostí
8 strúčikov
4 ks
6 ks
3 stopky
200 g
3 ks
2 ks
2 vetvičky
2 vetvičky




Postup

  1. 1

    Kožu narežeme rovnobežnými zárezmi do tvaru mriežky. Na suchej panvici bôčik opekáme najskôr kožou dole a potom aj mäsitú časť, kým nezhnedne.

  2. 2

    Mäso osolíme, okoreníme a zakryté pečieme asi hodinu pri teplote 180 °C. Zvyšok surovín na zeleninu a zemiaky zmiešame v mise, osolíme a okoreníme. Bôčik po hodine vyberieme, pridáme zeleninu, na ktorú položíme späť mäso. Prikryté pečieme 45 minút pri 180 °C.

  3. 3

    Potom nádobu odkryjeme, bôčik polejeme výpekom a pečieme ešte 20 minút pri 180 °C. Zelenina skaramelizuje a na mäse sa urobí kôrka. Bôčik nakrájame a podávame so zeleninou, s jablkami a so zemiakmi, polejeme aj výpekom.

Diskusia k receptu

tinca
Vyzerá skvele,samé mäsko,málo mastného
radox1
pekny recept,len p.kuchar zabudol napisat ze bôcik bol dodatocne zatazeny a pred expediciou opeceny na strane kožy




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia