Zázrak zadarmo:
Nazbierajte si žihľavu, je to liek a navyše sa z nej dá aj variť

Jana Klimanová, 15. marca 2024     7 minút čítania

Čerstvá alebo sušená žihľava dvojdomá upraví metabolizmus, prečistí krv, posilní vlasy a dokonca vynikajúco chutí. Spravte si z nej odvar, čaj, tinktúru, sirup alebo navarte výborné jedlo.



Foto: Shutterstock

Ak vás popŕhli, prepáčte jej to. Žihľava dvojdomá obsahuje totiž mnoho látok, ktoré prospievajú vášmu organizmu. Je to všestranne využiteľná liečivá rastlina, ktorá pomôže vášmu zdraviu, potešíte sa jej v kuchyni a užitočná je aj v záhrade.

Vňať žihľavy obsahuje cenné flavonoidy, karotenoidy, veľké množstvo vitamínu C a A, tiež vápnik a veľa ďalších minerálov. Pôsobí pozitívne na žalúdok a pečeň, podporuje trávenie a vyprázdňovanie. Užíva sa pri chrípke a lieči dýchacie orgány. Znižuje hladinu cukru v krvi, podporuje činnosť kardiovaskulárneho systému a liečbu zápalov. Posilňuje imunitu, je prevenciou proti chudokrvnosti a zlepšuje kvalitu vlasov a pokožky.



Foto: Shutterstock

Prečo žihľava pŕhli?

V spodnej časti jemných žihľavových chĺpkov sú vrecúška naplnené kombináciou serotonínu, histamínu a kyseliny mravčej a tie pri dotyku s pokožkou vyvolávajú bolesť, začervenanie, opuch, svrbenie aj necitlivosť. Zasiahnuté miesto si umyte mydlom a vodou. Neškriabte si ho, aby sa dráždivé látky nedostali hlbšie do pokožky.


Kde ju hľadať?

Žihľava dvojdomá je nenáročná rastlina. Rastie nielen v záhradách, ale aj na lúkach či v lese. Darí sa jej na vlhkých miestach. Žihľave popri cestách, chodníkoch a rastúcej v prašnom prostredí sa však radšej vyhnite.

Kedy ju zbierať?

Rastie od marca či apríla (podľa lokality) až do konca septembra. Na zber je najlepšia mladá, poddajná rastlina, ktorá ešte nezakvitla. Vtedy má najväčšiu silu a nižší obsah dusičnanov.

Na zber žihľavy si vezmite košík, plátennú tašku či papierové vrecko, aby sa nezaparila. Pri zbere si radšej nasaďte rukavice, aby ste si chránili ruky pred popŕhlením. Pri strihaní nožnicami nechajte na rastline zopár spodných listov, ktoré potrebuje k ďalšiemu rastu.

Žihľavu neužívajte dlhodobo. Po troch týždňoch si dajte na mesiac prestávku a potom sa k nej môžete opäť vrátiť.

Ako ju sušiť?

Žihľavu sušte v tmavej miestnosti, na mieste, kde prúdi vzduch. Zopár stoniek zviažte špagátom a žihľavu zaveste do priestoru. Sušenie potrvá 1 až 2 týždne. Správne usušená žihľava má zelené alebo slabo hnedasté listy, ktoré sa medzi prstami drvia. Usušenú rastlinu skladujte vo vzduchotesnej nádobe, na suchom a tmavom mieste.

Žihľavu môžete použiť vnútorne, vo forme čajov, štiav, tinktúry či sirupu a tiež ako súčasť rôznych pokrmov. Pri použití čerstvých lístkov žihľavu spotrebujte v deň zberu. Vhodná je aj na vonkajšie použitie - ako tinktúra, obklad alebo odvar.



Foto: Shutterstock

Žihľavová tinktúra

Potrebujeme:
  • 100 g sušenej žihľavy (alebo 200 g čerstvej)
  • 500 ml kvalitného bieleho alkoholu

  • Pripravíme si sklenenú nádobu (napríklad zaváraninový pohár) a naplníme ju sušenými alebo čerstvými, opláchnutými a osušenými lístkami žihľavy. Lístky zalejeme alkoholom tak, aby boli úplne ponorené. Nádobu uzatvoríme, potrasieme ňou a lístky necháme lúhovať na tmavom a chladnom mieste 2 až 3 týždne. Zmes občas premiešame.

    Výluh scedíme do čistej nádoby a skladujeme na tmavom a suchom mieste. Užívame 15-20 kvapiek v pohári vody alebo v šálke čaju. Po zriedení vodou môžeme tinktúru používať aj na masírovanie vlasovej pokožky.


    Žihľavový sirup

    Potrebujeme
  • 1 pohár čerstvých lístkov žihľavy
  • 2 poháre čistej vody
  • 2 PL cukru
  • ½ citróna

  • Lístky zalejeme vodou, privedieme k varu, znížime teplotu a na slabom plameni varíme 20 minút. Vývar scedíme, primiešame k nemu cukor a zmes privedieme do varu. Varíme na slabom plameni desať minút, odstavíme, pridáme šťavu z citróna. Sirup necháme vychladnúť, prelejeme ho do čistej nádoby a skladujeme v chladničke.

    Pozrite si ďalšie recepty na žihľavový sirup:







    Foto: Shutterstock

    Žihľavový čaj

    Potrebujeme:
  • 2 PL čerstvých alebo 1 PL sušených lístkov žihľavy
  • 200 ml vody

  • Lístky dáme do šálky, zalejeme vriacou vodou a zakryjeme podšálkou. Lúhujeme 20 minút, scedíme a čaj pijeme, kým je teplý.


    Odvar na vlasy

    Potrebujeme:
  • 100 gramov jemne nakrájanej rastliny
  • 0,5 litra vody
  • ocot

  • Posilňuje vlasy a pomáha proti ich vypadávaniu - stačí si ich každý deň oplachovať.



    Hnojivo do záhrady

    Dospelé žihľavy obsahujú veľké množstvo dusíka a preto sú vhodné ako hnojivo, najmä na listovú zeleninu. Vedro naplňte listami žihľavy a zaťažte ich tehlou alebo kameňom. Žihľavu zalejte vodou a nechajte lúhovať dva týždne.

    Koncentrované hnojivo zo žihľavového výluhu zrieďte vodou v pomere 1:10 a polievajte ním rastliny (nie celkom mladé) jeden až dvakrát mesačne.

    Chutí aj na tanieri

    V jarných mesiacoch pridajte žihľavu do praženice, omelety, alebo z nej pripravte polievku, prívarok či fašírky. Výborný je aj žihľavový šalát s nadrobno nasekanou cibuľkou.

    Vyberte si niektorý z receptov a vyskúšajte, ako chutí žihľava:





    ANKETA: Využívate liečivé účinky žihľavy?

    90,8%



    9,2%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist