Bánovecký cheesecake - jemný a výborný
Foto: Natassa22
Raz som dostala "tajný" tip, že mám výskúšať do cheesecaku použiť namiesto Philadelphie alebo mascarpone našu klasickú Bánoveckú neochutenú nátierku. A tak som vyskúšala. Zobraziť celý popisRaz som dostala "tajný" tip, že mám výskúšať do cheesecaku použiť namiesto Philadelphie alebo mascarpone našu klasickú Bánoveckú neochutenú nátierku. A tak som vyskúšala. A výsledok ma fakt milo prekvapil...
porcií
príprava
na 165 °C
Suroviny
Korpus: | |
250 g |
|
120 g |
|
Plnka: | |
200 g (mrazené) |
|
1 bal. |
|
30 g |
|
Cesto: | |
800 g (neochutená) |
|
200 g |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
4 bal. |
|
1 ks |
|
20 g |
|
Poleva: | |
200 g (Milka Alpine Milk) |
|
100 ml |
|
čerstvé |
|
|
Postup
-
1
Používam väčšiu okrúhlu formu s priemerom 26 cm. Tú si zo spodnej strany vysteliem papierom na pečenie. Najskôr mrazené ovocie - podľa chuti, na panvici roztopím kus masla, vysypem tam ovocie a vanilkový cukor a keď sa pustí šťava, sem tam pomiešam, kým sa z toho nespraví takmer džem - vyredukovaná tuhšia zmes.
- 2
Sušienky si rozdrvím úplne ako na strúhanku. Keď mám - roztopím si maslo a pridám ho k sušienkam. Poriadne premiešam a vysypem to do formy na dno a rukami poriadne potláčam a utľapkám tak, aby sa mi na celý spodok spravila rovnomerná zmes tak, že trocha vystupuje do bokov. Keď to mám - dám do rúry na 10 min na 180 stupňov (vyberiem to, až keď realne vidím, že je korpus do zlata upečený)
- 3
Všetko na cesto by malo mať izbovú teplotu. Medzitým, kým sa pečie korpus, spravím cesto : habrováčikom najskôr premiešam všetky Bánovecké nátierky, pridám kyslú smotanu, stále miešam. Pridám jedno vajíčko - dokonalo vymiešam. Až potom druhé vajíčko, a zasa dokonalo vymiešam. Tretie vajíčko, vymiešam a nakoniec žĺtok. Celé premiešam, pridám cukor, šťavu z polovičky citróna, citrónovú kôru, trocha strúhaného kokosu, prípadne aj štipku škorice a celé poriadne vymiešam.
- 4
Keď mi korpus z rúry mierne vychladol, rozotriem naň vyredukovanú ovocnú zmes, kúskom masla potriem okraje formy, zalejem pripraveným cestom a dám do rúry na 160-170 stupňov na cca 60 minút (pod formu s koláčom dávam plech zaliaty vodou, kvázi vodný kúpel, aby cheesecake nepripekal a mal dobrú konzistenciu). Kým sa koláč pečie, neotváram rúru, aby nespľasol. Závisí od typu rúry, či sa spraví za hodinu, alebo mu treba dopriať pár minút navyše - ja viem, že je hotový, keď otvorím rúru a potrasiem s formou. Ak sa celá tá masa trasie ako huspenina - je upečený. Rúru treba vypnúť a koláč nevyberám, ale nechám ho vychladiť v rúre pri máličko otvorených dvierkach. Až ked je celkom vychladnutý, vytiahnem ho a dám rovno do chladničky (toto robím na večer, aby do rána v chladničke stuhol).
- 5
Na druhý deň si pripravím polevu - vo vodnom kúpeli zohrejem cca 100 ml šlahačkovej smotany, do nej nalámem dve celé Milka čokolády a miešam habrovačikom, kým nemám polevu. Tú rovnomerne rozotriem na celý povrch koláča a hneď na to aj naukladám čerstvé ovocie podľa chuti (pekné sú jahody, prepolené na polovičky a na husto poukladané a pomiešané s malinami a čučoriedkami. Ja som našla u nás v obchode posledne len čučoriedky). Keď to mám celé ozdobené, treba to dať stuhnúť do chladničky, prípadne ak treba rýchlo - na hodinku do mrazáku. Až keď to celé vytuhne, až úplne nakoniec otvorím bok formy a zľahka ho vytiahnem a dám preč. Cheesecake je tým pádom súci na podávanie. Dobrú chuť
Tiež cheesecake:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu