Zoznámte sa:
Jogurt alebo syr? Ste si istí, že viete, čo je to skyr?

Jana Klimanová, 16. februára 2024     3 minúty čítania

V obchodoch ste sa s ním už určite stretli, ale neviete, čo od neho môžete čakať? Prezradíme vám, v čom sú jeho najväčšie benefity a kde všade môžete skyr použiť.



Foto: Shutterstock

Skyr, hustý, krémový mliečny výrobok patrí do tradičnej islandskej kuchyne viac ako tisíc rokov. Konzumovali ho Vikingovia aj obyvatelia Galie a v rôznych podobách bol známy v celej Škandinávii. Hoci sa označuje ako jogurt, v skutočnosti je to mäkký syr.

Prospieva aj seniorom

Islandská špecialita sa vyrába z ohriateho odtučneného kravského mlieka, do ktorého sa pridávajú živé kultúry a syridlo. Skyr sa pomaly ale isto dostáva spolu s gréckym jogurtom na čelo rebríčka kvalitného zdroja bielkovín, v 100 g sa nachádza 12-15 g bielkovín. Okrem toho má vysoký obsah vápnika a nízky obsah tukov a sacharidov.

Vzhľadom na tieto nutričné hodnoty majú skyr v obľube najmä športovci a ľudia, ktorí si udržujú štíhlu líniu, ale hodí sa tiež pre seniorov, ako prevencia osteoporózy.

Keďže skyr má znížený obsah mliečneho cukru, tolerujú ho aj ľudia s intoleranciou laktózy. A, samozrejme, vďaka probiotikám sa mu poďakuje aj náš tráviaci systém.



Foto: Shutterstock

Do palaciniek aj na cestoviny

Skyr sa používa podobne ako jogurt, v sladkých dezertoch ním môžeme nahradiť napríklad tučné mascarpone. Výborný je na raňajky s ovocím, medom a orieškami, nestratí sa ani v smoothie. Hodí sa na náplň do palaciniek, lievancov či dezertných pohárov. V prípade slaných dezertov ho môžete použiť do nátierok, dipov, šalátov aj do omáčok na cestoviny.

Pripravte si sladkú aj slanú pochúťku zo skyru:







ANKETA: Kúpili ste si už niekedy skyr?

67,0%



33,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist