Orechový lekvár fotorecept

nicopopa - fotkanicopopa, 14. júna 2011
Orechový lekvár (fotorecept)
Foto: nicopopa

Pretože som už začala vám prezentovať džemy aj lekváry rumunské, čo sú hrdosť každej gazdinke, teraz budem vám predstaviť orechový lekvár. Má špecifickú chuť. Zobraziť celý popisPretože som už začala vám prezentovať džemy aj lekváry rumunské, čo sú hrdosť každej gazdinke, teraz budem vám predstaviť orechový lekvár. Má špecifickú chuť. Patrí k mojím najobľúbenejším.

4
porcie
300 minút
príprava
120 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
500 ml
2 balicky
1 kg
2 kusky
z dvoch citrónov




Postup

  1. 1

    Zbierame si zelene orechy skôr ako začnú v nútri byť tvrdé. Ak zbierame neskoro, potom už budú horké a budú pokaziť náš lekvár. Pre orientaciu musia mat takú veľkosť ako na fotke.

    Orechový lekvár (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Čistíme orechy ktoré hádžeme hneď do studenej vody, do ktorej sme nakrájali predtým plátky citrónu. Musíme čistiť celá zelená kôrka ktorá pustí strašnú hnedú farbu na ruky. Možno je lepšie zobrať rukavice. V studenej vode necháme stáť orechy 24 hodiny a v tomto čase vymeníme tá voda asi 3-4 krát.

    Orechový lekvár (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Musia byť očistené asi tak ako som dala na túto fotku - detail predchádzajúcej pre lepšie vidieť.

    Orechový lekvár (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si sirup z vody a cukru - dobre rozmiešame za stáleho varenia, a keď je cukor roztopený, hodíme orechy do vody. Dáme aj klinčeky, aby sa varili spolu s orechami.

    Orechový lekvár (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Varíme na malý oheň dokedy získame dobrú konzistenciu. Na koniec pridame vanilkový cukor. Necháme potom vychladnúť a dáme do pohárov.

    Orechový lekvár (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poznámka: veľká práca, ale pre takú delikatesu myslím, že sa oplatí skúsiť.

    Orechový lekvár (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

marianne69
...fuha,tak takyto lekvar vidim prvy krat a ze som sa ho cosi navarila(slivkoveho):-) ci sa k takymto orechom niekedy doparim to neviem,ale vyskusala by som ho rada(KK),pre pripad....hlavna fotka velmi pekna...
julica
Wau, wau. To musí byť úžasné! a krásne fotky
ancicka
Mám kucharsku knihu ešte zo 49 roku a tam som čítala o lekvari s orechov a teraz to aj vidím .Uložím do kk. Vdaka.
ailuj82
veľmi zaujímavé. Neviem si predstaviť tú chuť...
jatanika
veľmi zaujímavé ... myslím, že tu sa robieval kompót zo zelených orechov ... ale neviem ako ... toto by som rada ochutnala :-))
vierik
Stojí za vyskúšanie,musí byť dobrý a nemali by sa tie orechy trošku posekať?Ukladám a urobím...
jamarlen
naše orechy budú onedlho takejto veľkosti, na jeseň sú tvrdé tak, že sa nedajú rozbiť a dobyť jadro je takmer nemožné...strom je však košatý a tieni dvor. zdá sa, že tvoj recept bude jediný spôsob využitia plodov, tak na budúcu sobotu reskírujem to kilo cukru a čas, pobavíme sa a uvidíme na vianoce, či sme neprehlúpili :)))
alena45
super !!! ale prosím, ja dosť dobre nevidím na blízko, tie orechy sú ošúpané z tej zelenej šupy ?
jerica
Krásne , orechy sú na strome , pozriem či majú už kôrku , ak nie skúsim , páči sa mi to a naozaj môžem prekvapiť deti pri vianočnom stole:-)) Ukladám MKK.
babav
Velmi zaujimavy recept,rada by som ochutnala;-)
valeri
zvláštny lekvár, ale určite chutný, ukladám, len škoda, že nemám orechy, ale ktovie, možno sa mi niekedy podarí zohnať. Ďakujem za netradičný recept.
sissi29
@nicopopa , v čom najlepšie vynikne chuť tohto orechového lekvára? Veru rada by som ho vyskúšala. ;-)
akeber
tak toto som ešte nevidela , rada skúšam nové určite vyskúšam som zvedavá ako chutí :))
jeka
zaujímavé,no vyskúšať treba ajj takéto niečo,dakujem
ola111
Vyskúšam,o orechovom lekváre som ešte nepočula,zistím cez víkend
v akom štádiu sú orechy.
nicopopa
@sisisi- Neviem ako myslíš v čom vynikne jeho chuť. Ak myslíš čo jeho chuť pripomína - neviem to porovnať - je sladko horký a klinčeky mu ešte pridajú zasa svoju špecifickú chuť.
Len pripomínam, že orechy nesmú byť veľké a zrelé, pretože inak bude lekvár veľmi horký. Musia byť mladučké kým sa ešte nevytvorila hnedá škrupinka a vnútro je len akoby želé.
frezia68
@nicopopa : pridávam sa k obdivovateľom toho receptu,lebo u nás nie je známy a ľutujem,že nemáme záhradu s našimi orechami :-(
remcula
Jojo, taky jsem dělávala, teď už nemáme ořešák strom, škoda.
jarunka
Tak nieco podobne robievala kamaradka mojej babky. Ona orechy popichala vidlickou, mala od toho cele ruky hnede. Davala do toho aj pomaranc pokrajany aj s korou. Nepamatam si uz presne co este do toho islo, len si pamatam, ze to bolo dobre a orechy boli makucke nalozene v hustom sirupe.
jerica
pridávam sa a gratulujem , teším sa s Tebou :-)))
aronko
zdravím všetkých varechárov, včera sme museli zrezať dva konáre z orecha, čo nám prekážali pri stavbe prístrečku a bolo mi ľúto orechov na konároch. Nedalo mi i a sadla som si pri počítač a hľadala som recept na nezrelé orechy. Teraz už varím očistené orechy podľa receptu. Čaute
jamarlen
náš orechový kompótolekvár je už naplnený v pohároch:)
hneď sa pustíme do varenia ďaľšej dávky, aby sme mali vianočnú špecialitu na obdarovanie našich známych.
urobili sme len jednu zmenu, dávali sme prírodnú vanilku ku koncu varenia, nech už to je prírodné:)) ach, a v studenej vode sme to máčali iba tak 14 hodín, pre teplo, aby nezačali kvasiť, no chuť má vynikajúcu. pekne ďakujeme za recep na túto delikatesu, ktorá mi pripomína vôňou kvitnúci čierny orech, alebo jesenný park v babičkinom dedinskom kaštieli, kam sme chodili s otcom a dedom oberať čierne orechy, ktoré dedo sušil a robieval z nich šperky, či, popílenými tenučkými plátkami z nich vykladal drevené nádoby ako s ornamentom......
nicopopa
@jamarlen - Nemám tip na menu s týmto lekvárom. U nás v Rumunsku sme ho jedli najčastejšie na návštevách. Sladkosti sme nemali a tak sa podával na malom tanieriku samotný orechový lekvár a k nemu pohár s minerálnou vodou.
Nie som si si istá ako je to u vás (pretože môj muž nerozonáva rozdiel medzi lekvárom a džemom), ale v našej krajine hovoríme o lekvári ak má redšiu konzistenciu (na rozdiel džemom) a je v ňom celé ovocie a na rozdiel od džemu je v ňom podstatne viacej cukru. Ak by ti vasilo, že je môj recept riedky - stačí pridať cukor. Velmi sa tešim že chutilo. Maj sa dobre. Nico
aronko
Čaute,práve som dala do í9 pohárikov od výivy uvarený lekvár z orechov. Na moje veľké prekvapenie prvým ochutnávačom bol môj manžel a nevedel z čoho je ten lekvár. Myslsel, si, že sú to skivky a orechovou príchuťou. Ďakujem za super recept. Ešte že je nepriaznivé počasie, lebo toto dalo zabrať!!!!! Čaute
jamarlen
ano,@aronko , aj nám to na pohľad, už naložené v pohári, pripomínalo slivkový kompót:)))
milá @nicopopa , na to menu som sa pýtal preto, že dnes sme mali na obed pečené kačacie prsia a manželka vymyslela trochu sirupu z lekváru osoliťa marinovať v ňom tú kačku, tak 3 hodinky pred pečením. do výpeku, zbaveného tuku sme potom dali trochu koňaku aj tie fantastické orechy, pre každú osobu 1, a ako príloha bola zapekaná zemiaková kaša v mafínkových formách.
kačacie prsíčka, aj mafínky tá orechová dobrota pozdvihla až do neba:)))
rumunské využitie ako zákusok mi pripomína detstvo, keď sme takto dostávali dulový lekvár.
tvoj recept ma znovu, podobne, ako agátový lekvár, inšpiroval aj chuťovo, aj poeticko- romanticky, takže by mohol mať názov aj "poézia na /vareške/ lyžičke" a to nás s manželkou baví. pozdravujem aj tvojho manžela.....
hubarka35
super nafotený receptik ktorý ma zaujal,ak budú orechy ešte o dva dni také akurát na toto hned oberám a robim túto delikatesu podla mna....dedko robieva orechový likér z týchto nezrelých orechov a jeho pravidlo-orechy oberá len na Jána-čo sa bliži v kalendári čiže piatok 24.6.,že vtedy majú najväčšiu moc...raz jeden rok lialo ako šialené-a ja som musela deduškovi ist naoberat orechov za košik....rcp.ukládam....
alena45
joj, práve idem variť sirup, orechy sú už vymáčané, ale v recepte sa nespomína čo s tou citrónovou šťavou.
andys
Mala som tú česť vyskúšať, je to rozprávkové :)
jamarlen
milá @nicopopa , je predvianočný čas aj čas na degustáciu dobre uloženého orechového lekváru...písal som ti, že ním chceme obdarovať svojich známych. no váhame. je taký skvelý, že sa len ťažko budeme lúčiť s každým pohárom...:)
časť sme si dali s dobrým čajíkom, časť využívame do varenia všade tam, kde je bravčovina, kuracina či kačacina, ktorých chuť veľmi podporí, ozvláštni a doplní.
naozaj sa dá využiť veľmi všestranne, nielen na priamu konzumáciu a navyše je aj krásny.
tak ďakujeme a tešíme sa na nové recepty z jednoduchých súrovín a s takým neobyčajným výsledkom.

šťastné a veselé:)
nicopopa
@jarmalen- ako ty vieš potešiť moju dušičku... Naozaj po čítaní tvojho komentára som mala velmi šťastný a veselý deň.
Mám taký istý problém s mojím posledným pohárikom orechového lekváru. Chcela som si kúpiť aj menšie poháriky aby som ho mal "viac". Ale iné som žiaľ nenašla.
Len pre informáciu, budúci týždeň dovezieme na Slovensko orechový lekvár vyrobený priamo v Rumunsku. Keby si chcel ochutnať, možeme sa stretnúť na malú kavičku a vyskúšať ho k nej.
Ešte raz ďakujem za milé slová. Veselé a pekné Vianoce aj vám. Nico
modrykamen
Orechový likér, zavárané zelené orechy... Kadečo som počul, ale orechový lekvár? Asi preto, že je hrozne pracný a na dedine nebolo na to času, lebo sa chystalo na žatvu. Vlani ostali šupky na plodoch a bolo treba ju odstrániť. Ale tie ruky - v rukaviciach neviem robiť. A tie ešte drobné plody - všetka česť za trpezlivosť. Skúsim z polovičnej dávky. Hádam mi to črevá nepotrhá.
marsis
Milí varecháci, práve v týchto dňoch je čas na výrobu špecialít zo zelených orechov. Podľa starých receptov a majú zberať na Jána, teda 24. júna. Tak sa poponáhľajte!
jamarlen
tak už je založená tohtoročná dávka, dvojnásobná oproti vlaňajšku...viac by sme zjedli, len nemá kto robiť:)))
anap
takto zavárané orechy robila moja babička aj mama,ale kedysi aj ja.Vždy chutili. Keď som sa nasťahovala do bytu po rodičoch v kútiku poslednej poličky v špajzi som našla pohár s veľkými kryštáľmi tmavo zlato-hnedými.Nevedela som hneď určiť,čo za záhadu som objavila.až po otvorení pohára som objavila,že džem-či kompót-alebo sirup-neviem čo to bolo pôvodne skryštalitzoval a obalil orechy.Bolo to náramne dobré,pripomínalo mi to cukrkandel z detstva a bol to posledný pozdrav od mojej mamičky.
1x sandra
ebaka
tak toto musím vyskúšať,orechovicu-orech.likér som tento rok robila prvý raz,budúci rok na Jána bude aj orechový lekvár, @nicopopa veľmi Ti ďakujem za zrozumiteľný rcp vďaka Tebe naberiem odvahu ,pekný deň
gubics
Orechový lekvár som ešte nerobila, ale orechový kompot už veľa krát.
Ja ten recept poznám tak, že 14-18 dní treba tie zelené orechy máčať v studenej vode, ktorú každý deň treba vymieňať, potom sa stratí tá horká chuť. Netreba zabudnúť na to, že tie orechy by sa mali používať len nezrelé ktoré sú vo vnútri trochu glejovité, Ja to zisťujem tak, že jeden orech rozrežem a zisťujem tak stav "zrelosti" resp.nezrelosti. Ale obyčajne do konca júna sú ešte orechy vhodné na prípravu orechového likéru. Ja som práve dnes nazbierala zo stromu orechy, bolo ich 3,3 kg. tak som ich poprepichovala nožom na záhrade po odstránený zdrevnatelého konca, a zaliala studenou vodu. Ostaté potom už robím ako ste to tu popísali.
eviana
Woooou... toto sa mi veľmi páči. Niekedy musím vyskúšať... ďakujem milá @nicopopa za rozšírenie mojich lekvárových obzorov :)
rea1
zaujímavý recept, ako je možné, že mi unikol? ja robievam likér zo zelených orechov, aj som recept pridala sem na varechu, robím aj kandizované plátky zo zelených orechov a počula som o kompóte ale lekvár? v živote som také niečo nepočula. takže ti ďakujem za recept, starostlivo si ho odkladám a tento rok určite spravím, veľmi sa mi páči.
eldina
dostala som na teba tip, Nico, veľmi zaujímavý recept, hned by som do toho šla, keby sa mi chcelo šúpať tie mini oriešky:)
ale o chvíľu je na orechy ten pravý čas, tak je dobre vytiahnuť tento recept, možno aj pre iných..:)
vdaka za rozšírenie obzorov..:)
jamarlen
v tomto čase milá @nicopopa , si znovu pripomínam tvoj recept, už som ho tu aj viacráz odporučil - v komentároch k jedlám, tak, dúfam, nezabudnem na termín "zberu":)
je to môj naj-recept všetkých čias na vareche

zdravím a zdravie prajem aj tebe, tvojej rumunskej aj slovenskej rodine
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@jamarlen , prosím ako využijete lekvar z orechy? Do jedla...variť,prílohu,alebo sám dezert..dakujem
jamarlen
@iba , orechový lekvár máme radi najmä ku kačacím prsiam, pripravovaným ako stejky (8 min. kožou na rajnici, 12 min. v rúre), k grilovanému karé, hovädzím stejkom, kuracím aj morčacím prsiam (na rajnici, aj grile).
používame spolu s korením na natretie pred tepelnou úpravou, alebo pridáme do výpeku spolu s korením a vodou ako chutnú omáčku….
fantázii sa medze nekladú.
rozkrájané a zohriate ich milujeme na vanilkovej zmrzline….
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@ jamarlen ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď na môj dotaz.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@ jamarlen ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď na môj dotaz.
nicopopa
@jamarlen - dakujem pekne, aj vam vsetko dobre a najlepsie. Moc aktivna v poslednej dobe tu nie som, velmi dakujem aj na odpoved pre @lba
safran
okrem @nicopopa vďaka všetkým, čo recept vyhrabali na svetlo v roku 2014, hádam som neprešvihla ešte ten čas, či?
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@ nicopopa práve chcem robiť lekvar,ocistila som orechy od zelená šupka,namocila do citrón vody,bolo večer biele a teraz ako zelené zostali,tak má byť,alebo kde urobila som chyba? Dakujem za odpoveď.
ocko
dobry podvecer chcem sa len pridat ku vam a podakovat sa za uzastny receptik ktory som pripravovala ale neodvazila sa ochutnat az teraz a co poviete... to je balada na dusi aky je chutny a urcite budem aj tento rok pripravovat .Dakujem:)