Žemľovka
Žemľovka

Bezlepková a bezmliečna žemľovka

potravinarskavyrobaliana - fotkaPotravinárska výroba Liana, 26. apríla 2023. Komerčný recept.

Sladký nákyp najčastejšie pripravovaný z jabĺk, v bezlepkovej a bezmliečnej verzii s vanilkovým pudingom.

5
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

700 ml (ryžové, sójové, mandľové)
6 ks (žemle, rožky, briošky, toustový chlieb)
4 ks väčšie
4 PL
3 ks
2 bal.
1 bal.
1/2 bal.
trocha
štipka
Na vymastenie plechu:




Postup

  1. 1

    Uvaríme hustý puding zo 400 ml rastlinného mlieka, 2 PL cukru, pudingového prášku a 1 vrecka Vanilínového cukru. Kým puding vychladne, očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle jablká.

  2. 2

    Pečivo nakrájame na menšie kúsky. V miske zmiešame zvyšné mlieko (300 ml), žĺtky, 1 vrecko Vanilínového cukru. Pečivo namáčame v tejto zmesi a uložíme na plech alebo do zapekacej misy vymastenej rastlinným maslom tak, aby bolo dno celé zakryté pečivom.

  3. 3

    Na pečivo nalejeme vychladnutý puding, uložíme nastrúhané jablká, posypeme škoricovým cukrom a uložíme ďalšiu vrstvu namáčaného pečiva.

  4. 4

    Ak ostalo trochu mlieka, v ktorom sme máčali pečivo, polejeme ním vrch žemľovky a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na cca 25 minút.

  5. 5

    Z bielkov, štipky soli, 2 PL cukru a trochy vody (cca 3 PL) vyšľaháme tuhý sneh. Natrieme na žemľovku a pečieme ešte 5 minút, kým povrch nemá zlatistú kôrku.

Diskusia k receptu