Bôčik na zelenine a jablkách

Autor receptu: redakcia

Jablková štrúdľa nám napadne ako prvá. Ale napokon nám nestačia prsty rúk. Kráľ ovocia totiž pasuje do dezertov, ale aj do mäsových a zeleninových jedál. Je doma v babičkinej i noblesnej kuchyni.

5
porcií
35 minút
príprava
125 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Kožu narežeme rovnobežnými zárezmi do tvaru mriežky. Na suchej panvici bôčik opekáme najskôr kožou dole a potom aj mäsitú časť, kým nezhnedne.
  2. Mäso osolíme, okoreníme a zakryté pečieme asi hodinu pri teplote 180 °C. Zvyšok surovín na zeleninu a zemiaky zmiešame v mise, osolíme a okoreníme. Bôčik po hodine vyberieme, pridáme zeleninu, na ktorú položíme späť mäso. Prikryté pečieme 45 minút pri 180 °C.
  3. Potom nádobu odkryjeme, bôčik polejeme výpekom a pečieme ešte 20 minút pri 180 °C. Zelenina skaramelizuje a na mäse sa urobí kôrka. Bôčik nakrájame a podávame so zeleninou, s jablkami a so zemiakmi, polejeme aj výpekom.