Foto: pusta
Toto je recept na veľmi známu starodávnu polievku zo 16. storočia, ktorá sa varí v Belgicku dodnes a je veľmi obľúbená, pôvodne sa varila Zobraziť celý popisToto je recept na veľmi známu starodávnu polievku zo 16. storočia, ktorá sa varí v Belgicku dodnes a je veľmi obľúbená, pôvodne sa varila z rýb z riek v okolí Gentu vo Flámsku, dnes sa varí z kuracieho mäsa a množstva zeleniny i zelených vňatí, z nových zemiakov, je to jemná smotanová a výživná polievka vynikajúcej chuti, ktorá má viacero obmien, v závislosti od regionov, kde sa pripravuje, podáva sa s domácim chlebom.
porcie
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
cca 300 g |
|
1 ks čerstvá veľká |
|
4 plátky (alebo stopkový) |
|
2 ks |
|
400 g nové |
|
1 ks veľký |
|
1 zväzok posekaná |
|
2 PL posekaná |
|
1 bal. |
|
4 lístky |
|
2 čerstvé vetvičky |
|
podľa chuti sušená |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti čerstvo nastrúhaný |
|
podľa chuti čerstvo mleté |
|
2 ks |
|
200 ml na šľahanie |
|
60 g čerstvé |
|
1000 ml studená |
|
Postup
-
1
Než som začala variť polievku, pustila som sa do krájania, potom to už ide rýchlo, jarnú cibuľku aj s vňaťou som pokrájala na kolieska, mrkvu a zeller na prúžky, častejšie sa používa stonkový /stopkový/ zeller, pór som pokrájala na jemné prúžky, časť zelleru, mrkvy a póru som odložila bokom, použijem ich až na záver ako vložku do polievky, nové zemiaky som pokrájala na veľké kocky, ak máte menšie nové zemiaky, ponechajte ich vcelku,...
-
2
...kuracie prsia som pokrájala na malé kocky, petržlenovú a zellerovú vňať som posekala na jemno,...
-
3
...v hrnci som rozpustila maslo, na rozohriatom masle som orestovala pór, jarnú cibuľku, pridala som pokrájané kuracie prsia, restovala som ich kým sa zatiahli na povrchu,...
-
4
...pridala som čerstvo nastrúhaný muškátový orech, šafran, premiešala, nasledovalo čerstvo mleté čierne korenie, šalvia, lístky čerstvého tymiánu,...
-
5
...bobkové listy, priliala som vodu, osolila, priviedla do varu a na strednom plameni som povarila asi 15 minút, kým kuracie mäsko zmäklo, pridala som pokrájanú mrkvu, zeller a nové zemiaky, varila som spolu asi 7 - 8 minút,....
-
6
...zatiaľ som v miske dobre rozšľahala 2 vaječné žĺtky ručným šľahačom, postupne po kvapkách som zašľahala sladkú smotanu do hladkého krému, potom som zase postupne vmiešala 2 malé naberačky vývaru z polievky, aby sa vyrovnali teploty,...
-
7
...túto zmes som postupne a pomaly vmiešala do variacej polievky, krátko som povarila spolu,čím sa polievka jednak zahustí a jednak zjemní...
-
8
...kým sa polievka dovarila, opražila som na 30 g na rozohriateho masla odloženú zeleninu - pór, zeller a mrkvu tak, aby zostala trošku chrumkavá, al dente,...
-
9
...opražená zelenina a polievka boli hotové naraz.
-
10
Polievku som podávala horúcu, na tanieri som ju posypala vňaťou jarnej cibuľky, zelleru a petržlenu, do stredu som pridala na masle opraženú chrumkavú zeleninku, ako príloha bol čerstvo upečený domáci chlieb.
-
11
Ide o veľmi chutnú obľúbenú výdatú belgickú polievku Waterzooi /názov polievky odvodený od slova "zoolen" = "do varu"/ v oblastiv Gentu vo Flámsku, pochádza zo 16. storočia, pôvodne sa robila z rýb, dnes z kuracieho mäsa, zeleniny, vňatí, korenín a šafránu, na záver sa vmieša zmes z vaječných žĺtkov a sladkej smotany, ktorá polievku zjemní a zahustí, pozrela som si viac receptov, odlišujú sa v maličkostiach, niekde krájajú zeleninu na kolieska, inde na prúžky a kocky, nové zemiaky pridávajú väčšinou vcelku, zemiaky tam musia byť vždy, bonusom je pridanie karamelizovanej zeleninky na tanieri, polievka je krásne žltá zo šafránu, je nádherne voňavá, zjemnená žĺtkami a smotanou, videla som aj recept, kde sa bylinky vkladajú do celého kuraťa, ktoré sa alebo krátko opečie predtým alebo len varí v polievke hned od začiatku, nech sa už zvolí ktorýkoľvek variant prípravy, výsledok je fantastický a vysvetľuje obľúbenosť a rozšírenosť tejto polievky nielen v Belgicku, osobne by som ju zaradila u mňa medzi slávnostné polievky, navyše je rýchlo hotová, príprava jednoduchá, ak sa vám páči, vyskúšajte,prosím, prajem Dobrú chuť :-)
-
12
ešte pre záujemcov, šafrán sa pripraví na dalšie spracovanie v tomto prípade tak, že sa dá asi do 2 PL horúcej vody a potom sa použije aj s vodou, v ktorej sa nechal odstáť.
vidieť..že ťa vareškovanie baví..podobná je od @kukulienky :Kuracia ragú...ktorú robím často a rada..
základ je rovnaký..a nasledujú rôzne variácie ďalších surovín..
si pedantná..detailistka..želám dobré zdravie i recepty naďalej..
: Guláš z rýb alebo kuracieho mäsa a zeleniny,zahustený so smotanou a žĺtkami ...
mne sa tiež veľmi páči kuracia ragú polievka od @kukulinka71
je však v oboch polievkach veľa odlišností, napr. ona tam nemá nové zemiaky, má tam horčicu a vývar, čo ja nemám, mám tu oveľa viac byliniek, vňatí, jarnú cibuľku, iné koreniny, podstatne viac byliniek a na záver sa táto tradičná polievka zahusťuje vaječnými žĺtkami vymiešanými so smotanou, čo zase u nej tie žĺtky nie sú, základ podobný je, avšak je vynikajúca jedna i druhá polievka.
dakujem ti za krásne hodnotenie a zastavenie.
Krásny deň i tebe prajem zo srdca :-)
...a teraz ma nemenovani niektori zabite, ze nadrzam Puste :-)
Zato sa mi pacila priprava masa v restike. Doniesli v miskach mix suroveho masa na stoly, potom rozpalene kamene na drevenych podnosoch a kazdy si griloval priamo na stole. K tomu rozne dressingy a salaty, pecivo, chlieb. To bolo super.
to je ale milá náhoda :-)
presne, je to "nebe v hubě"
dakujem ti za krásne hodnotenie a za 5*
veľmi sito vážim od teba.
som rada, že takúto polievku robia v Bruseli, ved je to vaša tradičná Flámska :-)
dakujem za úžasnú pochvalu.
srdečne dakujem.
ale nedaj sa zabiť, prosím ťa, to by bola veľká škoda :-)
budem veľmi rada, ak vyskúšaš aj ty :-)
dakujem ti za všetko.
dakujem ti.
dakujem.
dakujem za peknú pochvalu a za 5*
dakujem za skvelé hodnotenie, za 5* a potvrdenie kvality receptu.
spokojne si ju môžeš pripraviť aj z rýb, používajú sa sladkovodné a dnes aj morské ryby na jej prípravu, napr. kapor, šťuka, úhor a basy, ale môže sa použiť aj treska, morský čert, halibut a kambala veľká v špeciálnej rybacej verzii z Gentu.
výber rýb je bohatý a kombinovaný
dakujem za uznanie a za 5*
dakujem za pochvalu