Foto: dorisa
Na záhradke som mala veľmi peknú mladú žihľavu, tak som skúsila uvariť sirup.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Žihľavu zbierame len zaručene čistú. Ja som zbierala na záhradke, ďaleko od civilizácie. Potrebujeme 9O ks, výška tak 20 cm, nesmie kvitnuť.
-
2
Žihľavu nasekáme na menšie kusky a dáme do väčšej nádoby. Zvaríme 3,5 litra vody a horúcou vodou žihľavu zalejeme. Necháme lúhovať 24 hodín.
-
3
Potom vodu zlejeme, žihľavu riadne postláčame (nemala som plátienko, tak je to lepšie, a rýchlejšie) a dáme variť na oheň. Varíme spolu s citrónmi, nakrájanými na plátky. Pridáme cukor, povaríme.
-
4
Medzi tým si umyjeme fľaše. Sirup odstavíme.
-
5
Plníme cez sitko do teplých fliaš horúci sirup, zavrieme viečkom.
-
6
Vyjde nám asi tak okolo 5 litrov sirupu. Dobrú chuť.
Ale mám skúsenosť so skorocelovým sirupom - na kašeľ v zime zaberal parádne, medikamenty z lekárne sa môžu skryť... Je už neskoro na jeho zber? Teda najlepší je skorocel hneď z jari? Vďaka za radu...