Badambura
Foto: ivanaaalexi
Recept na toto azerbajdžanské pečivo som zahliadla kdesi na internete, no nikde som nenašla slovenský recept. Bola by určite škoda nevyskúšať :)
porcií
príprava
na 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
3,5 hrnčeka (200 ml) |
|
130 g |
|
1/2 kocky |
|
100 ml |
|
2 ČL |
|
3 PL |
|
2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
2 ks |
|
Plnka: | |
100 g |
|
80 g |
|
Na potretie: | |
200 g |
|
Postup
-
1
Z mlieka, droždia a cukru si urobíme kvások. Necháme chvíľu odpočívať a pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Ak nám hviezdy prajú, vznikne krásny nelepivý bochníček. Ak sa tak nestane, ďalej sa ani nesnažte.
- 2
Cesto si rozdelíme na 6 častí, ktoré zľahka posypeme múkou a necháme chvíľu odpočívať.
- 3
A teraz začne zábava. Každý z tých malých bochníčkov rozvaľkáme ako sa len dá. Keď sa už nedá, začneme ho zľahka naťahovať od stredu rukami. Neverte videám na youtube, vôbec to nie je také super.
- 4
Keď máme rozťahané cesto na maximum a myslíme si, že to najhoršie máme za sebou, preložíme ho na inú podložku. Pri treťom až štvrtom pokuse budete mať už vlastné "know-how".
- 5
Po úspešnom premiestnení cesta ho natrieme rozpusteným maslom. A opakujeme bod č.4 ešte päťkrát.
- 6
Keď sa po dlhých útrapách dopracujeme k tomu, že natrieme maslom posledné cesto, zvinieme ho do rolády. Pokrájame na asi 2 cm široké kolieska. Do jednej strany kolieska pichneme prst (asi tak do polovice kolieska) a vytvarujeme niečo pripomínajúce mištičku. Do tej mištičky lyžičkou naložíme zmes mletých orechov a cukru. Opatrne spojíme kraje, až nám vznikne lodička. V tejto fáze som už dokázala robiť aj čosi iné ako nadávať, tak som sa pustila do fotografického zdokumentovania.
- 7
Takto nejako vyzerajú lodičky. Uznajte sami, sú rozkošné! Skoro by som povedala, že stoja za tú námahu. Skoro.
- 8
Pečieme na 200 stupňov. Úprimne, neviem, ako majú vyzerať. Niekde sú biele a inde zasa tmavohnedé. Zvolila som zlatú strednú cestu.
- 9
Už ostáva len pocukrovať a počkať, kým vychladnú. Dobrú chuť!
Tiež orechové koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Krásne🙂
Krásne🙂