Mrkvový šalát

Arménsky šalát, zelenina s jablkovými čipsami a jogoplacky podľa sestier Heribanových (videorecept)

Autor receptu: sons

Sestry Heribanové sú najlepšími priateľkami a trávia spolu veľa času. Začali variť už v štrnástich rokoch.* Obe totiž navštevovali viedenské gymnázium a bývali mimo rodiny. Dnes sú z nich mamy, ktoré radi varia pre rodinu aj priateľov.

120 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. Arménsky šalát: Mrkvu očistíme, postrúhame do misy a pokvapkáme olivovým olejom. Pridáme pretlačený alebo nastrúhaný cesnak, majonézu, kyslú smotanu a citrónovú šťavu. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, podľa chuti.
  2. Dobre premiešame a šalát necháme aspoň hodinu postáť. Najlepší je však, keď ho necháme v chladničke 24 hodín, aby sa všetky chute prepojili. Pred podávaním šalát posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
  3. Pečená zelenina s jablkovými čipsami: Očistíme tekvicu, cviklu a cibuľu. Nakrájame na kocky a vložíme do ohňovzdornej formy. Pridáme cherry paradajky, na plátky nakrájaný cesnak, soľ, korenie a bylinky.
  4. Zeleninu pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 45 minút.
  5. Jablkové čipsy: Polovicu jablka nakrájame na tenké mesiačiky, ktoré vložíme do panvice s rozpusteným maslom, cukrom a opečieme. Pečenú zeleninu ozdobíme jablkovými čipsami a opraženými slnečnicovými semienkami.
  6. Jogoplacky: Do misy dáme jogurt, preosiatu múku, kypriaci prášok a vypracujeme vláčne cesto. Vytvarujeme z neho bochník, ktorý prikryjeme a necháme odpočinúť na 30-45 minút. Potom cesto rozdelíme približne na 6 kúskov.
  7. Na pomúčenej doske vyvaľkáme z cesta tenké placky, ktoré nasucho upečieme na panvici z oboch strán. Hotové placky potrieme olivovým olejom s troškou cesnaku. Podávame k pečenej zelenine a arménskemu šalátu.