Slaný cesnakový koláč
Apolenkin cesnekáč so slaninkou (fotorecept)
Autor receptu: chumacik66
Moja maminka Apolenka zo
Slávnického Podhoria nám vždy urobí
radosť so svojim "cesnekáčom"*, ktorý
už uzrel svetlo sveta aj v lokálnej
knižke receptov našich rodičov a
starých rodičov.
Sľúbila som jej však, že ho zvečním aj v
podobe fotoreceptu na internete.
Cesnekáč je plný vône a cesnakovej
chuti.
Hodí sa miesto chlebíka k hustým
polievkam, kapuste, gulášu alebo iba
tak sám o sebe.
|
25 porcií |
35 minút na 190 °C |
Postup
- Z droždia, cukru, lyžice múky a letnej vody si pripravíme kvások. Pridáme do neho rascu a ak máme možnosť aj kôprové semienka, ktoré dodajú príjemnú chuť. Ak ich nemáme k dispozícii, pridáme miesto nich viac rasce.
- Zemiaky uvarené v šupke (môžu byť aj z predchádzajúceho dňa), očistíme a nastrúhame na jemno v miske na prípravu cesta.
- K nastrúhaným zemiakom pridáme "naštartovaný" kvások, soľ a postupne pridávame múku. Varechou vypracujeme cesto, ktoré nie je veľmi tuhé (o to sa postarajú pridané varené zemiaky).
- Cesto prikryjeme a dáme kysnúť do tepla na cca 40 - 50 minút. V priebehu kysnutia ho 1-2 krát premiešame.
Počas oddychovania cesta si pripravíme cesnakovú zmes. Do misky pretlačíme cesnak, pridáme soľ a olej a spolu vymiešame.
Tiež nakrájame údenú slaninku.
- Vykysnuté cesto vylejeme na olejom vymastený veľký plech (kto chce môže vysypať aj hrubou múkou, ja som v tomto recepte plech iba vymastila). Nevaľkáme, ale olejovými rukami ho rovnomerne roztiahneme na plech.
- Polovicu cesnakovej zmesi nanesieme navrch cesta a prstami jemne pritlačíme. Tiež uložíme a zatlačíme kúsky slaninky. Slaninku uložíme pravidelne tak, aby sme potom pomedzi ňu ľahko krájali cesnekáč a slaninka ostala v ceste.
Všetko necháme ešte cca 30 minút kysnúť.
- Následne dáme piecť do predom vyhriatej rúry na 190 -200 °C. Pečieme 35 - 40 minút, záleží od rúry.
Upečený cesnekáč ešte teplý potrieme druhou polovicou cesnakovej zmesi.
Necháme mierne vychladnúť a môžeme krájať.
Prajem dobrú chuť každému milovníkovi cesnakovej chuti!