Žemľovka
Bezlepková a bezmliečna žemľovka
Autor receptu: potravinarskavyrobaliana
Sladký nákyp najčastejšie pripravovaný z jabĺk, v bezlepkovej a bezmliečnej verzii s vanilkovým pudingom.
5 porcií |
45 minút príprava |
25 minút na 190 °C |
Postup
- Uvaríme hustý puding zo 400 ml rastlinného mlieka, 2 PL cukru, pudingového prášku a 1 vrecka Vanilínového cukru. Kým puding vychladne, očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle jablká.
- Pečivo nakrájame na menšie kúsky. V miske zmiešame zvyšné mlieko (300 ml), žĺtky, 1 vrecko Vanilínového cukru. Pečivo namáčame v tejto zmesi a uložíme na plech alebo do zapekacej misy vymastenej rastlinným maslom tak, aby bolo dno celé zakryté pečivom.
- Na pečivo nalejeme vychladnutý puding, uložíme nastrúhané jablká, posypeme škoricovým cukrom a uložíme ďalšiu vrstvu namáčaného pečiva.
- Ak ostalo trochu mlieka, v ktorom sme máčali pečivo, polejeme ním vrch žemľovky a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na cca 25 minút.
- Z bielkov, štipky soli, 2 PL cukru a trochy vody (cca 3 PL) vyšľaháme tuhý sneh. Natrieme na žemľovku a pečieme ešte 5 minút, kým povrch nemá zlatistú kôrku.