Žemľovka

Bezlepková a bezmliečna žemľovka

Autor receptu: potravinarskavyrobaliana

Sladký nákyp najčastejšie pripravovaný z jabĺk, v bezlepkovej a bezmliečnej verzii s vanilkovým pudingom.

5
porcií
45 minút
príprava
25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Uvaríme hustý puding zo 400 ml rastlinného mlieka, 2 PL cukru, pudingového prášku a 1 vrecka Vanilínového cukru. Kým puding vychladne, očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle jablká.
  2. Pečivo nakrájame na menšie kúsky. V miske zmiešame zvyšné mlieko (300 ml), žĺtky, 1 vrecko Vanilínového cukru. Pečivo namáčame v tejto zmesi a uložíme na plech alebo do zapekacej misy vymastenej rastlinným maslom tak, aby bolo dno celé zakryté pečivom.
  3. Na pečivo nalejeme vychladnutý puding, uložíme nastrúhané jablká, posypeme škoricovým cukrom a uložíme ďalšiu vrstvu namáčaného pečiva.
  4. Ak ostalo trochu mlieka, v ktorom sme máčali pečivo, polejeme ním vrch žemľovky a dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C na cca 25 minút.
  5. Z bielkov, štipky soli, 2 PL cukru a trochy vody (cca 3 PL) vyšľaháme tuhý sneh. Natrieme na žemľovku a pečieme ešte 5 minút, kým povrch nemá zlatistú kôrku.