Kysnuté orechové koláče
Badambura
Autor receptu: ivanaaalexi
Recept na toto azerbajdžanské pečivo
som zahliadla kdesi na internete, no
nikde som nenašla slovenský recept. Bola
by určite škoda nevyskúšať :)
15 porcií |
120 minút príprava |
12 minút na 200 °C |
Postup
- Z mlieka, droždia a cukru si urobíme kvások. Necháme chvíľu odpočívať a pridáme ostatné suroviny a vypracujeme cesto. Ak nám hviezdy prajú, vznikne krásny nelepivý bochníček. Ak sa tak nestane, ďalej sa ani nesnažte.
- Cesto si rozdelíme na 6 častí, ktoré zľahka posypeme múkou a necháme chvíľu odpočívať.
- A teraz začne zábava.
Každý z tých malých bochníčkov rozvaľkáme ako sa len dá. Keď sa už nedá, začneme ho zľahka naťahovať od stredu rukami. Neverte videám na youtube, vôbec to nie je také super.
- Keď máme rozťahané cesto na maximum a myslíme si, že to najhoršie máme za sebou, preložíme ho na inú podložku. Pri treťom až štvrtom pokuse budete mať už vlastné "know-how".
- Po úspešnom premiestnení cesta ho natrieme rozpusteným maslom. A opakujeme bod č.4 ešte päťkrát.
- Keď sa po dlhých útrapách dopracujeme k tomu, že natrieme maslom posledné cesto, zvinieme ho do rolády. Pokrájame na asi 2 cm široké kolieska.
Do jednej strany kolieska pichneme prst (asi tak do polovice kolieska) a vytvarujeme niečo pripomínajúce mištičku. Do tej mištičky lyžičkou naložíme zmes mletých orechov a cukru. Opatrne spojíme kraje, až nám vznikne lodička.
V tejto fáze som už dokázala robiť aj čosi iné ako nadávať, tak som sa pustila do fotografického zdokumentovania.
- Takto nejako vyzerajú lodičky. Uznajte sami, sú rozkošné! Skoro by som povedala, že stoja za tú námahu. Skoro.
- Pečieme na 200 stupňov. Úprimne, neviem, ako majú vyzerať. Niekde sú biele a inde zasa tmavohnedé. Zvolila som zlatú strednú cestu.
- Už ostáva len pocukrovať a počkať, kým vychladnú.
Dobrú chuť!