Bezlepkové tvarohové koláče

Bezlepkové moravské koláče z tvarohového cesta (footorecept)

Autor receptu: ppokia

Tento recept je veľmi jednoduchý a preto ten, kto má problém urobiť dobré kysnuté cesto, môže vyskúšať túto verziu, ktorá je na nerozoznanie od kysnutého. Samozrejme bezlepkové?

15
porcií
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Najprv vyšľahám bielok s cukrom. Do žĺtka pridám 6 PL oleja, premiešam a pomaly pridávam do vyšľahaného bielka.
  2. Do vyšľahanej vaječnej zmesi pridám tvaroh. Na šľahači si vymením metličky za hnetacie háky. Postupne pridávam postupne múku, do ktorej som pridala štipku soli, sódu bikarbónu a citrónovú kôru.
  3. Vždy si z odváženej muky nechám troška, aby som pri dopracovávaní cesta nepridávala zbytočne viac muky. Cesto dopracujem rukami. Zabalím do sáčku a odložím do chladničky aspoň na pol hodiny. Ale kľudne ho tam môžete mať aj cez noc pokiaľ nestíhate a takto budete mať pripravené cesto na pečenie.
  4. Medzitým si pripravíme tvaroh, do ktorého pridáme 1 žĺtok, 75 g práškového cukru, 1 ČL citrónovú kôru a 1 PL krupice. Slivky alebo ringloty umyjeme rozpolíme a namočíme do rumu. Alebo ak používame zavárané ovocie, tak do kompótovej šťavy pridáme rum. Nemusí tam ale byť, kto nechce...
  5. Cesto vyberieme z chladničky, vypracujeme z neho valček a nakrájame asi 2,5-3 cm hrubé kolieska. Roztlačíme dlaňou na hrubšie placky a formičkou spravíme jamky.
  6. Takto pripravené cesto preložíme na plech s papierom. Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pridáme troška mlieka. Potom do jamky dám tvaroh, naň nasypem trošku škoricového cukru a prekryjem slivkou.
  7. Dame piecť na 180 °C na 20 min. Ale pozor, cesto je rýchlo upečené, pretože je z tvarohu, netreba ho piecť dlho ako kysnuté. Treba si odsledovať.
  8. A máme hotovo a toto sú s ringlotami.