Foto: Shutterstock
Skyr, hustý, krémový mliečny výrobok patrí do tradičnej islandskej kuchyne viac ako tisíc rokov. Konzumovali ho Vikingovia aj obyvatelia Galie a v rôznych podobách bol známy v celej Škandinávii. Hoci sa označuje ako jogurt, v skutočnosti je to mäkký syr.
Prospieva aj seniorom
Islandská špecialita sa vyrába z ohriateho odtučneného kravského mlieka, do ktorého sa pridávajú živé kultúry a syridlo. Skyr sa pomaly ale isto dostáva spolu s gréckym jogurtom na čelo rebríčka kvalitného zdroja bielkovín, v 100 g sa nachádza 12-15 g bielkovín. Okrem toho má vysoký obsah vápnika a nízky obsah tukov a sacharidov.Vzhľadom na tieto nutričné hodnoty majú skyr v obľube najmä športovci a ľudia, ktorí si udržujú štíhlu líniu, ale hodí sa tiež pre seniorov, ako prevencia osteoporózy.
Keďže skyr má znížený obsah mliečneho cukru, tolerujú ho aj ľudia s intoleranciou laktózy. A, samozrejme, vďaka probiotikám sa mu poďakuje aj náš tráviaci systém.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku