Zaručené triky:
2 spôsoby, ako urýchliť zmäknutie avokáda

Jarmila Horváthová, 4. apríla 2023     2 minúty čítania

Avokádo, ktoré sa u nás predáva, je zväčša tvrdé, nezrelé a trvá pár dní, kým zmäkne. Vieme, ako môžete tento proces urýchliť.



Foto: Shutterstock

Prvá metóda je naozaj expresná, pretože tvrdé avokádo vďaka nej zmäkne do dvoch hodín. Má však jednu nevýhodu – takto „dozreté“ avokádo je vhodné na použitie do šalátov alebo na chlieb, ale nie do koláčov, alebo slávnej nátierky guacamole.

Nevšedná metóda

Je to preto, lebo avokádo sa v tomto prípade nakladá do sladko-kyslého nálevu. Avokádo ošúpte, nakrájajte na plátky a naložte do zmesi 150 ml vody, 50 ml octu, 5 PL cukru a 1 PL soli. Vložte do chladničky a približne po 2 až 2,5 hodinách bude mäkké.



Foto: Shutterstock

Samozrejme, že avokádo z nálevu nasiakne trochu sladko-kyslej chuti, preto nie je vhodné používať ho ako surovinu sladkých do koláčov. Nálev môžete ešte upraviť podľa vlastnej chuti.

Overený spôsob dozrievania

Ak chcete zrenie avokáda len urýchliť, pomôže vám známy trik – zabaľte ho do papiera spolu s banánom alebo s jablkom alebo ho vložte spolu s týmto ovocím do uzavretej nádoby. Banán a jablko vylučujú látku etylén, ktorá urýchľuje dozrievanie.



Foto: Shutterstock

Nevýhodou tejto metódy je, že dozrievanie urýchli len o jeden deň oproti tomu, ako keby ste avokádo nechali dozrievať voľne v miske v kuchyni. Na druhej strane je tento spôsob šetrný a avokádo môžete použiť na čokoľvek.



ANKETA: Hnevá vás, že musíte čakať, kým kúpené avokádo doma dozrie?

73,8%



26,2%







Diskusia k článku

gogy1
Ja kupujem raw avokádo z uletenych ananásova, takže nemusím ho nechať dozrievat a ma super chuť. Mňam. Odporúčam všetkým.






 



TOPlist