Ako Škóti na Veľkú noc k vajciam prišli... fotorecept

jody - fotkajody, 26. apríla 2011
Ako Škóti na Veľkú noc k vajciam prišli... (fotorecept)
Foto: jody

Kde bolo, tam bolo, Janko Drotár sa raz do sveta vybral a Marka mu do kešene k posúchom na prilepšenie zo tri vajčúchy pražené (ako ich doma zvali) prihodila a s pánom bohom aj s batohom ho do sveta poslala. A Janko sa motal, motal, že po budúcej Európskej únii chodí, ani netušil, až ho dobrý vietor do Škótska zavial. A že bola akurát Veľká noc, spomenúc si, čo dobré mu Mara nabalila, ukuchtil to aj milým zhladovaným Škótom. A tým sa to tak zaľúbilo, že jedlo po sebe pomenovali. Koťuhy. :-)

15 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Postup

  1. 1

    Aby som pravdu povedala, inšpirovala som sa pre dnešok, okrem základného receptu na Škótske vajcia , aj týmto receptom . Uvaríme si vajíčka na tvrdo, ochladíme a olúpeme.

    Ako Škóti na Veľkú noc k vajciam prišli... (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Veľkú cibuľu nakrájame na kocečky a na masti opečieme do chrumkava. Odstavíme z ohňa a vmiešame obe papriky. Keď pustia farbu, pridáme ich k mletému mäsu spolu s nadrobno nakrájaným údeným, soľou a vajíčkom. Zmes hustíme strúhankou.

    Ako Škóti na Veľkú noc k vajciam prišli... (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vajíčka po dĺžke nakrojíme, ale neprekrojíme, do zárezu napasujeme za lyžičku chrenu...

    Ako Škóti na Veľkú noc k vajciam prišli... (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...a obalíme v mäsovej zmesi. Riadne to popritláčajte a zmes by mala byť hustá, aby vajcia z mäsa nepoutekali (ako sa to pri niektorých stalo aj mne :-)). Ak zvýši mäsová zmes, spravíme z nej hrubšie valčeky.

    Ako Škóti na Veľkú noc k vajciam prišli... (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Elipsoidky obalíme v strúhanke, položíme na omastený plech, podlejeme trochou vody a neprikryté upečieme do chrumkava.

    Ako Škóti na Veľkú noc k vajciam prišli... (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A teraz šup šup na fajnú smotanovú omáčku. Likvidujem zásoby mrazenej cukiny a tak ju šupneme do hrnca spolu s koreninami a bylinkami (aspoň dva druhy byliniek si to pýtalo, tak dajte, čo nájdete. Taký medvedí cesnak alebo mladá žihľava by tiež neboli na zahodenie). Keď je mäkká, osolíme a zahustíme zátrepkou zo smotany a múky. Povaríme tak 5 min. Pridáme ešte cukor a keď už sme omáčku odstavili, tak aj ocot.

    Ako Škóti na Veľkú noc k vajciam prišli... (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    No a aby sme to ešte chuťovo viac prekombinovali, urobíme si Scískanyce . Ja som len na vrch dávala kopec cesnaku rozotretého so soľou a olejom a ešte trochu kmínku.

    Ako Škóti na Veľkú noc k vajciam prišli... (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nakoniec len naložíme, koľko tanieru stačí a baštíme, nech sú škótske alebo slovenské. :-) Prajem peknú jar a dobrú chuť.

    Ako Škóti na Veľkú noc k vajciam prišli... (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

alzbetka2
dobrá zmena po sviatkoch, vyzerá a určite aj chutí super, už je v kk
kata50
No mňam :-)) Ale ten nápad s rukavicami, pri práci s mletým mäsom sa mi páči.
ancicka
Super názov.Ako začiatok rozvrávky.A asi aj papaničko je také.
ailuj82
už dlhšie mám na niečo takéto chuť. Vyskúšam podľa teba :)
evanaaa
Išlo vajce na vandrovku do Škótska a nakoniec aj tak skončilo v slovenskom žalúdku,len škoda, že nie v mojom. Ale aj to môže byť.Nedalo by sa to aj tak, že vajce poválať v hl. múke a potom obaliť?Asi by tá múka zliezla, dá sa vyskúšať.
kuchticka
@jody , ty mas vzdy nieco special. Vdaka za recept sa rozpravkove podanie toho receptu. :-)))
daguska
Velmi zaujimavy receptik,aj kazde osve by mi stacilo,super.