Nepečený dezert
Nepečený dezert

Slivkové skyr-amisu fotorecept

papkoska - fotkapapkoska, 18. augusta 2020
Slivkové skyr-amisu (fotorecept)
Foto: papkoska

Skyr-amisu je v našej rodine dezertom tohoto leta. Odľahčená ovocná verzia talianskeho dezertu, kde je mascarpone nahradené skyrom. V kombinácii s domácimi slivkami Zobraziť celý popisSkyr-amisu je v našej rodine dezertom tohoto leta. Odľahčená ovocná verzia talianskeho dezertu, kde je mascarpone nahradené skyrom. V kombinácii s domácimi slivkami vznikla jeho takmer jesenná verzia. (Pre porovnanie: mascarpone obsahuje približne 43 g tuku a 6 g bielkovín, energia 1400-1700 kJ / 100g - líši sa podľa výrobcu, kým "islandský jogurt" 0,2 g tuku a 11 g bielkovín, energia 270 kJ / 100g)

10
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

700 g
2-4 PL
1 ČL
2 ČL
2 ks
Krém:
180-250 ml
500 g
4 PL
2-4 PL
1 bal.
Na podávanie:
1 PL
1/2 ČL
Na namáčanie piškót:
180 ml




Postup

  1. 1

    Odkôstkované slivky zmiešame s koreninami a na pekáči dáme piecť na 180 °C 30 minút. Papier na pečenie mi uľahčil robotu s umývaním pekáča.

    Slivkové skyr-amisu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po upečení v miske slivky premiešame, prípadne podľa chuti dosladíme a necháme vychladnúť.

    Slivkové skyr-amisu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Smotanu (veľmi nezáleží na množstve ml v balení) vyšľaháme s trstinovým cukrom do polotuha, pridáme skyr a vaječný likér (množstvo podľa chuti). Ďalej šľaháme pri vyššej rýchlosti. Vždy v duchu rátam do 90, kým vznikne hladký krém.

    Slivkové skyr-amisu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si vhodnú nádobu (vyššiu servírovaciu misku alebo tortovú formu, môžeme vrstviť aj do pohárov). Postupne do nej vrstvíme piškóty krátko namočené vo vychladnutej káve, polovicu upečených sliviek, tretinu krému, znova piškóty, slivky, tretinu krému, nakoniec piškóty a krém. Tu je na fotke "rozpracovaný" dezert, nie je vidieť iba najspodnejšie piškóty, ktoré už sú zakryté slivkami.

    Slivkové skyr-amisu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Povrch poprášime kakaom zmiešaným so škoricou a necháme najlepšie do druhého dňa v chladničke.

    Slivkové skyr-amisu (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

evusik
priznám sa, že som netušila čo je skyr, ujo gúgl pomohol :) a zdá sa mi, že ba som ho mohla vyskúšať aj s tvojim receptom, vyzerá veľmi dobre :)
alex37
...no teda, myslela som, že skoro všetko okolo kuchyne poznám, ale ten skyr ma teda riadne prekvapil. Recept vyzerá naozaj dobre.