Bryndzový trhací chlieb
Bryndzový trhací chlieb

Bezlepkový kváskový trhací chlieb s bryndzou a jarnou cibuľkou

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, 24. apríla 2023

Verzia s bryndzou a jarnou cibuľkou je skvelá, ale za vyskúšanie stojí aj s bylinkami, cesnakom alebo so syrom.

20
porcií

Suroviny

1. deň - rozkvas:
200 g
250 g
2 PL
2. deň - cesto:
200 g
1 KL
50 ml
2 PL
Plnka:
125 g
2 ks
2 PL
Na podsypanie:




Postup

  1. 1

    1. deň: Suroviny na rozkvas v miske zmiešame vareškou, prikryjeme a necháme na kuchynskej linke postáť cca 12 hodín.

  2. 2

    2. deň: Hotový rozkvas preložíme do kuchynského robota a pridáme k nemu ostatné suroviny na cesto. Necháme vymiešať cca 7 minút. Cesto v plastovej alebo sklenenej miske trochu pomúčime a zakryjeme vreckom. Necháme kysnúť cca 3 hodiny.

  3. 3

    Jarnú cibuľku nakrájame na malé kúsky, rozmiešame s bryndzou a podľa potreby pridáme 1-2 lyžice kefíru na rozriedenie, aby sa plnka dobre rozotierala po ceste.

  4. 4

    Vykysnuté cesto preklopíme na pomúčenú dosku, premiesime a vyvaľkáme na obdlžník. Na cesto rozotrieme plnku a rozrežeme pozdĺžne na 4 pásy. Pásy poukladáme na seba a rozrežeme na 6 rovnakých častí.

  5. 5

    Formu na chlieb vyložíme papierom na pečenie a jednotlivé obdlžníky uložíme na stojato vedľa seba. Formu prikryjeme fóliou a necháme 2-3 hodiny kysnúť.

  6. 6

    Pred pečením postriekame vodou. Rúru vyhrejeme na 230 °C aj s plechom na záparu, ktorý dáme na dno rúry. Do vyhriatej rúry vložíme formu s chlebom, do spodného plechu nalejeme 250 ml vriacej vody a pečieme 10 minút. Potom teplotu znížime na 190 °C, vyberieme spodný plech a dopečieme 25-30 minút.

  7. 7

    Dobrý tip: V horúcich dňoch sa proces kysnutia skracuje. Pri rozkvase treba proces kontrolovať a namiesto kysnutia 12 hodín bude stačiť 9-10 h.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia