Bezlepkové tvarohové koláče
Bezlepkové moravské koláče z tvarohového cesta (footorecept)
Autor receptu: ppokia
Tento recept je veľmi jednoduchý a preto ten, kto má
problém urobiť dobré kysnuté cesto,
môže vyskúšať túto verziu, ktorá je na nerozoznanie od
kysnutého. Samozrejme bezlepkové?
15 porcií |
30 minút príprava |
20 minút na 180 °C |
Postup
- Cesto: Najprv vyšľahám bielok s cukrom. Do žĺtka pridám 6 PL oleja, premiešam a pomaly pridávam do vyšľahaného bielka.
- Do vyšľahanej vaječnej zmesi pridám tvaroh. Na šľahači si vymením metličky za hnetacie háky. Postupne pridávam postupne múku, do ktorej som pridala štipku soli, sódu bikarbónu a citrónovú kôru.
- Vždy si z odváženej muky nechám troška, aby som pri dopracovávaní cesta nepridávala zbytočne viac muky.
Cesto dopracujem rukami. Zabalím do sáčku a odložím do chladničky aspoň na pol hodiny. Ale kľudne ho tam môžete mať aj cez noc pokiaľ nestíhate a takto budete mať pripravené cesto na pečenie.
- Medzitým si pripravíme tvaroh, do ktorého pridáme 1 žĺtok, 75 g práškového cukru, 1 ČL citrónovú kôru a 1 PL krupice. Slivky alebo ringloty umyjeme rozpolíme a namočíme do rumu. Alebo ak používame zavárané ovocie, tak do kompótovej šťavy pridáme rum. Nemusí tam ale byť, kto nechce...
- Cesto vyberieme z chladničky, vypracujeme z neho valček a nakrájame asi 2,5-3 cm hrubé kolieska. Roztlačíme dlaňou na hrubšie placky a formičkou spravíme jamky.
- Takto pripravené cesto preložíme na plech s papierom. Potrieme ho rozšľahaným vajíčkom, do ktorého pridáme troška mlieka. Potom do jamky dám tvaroh, naň nasypem trošku škoricového cukru a prekryjem slivkou.
- Dame piecť na 180 °C na 20 min. Ale pozor, cesto je rýchlo upečené, pretože je z tvarohu, netreba ho piecť dlho ako kysnuté. Treba si odsledovať.
- A máme hotovo a toto sú s ringlotami.