Ananás plnený panenkou so sušenými slivkami fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 3. januára 2013
Ananás plnený panenkou so sušenými slivkami (fotorecept)
Foto: alexdidi

Pre tých,ktorí obľubujú kombináciu mäsa,ovocia a chilli.Slávnostné a exkluzívne zároveň.

3-4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
1 ks
150 g
2 ks
100 g
3 PL
100 ml
 (nemusí byť)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravíme si potrebné suroviny.Zabudla som na maslo a škrob.

    Ananás plnený panenkou so sušenými slivkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Sušené slivky namočíme vo víne najlepšie už deň vopred alebo aspoň na 3 hodiny.Použila som Tokaj,ktorý sa tu výborne hodí,ale samozrejme môžeme použiť aj iné ťažšie víno.V panenke pomocou varešky vytvoríme otvor,ktorý vyplníme namočenými slivkami.Vopred som si z panenky vytvorila kus podľa veľkosti ananásu a zbytok panenky som pripravovala zvlášť.V mažiari rozdrvíme zelené korenie,pridáme chilli a hrubozrnnú morskú soľ.V tejto zmesi obalíme panenku a odložíme do chladničky na 3 hodiny.

    Ananás plnený panenkou so sušenými slivkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistíme ananás:odrežeme oba konce,orežeme aj po obvode a špirálovite vyrežeme aj ostatné nečistoty.Nakoniec zo stredu vyrežeme kruhovitú tvrdú časť.Existuje na to aj (vraj)dobrá pomôcka,ale kto ju nemá(ako aj ja),dobre poslúži aj dlhý, tenký a ostrý nôž.Nabudúce vyrežem ešte väčší otvor v strede,aby tam lepšie vošla panenka,lebo mne na jednej strane trochu ananás praskol,keď som ju tam strkala a ananásu bude stačiť i menej.

    Ananás plnený panenkou so sušenými slivkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Odležanú panenku opečieme zo všetkých strán na olivovom oleji.Opečieme aj ostatné časti panenky.

    Ananás plnený panenkou so sušenými slivkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opečené mäso vložíme do otvoru v ananáse a uložíme do zapekacej misy.Celý povrch prelejeme roztopeným maslom a zapekáme v rúre vyhriatej na 180stC 20minút.Pridáme aj ostatné kúsky panenky,ktorým však stačí 10minút.

    Ananás plnený panenkou so sušenými slivkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do výpeku po opečení mäsa pridáme šťavu z dvoch pomarančov(aj s kúskami pomarača i ananásu),kurací vývar a zredukujeme.

    Ananás plnený panenkou so sušenými slivkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Omáčku prepasírujeme cez sito.Prilejeme i precedený výpek zo zapekaného ananásu.

    Ananás plnený panenkou so sušenými slivkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Omáčku opäť prehrejeme a zjemníme kúskom surového masla.Môžeme prípadne zahustiť aj škróbom.Omáčka má byť sladkokyslá,ale zároveň aj jemne pálivá po chilli a zelenom korení.Práve tieto koreniny jej dávajú veľmi príjemnú a zaujímavú chuť.

    Ananás plnený panenkou so sušenými slivkami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zapečený ananás preliaty maslom necháme ešte chvíľu odpočívať a potom servírujeme.Pri zvlášť slávnostnom menu ešte prelejeme alkoholom a zapálime-flambujeme.

    Ananás plnený panenkou so sušenými slivkami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

marianne
krasne,vynimocne jedlo 1* si ulozim na slavnostnu prilezitost:-)
miamia
presne si mi trafila do chutí...mäsko a ovocie spolu! :)
dogagador
jej, tak to mi tu predaju ocisteny ananas,, panenku mam, aj ostatne suroviny, no to je uplne super, parada, zasa budu moji hostia vyvalovat ociska :-)
alexdidi
Ďakujem všetkým za milé komentáre.@dogagador ,to máš naozaj fajn,že si môžeeš kúpiť už očistený ananás.Aj tí moji hostia vyvaľovali očiská a hlavne,keď to pred nimi flambuješ(ja som použila biely rum),ale hlavne,že nám aj veľmi chutilo.Robila som to prvýkrát,ale určite si ho čoskoro zopakujeme...:)
babav
Jedinecny receptik @alexdidi ! Jedlo muselo chutit vynikajuco...kde chodis na recepty?
alexdidi
@babav ďakujem,chutilo naozaj výborne....tento recept som vytvorila sama na základe zachytenej poznámky v rádiu o plnenom ananáse...musím variť každý deň,ale najviac ma teší,keď môžem pripravovať niečo nové a netradičné,takže vždy skúšam a skúšam a......
jamarlen
* * * * *
tá omáčka môže byť fantastická, takto si to spravíme, hoci aj zapekania, len tak na rajnici. a ty si pasírovala, plnila. flambovala...aj pre mňa by to mohol niekto urobiť, ach jaj:) počkám, kým dcéry vyrastú
jamarlen
spomenul som si na tento tvoj rcp a ani som si neuvedomil, že je to už rok, čo sme ho urobili….takisto dávno o tebe nepočuť, tak aspoň pozdravujem a ďakujem aj za ostatné rcp. všetko dobré v novom roku
alexdidi
@jamarlen zdravím tiež a šťastlivý nový rok i tebe....vieš, pri čítaní tak neprajných komentárov, ktoré sa tu na Vareche rozrástli ako huby po daždi, akosi nemám chuť pridávať ďalšie recepty....možno ma to po čase prejde....uvidíme
jamarlen
tak nech ťa to prejde čím skôr, páčili sa mi tvoje netradičné nápady, chýbajú tu, a určite nielen mne:))))