Bezlepkové moravské koláče z tvarohového cesta (footorecept)
Tento recept je veľmi jednoduchý a preto ten, kto má problém urobiť dobré kysnuté cesto, môže vyskúšať túto verziu, ktorá je na nerozoznanie od Zobraziť celý popisTento recept je veľmi jednoduchý a preto ten, kto má problém urobiť dobré kysnuté cesto, môže vyskúšať túto verziu, ktorá je na nerozoznanie od kysnutého. Samozrejme bezlepkové?
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
| 75 g | 
                                                             | 
                                                    
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
| 6 PL | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL nastrúhaná | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL | 
                                                             | 
                                                    
| štipka | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| Plnka: | |
| 250 g | 
                                                             | 
                                                    
| 75 g | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| 1 ČL nastrúhaná | 
                                                             | 
                                                    
| (ringloty) | 
                                                             | 
                                                    
| 
                                                             | 
                                                    |
| 1 ks | 
                                                             | 
                                                    
| 1 PL (alebo krupica) | 
                                                             | 
                                                    
| 1 bal. | 
                                                             | 
                                                    
| Na potretie: | |
| 1 ks (+ troška mliek) | 
                                                             | 
                                                    
Postup
- 
                                                    1
                                                    
Cesto: Najprv vyšľahám bielok s cukrom. Do žĺtka pridám 6 PL oleja, premiešam a pomaly pridávam do vyšľahaného bielka.
                                                     - 
                                                    2
                                                    
Do vyšľahanej vaječnej zmesi pridám tvaroh. Na šľahači si vymením metličky za hnetacie háky. Postupne pridávam postupne múku, do ktorej som pridala štipku soli, sódu bikarbónu a citrónovú kôru.
                                                     - 
                                                    3
                                                    
Vždy si z odváženej muky nechám troška, aby som pri dopracovávaní cesta nepridávala zbytočne viac muky. Cesto dopracujem rukami. Zabalím do sáčku a odložím do chladničky aspoň na pol hodiny. Ale kľudne ho tam môžete mať aj cez noc pokiaľ nestíhate a takto budete mať pripravené cesto na pečenie.
                                                     - 
                                                    4
                                                    
Medzitým si pripravíme tvaroh, do ktorého pridáme 1 žĺtok, 75 g práškového cukru, 1 ČL citrónovú kôru a 1 PL krupice. Slivky alebo ringloty umyjeme rozpolíme a namočíme do rumu. Alebo ak používame zavárané ovocie, tak do kompótovej šťavy pridáme rum. Nemusí tam ale byť, kto nechce...
                                                     - 
                                                    5
                                                    
Cesto vyberieme z chladničky, vypracujeme z neho valček a nakrájame asi 2,5-3 cm hrubé kolieska. Roztlačíme dlaňou na hrubšie placky a formičkou spravíme jamky.
                                                     - 
                                                    6
                                                    
Takto pripravené cesto preložíme na plech s papierom. Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pridáme troška mlieka. Potom do jamky dám tvaroh, naň nasypem trošku škoricového cukru a prekryjem slivkou.
                                                     - 
                                                    7
                                                    
Dame piecť na 180 °C na 20 min. Ale pozor, cesto je rýchlo upečené, pretože je z tvarohu, netreba ho piecť dlho ako kysnuté. Treba si odsledovať.
                                                     - 
                                                    8
                                                    
A máme hotovo a toto sú s ringlotami.
                                                     

                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    
                                                    




 


Ďakujem ,ano ja mam na to program " Photo collage" ale da sa vpstiahnut program podļa toho aky mate počitač. Toto cesto som našla vo vasej verzii s hladkou múkou špeciál. Tu na vareche pod tymto nazvom : varecha.pravda.sk/recepty/kolace-z-tvarohoveho-cesta-so-s...