Žihľava - sirup & malinovka & likér

eldina - fotkaeldina, 25. apríla 2012
Žihľava - sirup & malinovka & likér
Foto: eldina

z Coolinarky,ide sezona-treba trochu vitamínov..:) fotku a recept som použila s láskavým dovolením pani Anky /link http://www.coolinarika.com/recept/kopriva-sirup-38-sok-38-liker/

Suroviny

na malinovku:
50 ks
4 ks
4 ks
3 L
50 gr
800 gr
p.p. lístky
na sirup rovnako ako na malinovku a k tomu:
3 kg
80 gr
na likér ako hore,na rovnaké množstvo tekutiny, a ešte:
1 kg
0,5 L
0,5L
2 bal
 ,kúsok struku

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    rukavicami obrať vrcholky žihľavy/samozrejme,len ak chcete/..:) pomaranče a citróny dobre umyť./ak sú striekané,tak ich dať cez noc do slanej vody a potom dobre umyť/. Do vody dať pokrájané pomaranče , citróny a žihľavu.

  2. 2

    nechať odstáť 24h,potom všetko dobre vyžmýchať/roztlačiť/a scediť.Pridať cukor a kyselinu citrónovú. ---------------------- Dať na šporák a nechať skoro do bodu varu "variť". ------------------------------------------------------------------- Naliať vrelé do čistých fliaš/do horúcich/a zamotať na dva dni do deky. ------------------------------------------------------------------- lístky mäty či extrakt z nej- dodajú limonáde krásnu vôňu a aj farbu.

  3. 3

    Sirup: -------- Na sirup všetko ako aj do malinovky,len cukru toľko,koľko bude tekutiny po dokončení všetkého. Len dať viac kyseliny citrónovej,ktorá to lepšie zakonzervuje.

    Žihľava - sirup & malinovka & likér - obrázok 3
  4. 4

    Likér: ------- na kúsky nakrájať šupu z pomarančov,dať do väčšej fľaše so širším otvorom,pridať žihľavu,250 gr cukru,klinčeky,alkohol,2 vanilkové cukry,kúsok vanilky a dobre uzavrieť ------------------------------------------------------ Nechať 14 dní na tmavom mieste/na chládku,nie na slnku/.Po 14 dňoch v 1/2 L vody uvariť zvyšných 1/2kg cukru,kým tekutina trochu nezhustne.Nechať trochu vychladnúť a vliať ku žihľave so šupami s pomarančom ------------------------------------------------------ Opäť nechať 14 dní na chládku,medzičasom trochu potriasť fľašou.Potom scediť a dať do fľaše. Možno pridať aj arómu mäty.

Diskusia k receptu

6 komentárov k receptu
Presne tento sirup žihľavový som robila už dva krát. Je vynikajúci. Sirup sme doliali vodou,/sóda/,nikto neuhádol z čoho je vyrobený. Odporúčam spraviť, teraz je na mladú žihľavu sezóna. V záhradke si ju držím, aby som nemusela chodiť ďaleko. Pijem žihľavový čaj. Tiež tu máme aj cesnak medvedí. K maslovému clebíku chutí. *****

Pridaj komentár k receptu: