Balkánska baklažánová musaka
Autor receptu: redakcia
4 porcie |
60 minút príprava |
40-50 minút tepelná úprava |
Postup- Mleté hovädzie mäso orestujeme na oleji. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, osolíme, okoreníme. Pridáme nakrájané paradajky a papriku a dusíme. Z čerstvých byliniek si urobíme viazaničku, vložíme ju do mäsovej
zmesi. Dusíme dovtedy, kým sa neodparí prebytočná voda a mäso zmäkne. Necháme vychladnúť.
- Baklažán nakrájame na plátky. Osolíme ich, aby z nich odtiekla horká voda. Potom plátky osušíme a opečieme na oleji.
- Z masla, hladkej múky a mlieka urobíme bešamelovú omáčku. Ochutíme ju muškátovým orieškom, soľou a korením. Varíme asi 40 min., aby sa dôkladne prevarila múka. Na záver do bešamelu pridáme postrúhaný parmezán.
- Na vymastený plech alebo zapekaciu misu rozotrieme časť bešamelu. Naň potom striedavo vrstvíme plátky baklažánu a mäsovú zmes. Na záver navrch vylejeme druhú časť bešamelu, dobre rozotrieme a dáme piecť do rúry na 40 až 50 min. pri 180 oC.
|