Balkánska baklažánová musaka
šéfkuchár hotela Academic vo Zvolene a člen Gourmet klubu, 10. júla 2011
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
1 hlávka |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(bazalka, tymian, rozmarín) |
|
|
|
2 ks |
|
2 ks, väčšie |
|
500 g |
|
400 g |
|
150 g |
|
150-200 g (podľa hustoty bešamelu) |
|
1 l |
|
na dochutenie |
|
Postup
-
1
Mleté hovädzie mäso orestujeme na oleji. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, osolíme, okoreníme. Pridáme nakrájané paradajky a papriku a dusíme. Z čerstvých byliniek si urobíme viazaničku, vložíme ju do mäsovej zmesi. Dusíme dovtedy, kým sa neodparí prebytočná voda a mäso zmäkne. Necháme vychladnúť.
- 2
Baklažán nakrájame na plátky. Osolíme ich, aby z nich odtiekla horká voda. Potom plátky osušíme a opečieme na oleji.
- 3
Z masla, hladkej múky a mlieka urobíme bešamelovú omáčku. Ochutíme ju muškátovým orieškom, soľou a korením. Varíme asi 40 min., aby sa dôkladne prevarila múka. Na záver do bešamelu pridáme postrúhaný parmezán.
- 4
Na vymastený plech alebo zapekaciu misu rozotrieme časť bešamelu. Naň potom striedavo vrstvíme plátky baklažánu a mäsovú zmes. Na záver navrch vylejeme druhú časť bešamelu, dobre rozotrieme a dáme piecť do rúry na 40 až 50 min. pri 180 oC.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Nájdu sa vždy jedinci, ktorí neustále zadrapujú a vyrývajú. Neviem, na čo to je dobré, veď každý
sa snaží odprezentovať svoj postup, svoj spósob.
varecha.pravda.sk/recepty/brokolicovo-karfiolovo-jogurtov...
......tým som, dúfam, odpovedal aj ostatným dotknutým varecháčkam a ospravedlňujem sa im.