Mrkvový šalát
Mrkvový šalát

Arménsky šalát, zelenina s jablkovými čipsami a jogoplacky podľa sestier Heribanových videorecept

tvvarecha - fotkaTV Varecha, 24. novembra 2022. Komerčný recept.

Sestry Heribanové sú najlepšími priateľkami a trávia spolu veľa času. Začali variť už v štrnástich rokoch. Obe totiž navštevovali viedenské gymnázium a bývali Zobraziť celý popisSestry Heribanové sú najlepšími priateľkami a trávia spolu veľa času. Začali variť už v štrnástich rokoch. Obe totiž navštevovali viedenské gymnázium a bývali mimo rodiny. Dnes sú z nich mamy, ktoré radi varia pre rodinu aj priateľov.

120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Arménsky šalát:
500 g
1-2 strúčiky
3 PL
4-5 PL
 čerstvá
Pečená zelenina:
1 ks
1 ks
1 ks
1 strúčik
2 ks
 (rozmarín, oregano)
Jablkové čipsy:
½ ks
1 hrsť
Jogoplacky:
2 šálky
150 g
1 štipka




Postup

  1. 1

    Arménsky šalát: Mrkvu očistíme, postrúhame do misy a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme pretlačený alebo nastrúhaný cesnak, majonézu, kyslú smotanu a citrónovú šťavu. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, podľa chuti.

  2. 2

    Dobre premiešame a šalát necháme aspoň hodinu postáť. Najlepší je však, keď ho necháme v chladničke 24 hodín, aby sa všetky chute prepojili. Pred podávaním šalát posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

  3. 3

    Pečená zelenina s jablkovými čipsami: Očistíme tekvicu, cviklu a cibuľu. Nakrájame na kocky a vložíme do ohňovzdornej formy. Pridáme cherry paradajky, na plátky nakrájaný cesnak, soľ, korenie a bylinky.

  4. 4

    Zeleninu pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 minút.

  5. 5

    Jablkové čipsy: Polovicu jablka nakrájame na tenké mesiačiky, ktoré vložíme do panvice s rozpusteným maslom, cukrom a opečieme. Pečenú zeleninu ozdobíme jablkovými čipsami a opraženými slnečnicovými semienkami.

  6. 6

    Jogoplacky: Do misy dáme jogurt, preosiatu múku, kypriaci prášok a vypracujeme vláčne cesto. Vytvarujeme z neho bochník, ktorý prikryjeme a necháme odpočinúť na 30-45 minút. Potom cesto rozdelíme približne na 6 kúskov.

  7. 7

    Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta tenké placky, ktoré nasucho upečieme na panvici z oboch strán. Hotové placky potrieme olivovým olejom s troškou cesnaku. Podávame k pečenej zelenine a arménskemu šalátu.

Diskusia k receptu