Bifteky s rősti plackami (fotorecept)

Autor receptu: andys

V jednoduchosti je krása - platí aj v prípade tohto jedla.

4
porcie
5+30 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Príprava sviečkovej na bifteky: deň vopred sviečkovú v celku potrieme olivovým olejom a posypeme koreniacou zmesou chilli a šípky. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme odležať do chladu. Vrátime sa k nej v závere.
  2. Pripravíme si suroviny na rősti.
  3. Zemiaky umyjeme a dáme uvariť v šupke. Necháme vychladnúť, vychladnuté zemiaky ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle.
  4. Cibuľu očistíme, nakrájame na drobno a na panvici na masle a oleji opražíme. Pridáme nastrúhané zemiaky, soľ a korenie, premiešame a krátko opražíme
  5. Potom zemiakovú zmes opačnou stranou varešky pritlačíme na dno panvice tak, aby vznikla veľká placka:
  6. Opekáme na miernom ohni 5-7 minút, potom placku pomocou taniera obrátime - preložíme ju na tanier opraženou stranou nadol...
  7. ...a preklopíme späť na panvicu.
  8. Aj z druhej strany opekáme 5-7 minút. Hotovú placku preložíme na tanier. Ak máme čas a dostatok trpezlivosti, môžeme na lievancovej panvici pripraviť malé placičky.
  9. Vrátime sa k sviečkovej. Z odležaného mäsa nakrájame hrubšie plátky.
  10. Jemne naklepeme tĺčikom na mäso alebo zovretou päsťou. Opekáme na rozohriatej panvici potretej olejom z každej strany 3-5 minút (podľa toho, či máme radšej mäso prepečené alebo šťavnatejšie). Pozor, pri obracaní nepoužívame vidličku ale kliešte, aby z mäsa nevytiekla šťava.
  11. Hotové mäso podávame s rősti plackou nakrájanou na trojuholníčky (ako tortu), tatárskou omáčkou a cibuľou. Dobrú chuť ;)