Belgická polievka Waterzooi fotorecept

pusta - fotkapusta, 14. mája 2015
Belgická polievka  Waterzooi (fotorecept)
Foto: pusta

Toto je recept na veľmi známu starodávnu polievku zo 16. storočia, ktorá sa varí v Belgicku dodnes a je veľmi obľúbená, pôvodne sa varila z rýb z riek v okolí Gentu vo Flámsku, dnes sa varí z kuracieho mäsa a množstva zeleniny i zelených vňatí, z nových zemiakov, je to jemná smotanová a výživná polievka vynikajúcej chuti, ktorá má viacero obmien, v závislosti od regionov, kde sa pripravuje, podáva sa s domácim chlebom.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

cca 300 g
1 ks čerstvá veľká
4 plátky (alebo stopkový)
2 ks
400 g nové
1 ks veľký
1 zväzok posekaná
2 PL posekaná
1 bal.
4 lístky
2 čerstvé vetvičky
podľa chuti sušená
podľa chuti
podľa chuti čerstvo nastrúhaný
podľa chuti čerstvo mleté
2 ks
200 ml na šľahanie
60 g čerstvé
1000 ml studená

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Než som začala variť polievku, pustila som sa do krájania, potom to už ide rýchlo, jarnú cibuľku aj s vňaťou som pokrájala na kolieska, mrkvu a zeller na prúžky, častejšie sa používa stonkový /stopkový/ zeller, pór som pokrájala na jemné prúžky, časť zelleru, mrkvy a póru som odložila bokom, použijem ich až na záver ako vložku do polievky, nové zemiaky som pokrájala na veľké kocky, ak máte menšie nové zemiaky, ponechajte ich vcelku,...

    Belgická polievka  Waterzooi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...kuracie prsia som pokrájala na malé kocky, petržlenovú a zellerovú vňať som posekala na jemno,...

    Belgická polievka  Waterzooi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...v hrnci som rozpustila maslo, na rozohriatom masle som orestovala pór, jarnú cibuľku, pridala som pokrájané kuracie prsia, restovala som ich kým sa zatiahli na povrchu,...

    Belgická polievka  Waterzooi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridala som čerstvo nastrúhaný muškátový orech, šafran, premiešala, nasledovalo čerstvo mleté čierne korenie, šalvia, lístky čerstvého tymiánu,...

    Belgická polievka  Waterzooi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...bobkové listy, priliala som vodu, osolila, priviedla do varu a na strednom plameni som povarila asi 15 minút, kým kuracie mäsko zmäklo, pridala som pokrájanú mrkvu, zeller a nové zemiaky, varila som spolu asi 7 - 8 minút,....

    Belgická polievka  Waterzooi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...zatiaľ som v miske dobre rozšľahala 2 vaječné žĺtky ručným šľahačom, postupne po kvapkách som zašľahala sladkú smotanu do hladkého krému, potom som zase postupne vmiešala 2 malé naberačky vývaru z polievky, aby sa vyrovnali teploty,...

    Belgická polievka  Waterzooi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...túto zmes som postupne a pomaly vmiešala do variacej polievky, krátko som povarila spolu,čím sa polievka jednak zahustí a jednak zjemní...

    Belgická polievka  Waterzooi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...kým sa polievka dovarila, opražila som na 30 g na rozohriateho masla odloženú zeleninu - pór, zeller a mrkvu tak, aby zostala trošku chrumkavá, al dente,...

    Belgická polievka  Waterzooi (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...opražená zelenina a polievka boli hotové naraz.

    Belgická polievka  Waterzooi (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Polievku som podávala horúcu, na tanieri som ju posypala vňaťou jarnej cibuľky, zelleru a petržlenu, do stredu som pridala na masle opraženú chrumkavú zeleninku, ako príloha bol čerstvo upečený domáci chlieb.

    Belgická polievka  Waterzooi (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Ide o veľmi chutnú obľúbenú výdatú belgickú polievku Waterzooi /názov polievky odvodený od slova "zoolen" = "do varu"/ v oblastiv Gentu vo Flámsku, pochádza zo 16. storočia, pôvodne sa robila z rýb, dnes z kuracieho mäsa, zeleniny, vňatí, korenín a šafránu, na záver sa vmieša zmes z vaječných žĺtkov a sladkej smotany, ktorá polievku zjemní a zahustí, pozrela som si viac receptov, odlišujú sa v maličkostiach, niekde krájajú zeleninu na kolieska, inde na prúžky a kocky, nové zemiaky pridávajú väčšinou vcelku, zemiaky tam musia byť vždy, bonusom je pridanie karamelizovanej zeleninky na tanieri, polievka je krásne žltá zo šafránu, je nádherne voňavá, zjemnená žĺtkami a smotanou, videla som aj recept, kde sa bylinky vkladajú do celého kuraťa, ktoré sa alebo krátko opečie predtým alebo len varí v polievke hned od začiatku, nech sa už zvolí ktorýkoľvek variant prípravy, výsledok je fantastický a vysvetľuje obľúbenosť a rozšírenosť tejto polievky nielen v Belgicku, osobne by som ju zaradila u mňa medzi slávnostné polievky, navyše je rýchlo hotová, príprava jednoduchá, ak sa vám páči, vyskúšajte,prosím, prajem Dobrú chuť :-)

    Belgická polievka  Waterzooi (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ešte pre záujemcov, šafrán sa pripraví na dalšie spracovanie v tomto prípade tak, že sa dá asi do 2 PL horúcej vody a potom sa použije aj s vodou, v ktorej sa nechal odstáť.

    Belgická polievka  Waterzooi (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

redakcia
Upozornenie: Vzhľadom na to, že pod receptami tejto autorky vznikajú dlhodobo hádky, urážky, osobné spory, budú všetky komentáre, ktoré nesúvisia s receptom, bez upozornenia odstránené.
radost
@pusta
vidieť..že ťa vareškovanie baví..podobná je od @kukulienky :Kuracia ragú...ktorú robím často a rada..
základ je rovnaký..a nasledujú rôzne variácie ďalších surovín..
si pedantná..detailistka..želám dobré zdravie i recepty naďalej..
klukodvody
Ale to zase vypadá hodně jedle a myslím ,že taková večeře vydá a jak by řekl můj oblíbený amatérský kuchař a skvělý režisér Zdeněk Troška ,může to být "nebe v hubě " Ukládám a ohvězdičkuji to .Hezký den .
pusta1
@radost , áno, baví ma vareškovanie veľmi :-)
mne sa tiež veľmi páči kuracia ragú polievka od @kukulinka71
je však v oboch polievkach veľa odlišností, napr. ona tam nemá nové zemiaky, má tam horčicu a vývar, čo ja nemám, mám tu oveľa viac byliniek, vňatí, jarnú cibuľku, iné koreniny, podstatne viac byliniek a na záver sa táto tradičná polievka zahusťuje vaječnými žĺtkami vymiešanými so smotanou, čo zase u nej tie žĺtky nie sú, základ podobný je, avšak je vynikajúca jedna i druhá polievka.
dakujem ti za krásne hodnotenie a zastavenie.
Krásny deň i tebe prajem zo srdca :-)
malroxa
výborne ste ju navarili, pusta. niekedy v Bruseli v komisii sme ju mávali v jedálni. Flámska kuchyňa nemá síce veľa jedál ale sú chutné
micanela
pekne fotky, jasny popis /ako pre totalneho zaciatocnika - to myslim v dobrom/, proste Pani kucharka

...a teraz ma nemenovani niektori zabite, ze nadrzam Puste :-)
francuzska1
Aj mna kludne nech zabiju, mne sa polievka paci a asi ju najblizsie navarim, vyzera prudko jedla;-))) Dik za tvoju verziu receptu mila @pusta ;-)
smejkad
neviem, ci sa mi bude chciet zvlast opekat zeleninku na ozdobu, ale v jednoduchsej verzii niekedy vyskusam, paci sa mi :-)
jozka2
Ta opecena zeleninka dava tomu iny smrnc.Dobry recept,hlavne teraz ked uz bude plno domacej zeleniny a aj z tru.5
tassiedevil
mal som možnosť ochutnať u mojich priateľov pochádzajúcich z Belgicka. Neviem, či bola autentická, ale rozhodne chutila vynikajúco. Ani tá tvoja za ňou určite nezaostáva..:)*****
marcel83
V Belgii som casto na bussiness trip, ale takuto polievku som tam veru nejedol... Belgicania maju zeleninove polievky kremove - vsetko rozmixovane. Povacsine chutovo rovnake, len farebne odlisne /zelena, cervena, zlta farba mi utkvela v pamati :)/. Malokedy viete chutovo odhadnut pouzite suroviny v polievke. Takto veru nevyzerala ani jedna zeleninova, ktoru som tam jedol...

Zato sa mi pacila priprava masa v restike. Doniesli v miskach mix suroveho masa na stoly, potom rozpalene kamene na drevenych podnosoch a kazdy si griloval priamo na stole. K tomu rozne dressingy a salaty, pecivo, chlieb. To bolo super.
kukulienka71
tomu sa vraví bohatá polievka! veľmi sa mi páči, aj s kuracinou a rada by som ju veru ochutnala aj z rýb. 5*, KK
pusta1
Milý@klukodvody , jéééj, Zdeněk Troška je aj môj obľúbený kuchár :-)
to je ale milá náhoda :-)
presne, je to "nebe v hubě"
dakujem ti za krásne hodnotenie a za 5*
1x martau
pusta1
@malroxa , ak ma takto ohodnotí žena, ktorá žije priamo v Belgicku, tak je to pre mňa o to väčšia česť :-)
veľmi sito vážim od teba.
som rada, že takúto polievku robia v Bruseli, ved je to vaša tradičná Flámska :-)
dakujem za úžasnú pochvalu.
pusta1
Milá@franc úzska1, to ma veľmi teší :-)
ale nedaj sa zabiť, prosím ťa, to by bola veľká škoda :-)
budem veľmi rada, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem ti za všetko.
pusta1
@jozka2 , oresne si to vystihla, práve ten bonus opečenej zeleninky robí ten pravý šmrnc :-)
dakujem za peknú pochvalu a za 5*
pusta1
Milý@tasiedevil , mám radosť z toho, že si mal možnosť ochutnať túto polievku u svojich priateľov z Belgicka:-)
dakujem za skvelé hodnotenie, za 5* a potvrdenie kvality receptu.
pusta1
@kukulienka71 , som rad, že sa ti polievka páči :-)
spokojne si ju môžeš pripraviť aj z rýb, používajú sa sladkovodné a dnes aj morské ryby na jej prípravu, napr. kapor, šťuka, úhor a basy, ale môže sa použiť aj treska, morský čert, halibut a kambala veľká v špeciálnej rybacej verzii z Gentu.
výber rýb je bohatý a kombinovaný
dakujem za uznanie a za 5*
pusta1
@klotilda , u nás doma to isté povedali moji chlapi, ako ty, že je to úžasná dobrota :-)))
dakujem za pochvalu
sonulienka
Vyzerá vynikajúco určite vyskúšam už je v KK - a mám rodinu v Belgicku a priamo vo Flámsku možno uvarím keď prídu v lete.
jankalili
V Belgicku som pomerne casto z pracovnych dovodov.. Waterzooi, samozrejme zavisi aj od oblastu, kde sa clovek nachadza, som jedla v troska inej uprave.. Vyvar samotny a potom pekne zapecene zemiaky s maskom z polievky a zeleninkou v besameli z vyvaru so smotanou.. Ale, ako hovorim, co oblast (hotel), to ine prevedenie (ako nasa kapustnica).. Vas recept sa mi vsak velmi paci