Bezlepkový koláč
Bezlepkový koláč

Bezlepková kysnutá babka s makom a marcipánom

novalim - fotkanovalim, 25. januára 2023. Komerčný recept.
Bezlepková kysnutá babka s makom a marcipánom
Foto: novalim

Bezlepková babka je koláč, ktorý dobre padne k poobednej kávičke počas siesty, ale aj na raňajky či ako sladká večera. S naším receptom Zobraziť celý popisBezlepková babka je koláč, ktorý dobre padne k poobednej kávičke počas siesty, ale aj na raňajky či ako sladká večera. S naším receptom sa vám podarí vykúzliť chutné kysnuté cesto, ktoré sme naplnili zaujímavou kombináciou maku a marcipánu. Netreba dlho váhať, tento náš recept určite stojí za vyskúšanie.
Zdroj: www.novalim.sk

8
porcií
150 minút
príprava
40-45 minút
na 180 °C

Suroviny

Na kvások:
100 ml teplé (alebo kravské)
1/4 kocky čerstvé (10 g)
1 ČL
Na cesto:
200 g
15 g
50 ml teplé (alebo kravské)
1 PL
1/4 ČL
1 ks
15 g zmäknutý
Na plnku:
100 ml (kravské alebo rastlinné)
180 g mletý
50 g
1 PL
trochu
1/2 ČL
1/2 bal.
1 malé balenie
Na potretie:
1 ks
Na vymastenie formy:




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások. Do menšej misky nalejeme teplé (nie horúce) mlieko, rozmrvíme doň droždie a pridáme cukor. Jemne premiešame a necháme postáť na teplom mieste aspoň 15 minút. Do veľkej misy dáme všetky suroviny na cesto a pridáme k nim aj pripravený kvások. Hnetačom dôkladne vymiesime na hladké, mierne lepivé cesto, trvá to aj 10 minút. Povrch cesta poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť aspoň 60 minút.

  2. 2

    Kým cesto kysne, pripravíme si náplň. Do menšej misky nasypeme mletý mak, práškový a vanilkový cukor a škoricu. Dobre všetko premiešame. Zalejeme prevareným horúcim mliekom a opäť zamiešame. Pridáme slivkový lekvár a nastrúhanú citrónovú kôru. Necháme postáť, aby sa chute prepojili.

  3. 3

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, ručne premiesime a vyvaľkáme na obdĺžnik, ako keby sme pripravovali závin. Na cesto po celom povrchu rozotrieme makovú plnku, na ktorú ešte nastrúhame marcipán. Zrolujeme do závinu. Cez stred pozdĺžne závin prekrojíme, aby vznikli dva copy. Copy spolu prekladaním jedného cez druhý zapletieme a konce na oboch stranách zlepíme k sebe.

  4. 4

    Opatrne prenesieme do hlbšej formy na chlebík v tvare obdĺžnika, ktorú sme vystlali papierom na pečenie alebo vymastili olejom a vysypali múkou. Prikryjeme čistou utierkou a necháme ešte podkysnúť asi 15 minút. Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vopred vyhriatej rúry.

  5. 5

    Pečieme na 180 °C približne 40 minút na strednej priečke. Počas pečenia aspoň dvakrát pofŕkame vodou a to isté urobíme aj po úplnom dopečení. Treba urobiť test špajlou úplne na dno formy, ak vyjde suchá, koláč je upečený. Ak po 40 minútach nie je upečený, môžeme prepnúť ohrev v rúre iba na spodnú časť alebo posunúť formu s koláčom o priečku nižšie, aby sa dobre prepiekol aj zdola. Hotovú kysnutú babku necháme vychladnúť a opatrne vyklopíme z formy. Podávame posypaný práškovým cukrom.

Diskusia k receptu