Foto: andys
V jednoduchosti je krása - platí aj v prípade tohto jedla.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Príprava sviečkovej na bifteky: deň vopred sviečkovú v celku potrieme olivovým olejom a posypeme koreniacou zmesou chilli a šípky. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme odležať do chladu. Vrátime sa k nej v závere.
-
2
Pripravíme si suroviny na rősti.
-
3
Zemiaky umyjeme a dáme uvariť v šupke. Necháme vychladnúť, vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
-
4
Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a na panvici na masle a oleji opražíme. Pridáme nastrúhané zemiaky, soľ a korenie, premiešame a krátko opražíme
-
5
Potom zemiakovú zmes opačnou stranou varešky pritlačíme na dno panvice tak, aby vznikla veľká placka:
-
6
Opekáme na miernom ohni 5-7 minút, potom placku pomocou taniera obrátime - preložíme ju na tanier opraženou stranou nadol...
-
7
...a preklopíme späť na panvicu.
-
8
Aj z druhej strany opekáme 5-7 minút. Hotovú placku preložíme na tanier. Ak máme čas a dostatok trpezlivosti, môžeme na lievancovej panvici pripraviť malé placičky.
-
9
Vrátime sa k sviečkovej. Z odležaného mäsa nakrájame hrubšie plátky.
-
10
Jemne naklepeme tĺčikom na mäso alebo zovretou päsťou. Opekáme na rozohriatej panvici potretej olejom z každej strany 3-5 minút (podľa toho, či máme radšej mäso prepečené alebo šťavnatejšie). Pozor, pri obracaní nepoužívame vidličku ale kliešte, aby z mäsa nevytiekla šťava.
-
11
Hotové mäso podávame s rősti plackou nakrájanou na trojuholníčky (ako tortu), tatárskou omáčkou a cibuľou. Dobrú chuť ;)
Diskusia k receptu