Bifteky s rősti plackami (fotorecept)
Autor receptu: andys
V jednoduchosti je krása - platí aj v prípade tohto jedla.
4 porcie |
5+30 minút príprava |
25 minút tepelná úprava |
Postup
- Príprava sviečkovej na bifteky: deň vopred sviečkovú v celku potrieme olivovým olejom a posypeme koreniacou zmesou chilli a šípky. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme odležať do chladu. Vrátime sa k nej v závere.
- Pripravíme si suroviny na rősti.
- Zemiaky umyjeme a dáme uvariť v šupke. Necháme vychladnúť, vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a na panvici na masle a oleji opražíme. Pridáme nastrúhané zemiaky, soľ a korenie, premiešame a krátko opražíme
- Potom zemiakovú zmes opačnou stranou varešky pritlačíme na dno panvice tak, aby vznikla veľká placka:
- Opekáme na miernom ohni 5-7 minút, potom placku pomocou taniera obrátime - preložíme ju na tanier opraženou stranou nadol...
- ...a preklopíme späť na panvicu.
- Aj z druhej strany opekáme 5-7 minút. Hotovú placku preložíme na tanier. Ak máme čas a dostatok trpezlivosti, môžeme na lievancovej panvici pripraviť malé placičky.
- Vrátime sa k sviečkovej. Z odležaného mäsa nakrájame hrubšie plátky.
- Jemne naklepeme tĺčikom na mäso alebo zovretou päsťou. Opekáme na rozohriatej panvici potretej olejom z každej strany 3-5 minút (podľa toho, či máme radšej mäso prepečené alebo šťavnatejšie). Pozor, pri obracaní nepoužívame vidličku ale kliešte, aby z mäsa nevytiekla šťava.
- Hotové mäso podávame s rősti plackou nakrájanou na trojuholníčky (ako tortu), tatárskou omáčkou a cibuľou. Dobrú chuť ;)