Slaný cesnakový koláč

Apolenkin cesnekáč so slaninkou (fotorecept)

Autor receptu: chumacik66

Moja maminka Apolenka zo Slávnického Podhoria nám vždy urobí radosť so svojim "cesnekáčom"*, ktorý už uzrel svetlo sveta aj v lokálnej knižke receptov našich rodičov a starých rodičov. Sľúbila som jej však, že ho zvečním aj v podobe fotoreceptu na internete. Cesnekáč je plný vône a cesnakovej chuti. Hodí sa miesto chlebíka k hustým polievkam, kapuste, gulášu alebo iba tak sám o sebe.

25
porcií
35 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Z droždia, cukru, lyžice múky a letnej vody si pripravíme kvások. Pridáme do neho rascu a ak máme možnosť aj kôprové semienka, ktoré dodajú príjemnú chuť. Ak ich nemáme k dispozícii, pridáme miesto nich viac rasce.
  2. Zemiaky uvarené v šupke (môžu byť aj z predchádzajúceho dňa), očistíme a nastrúhame na jemno v miske na prípravu cesta.
  3. K nastrúhaným zemiakom pridáme "naštartovaný" kvások, soľ a postupne pridávame múku. Varechou vypracujeme cesto, ktoré nie je veľmi tuhé (o to sa postarajú pridané varené zemiaky).
  4. Cesto prikryjeme a dáme kysnúť do tepla na cca 40 - 50 minút. V priebehu kysnutia ho 1-2 krát premiešame. Počas oddychovania cesta si pripravíme cesnakovú zmes. Do misky pretlačíme cesnak, pridáme soľ a olej a spolu vymiešame. Tiež nakrájame údenú slaninku.
  5. Vykysnuté cesto vylejeme na olejom vymastený veľký plech (kto chce môže vysypať aj hrubou múkou, ja som v tomto recepte plech iba vymastila). Nevaľkáme, ale olejovými rukami ho rovnomerne roztiahneme na plech.
  6. Polovicu cesnakovej zmesi nanesieme navrch cesta a prstami jemne pritlačíme. Tiež uložíme a zatlačíme kúsky slaninky. Slaninku uložíme pravidelne tak, aby sme potom pomedzi ňu ľahko krájali cesnekáč a slaninka ostala v ceste. Všetko necháme ešte cca 30 minút kysnúť.
  7. Následne dáme piecť do predom vyhriatej rúry na 190 -200 °C. Pečieme 35 - 40 minút, záleží od rúry. Upečený cesnekáč ešte teplý potrieme druhou polovicou cesnakovej zmesi. Necháme mierne vychladnúť a môžeme krájať. Prajem dobrú chuť každému milovníkovi cesnakovej chuti!