Balkánska baklažánová musaka

Autor receptu: redakcia

4
porcie
60 minút
príprava
40-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mleté hovädzie mäso orestujeme na oleji. Pridáme nakrájanú cibuľu, cesnak, osolíme, okoreníme. Pridáme nakrájané paradajky a papriku a dusíme. Z čerstvých byliniek si urobíme viazaničku, vložíme ju do mäsovej zmesi. Dusíme dovtedy, kým sa neodparí prebytočná voda a mäso zmäkne. Necháme vychladnúť.
  2. Baklažán nakrájame na plátky. Osolíme ich, aby z nich odtiekla horká voda. Potom plátky osušíme a opečieme na oleji.
  3. Z masla, hladkej múky a mlieka urobíme bešamelovú omáčku. Ochutíme ju muškátovým orieškom, soľou a korením. Varíme asi 40 min., aby sa dôkladne prevarila múka. Na záver do bešamelu pridáme postrúhaný parmezán.
  4. Na vymastený plech alebo zapekaciu misu rozotrieme časť bešamelu. Naň potom striedavo vrstvíme plátky baklažánu a mäsovú zmes. Na záver navrch vylejeme druhú časť bešamelu, dobre rozotrieme a dáme piecť do rúry na 40 až 50 min. pri 180 oC.