
Foto: Shutterstock
Keď sa povie jeseň, väčšina z nás si predstaví záplavu farieb – od sýtočervených jabĺk cez zlatohnedé orechy až po tmavofialové strapce hrozna. Farby jesenných plodov však nie sú iba estetickou lahôdkou. Majú hlboký význam – prezrádzajú, aké živiny sa v nich ukrývajú a aký úžitok nám môžu priniesť.
Červená – energia a imunita
Plody: šípky, jarabina, jablká, granátové jablká
Foto: Shutterstock
Červená farba pochádza často z lykopénu alebo antokyánov – látok, ktoré podporujú imunitu a pôsobia ako antioxidanty. Niet divu, že práve červené plody sú symbolom vitality. Už v dávnej minulosti sa verilo, že šípky chránia pred chorobami aj pred zlými duchmi – dnes vieme, že sú plné vitamínu C.
Oranžová a žltá – optimizmus a zdravé oči
Plody: tekvica, hrušky, slivky so žltou dužinou
Foto: Shutterstock
Za tieto odtiene môže betakarotén, prekurzor vitamínu A. Podporuje zrak a zdravie pokožky. Oranžové plody si ľudia spájali so slnkom a teplom – symbolizovali nádej, že zimné mesiace sa prekonajú ľahšie.
Zelená – harmónia a obnova
Plody: vlašské orechy v šupke, hrozno, niektoré odrody jabĺk
Foto: Shutterstock
Zelená farba je výsledkom chlorofylu, ktorý sa spája s detoxikačnými účinkami. Zelené plody boli kedysi často súčasťou rôznych očistných kúr.
Fialová a modrá – tajomstvo a sila
Plody: hrozno, černice, čučoriedky, trnky
Foto: Shutterstock
Tieto odtiene dávajú plodom antokyány, ktoré prospievajú cievam a srdcu. Fialové plody boli v ľudových predstavách považované za „magické“ – tmavé hrozno symbolizovalo bohatstvo a hojné zásoby, černice zasa chránili pred zlou energiou.
Hnedá – stabilita a sýtosť
Plody: orechy, gaštany, žalude
Foto: Shutterstock
Hnedá farba znamená, že plody dozreli a ukrývajú koncentrovanú energiu. Obsahujú zdravé tuky, bielkoviny a minerály. Nie je náhoda, že práve orechy boli cenným základom zásob na zimu – predstavovali istotu a výživu v chladných mesiacoch.
Diskusia k článku