Dvojicu porotkýň Jozefínu Zaukolcovú a Petru Tóthovú dnes doplní Josef Maršálek, renomovaný český cukrár, autor populárnych kníh o pečení a porotca českej verzie sladkej šou Peče celá země.
Foto: STVR
České nie sú moravské
V osobnej výzve majú súťažiaci upiecť osem krásne ozdobených českých koláčov. Ak ste si doteraz mysleli, že české a moravské koláče sú jedno a to isté, hosťujúci porotca, známy český cukrár Josef Maršálek vás vyvedie z omylu: "Moravské koláče sú menšie, náplň sa väčšinou dáva dovnútra aj navrch a nechýba posýpka."Porota bude hodnotiť aj to, ako sú koláče nazdobené.
Foto: STVR
"Správne české koláče musia byť dobre vykysnuté a naplnené v pomere jeden diel cesta a jeden diel náplne," radí Josef Maršálek, ktorý miluje, keď české koláče hrajú farbami. Spolu s Jožkou Zaukolcovou ďalej upozorňuje na to, že do kysnutého cesta, a teda aj do českých koláčov, patrí soľ.
Ak sa rozhodnete si ich upiecť, pokojne môžete použiť tento recept na základné kysnuté cesto podľa slovenskej cukrárky Petry Hübler. "Základom prípravy kysnutého cesta je vždy zvlášť zmiešať sypké suroviny a potom pridávať tekuté suroviny. Ak by sme priamo na droždie nasypali soľ alebo tuk príliš zohriali, cesto by sa nepodarilo," upozorňuje vo svojom recepte.
Ani spoľahlivý recept a dobré rady však nie sú vždy zárukou, že cesto krásne nakysne. Vyhnite sa najčastejším chybám, ktoré vám môžu prekaziť radosť z pečenia.
Kompletný a odskúšaný recept na české koláče s tvarohovou, makovou a slivkovou náplňou zverejnil na našej stránke @slovakbaker, skúsený mladý pekár, na ktorého recept sa môžete naozaj spoľahnúť.
Retro dezert českých cukrární
Pražské gule, dnes už tak trocha polozabudnutý, avšak jeden z najklasickejších zákuskov českých cukrární, čaká na finalistov v technickej výzve. Za dve a pol hodiny musia pripraviť 27 kusov pražských gúľ, ktoré naaranžujú do tvaru kocky. Samozrejme tak, aby sa nerozpadla.Zvládnu súťažiaci pripraviť takúto kreáciu z pražských gúľ?
Foto: STVR
Čo sú vlastne pražské gule? Ide o dezert vytvorený z dvoch korpusov (buflerov) spojených maslovým krémom (s orieškami, kakaom alebo čokoládou), ktoré sú obalené v cukrovom rozvare, orieškoch a čokoláde.
Aj u nás na Vareche máme recept na tieto plnené guľôčky obalené orieškami a čokoládou. Chutia tak skvelo, že si ich určite radi pripravíte aj vy doma.
A pre tých, ktorým sa nechce veľmi zapodievať pečením jednotlivých piškót (buflerov) a následne ich plnením, máme aj recept, v ktorom sa pečie korpus vcelku a krém sa naň jednoducho natrie.
Torta (nielen) pre chlapov
V poslednej, kreatívnej výzve sa súťažiaci vrhnú na pečenie torty. Nebudú však čarovať s cukrom, maslovou plnkou či s ovocím. V slaných tortách ich vystriedajú syry, údeniny a zelenina.Slané torty sú ideálnym riešením pre tých, čo neholdujú sladkému, sú skvelým pohostením na párty a chutným darčekom pre mužov, ktorí sa skôr potešia klobáske než sladkým punčákom.
Paliho slaná 3D torta.
Foto: STVR
Slaná torta musí podľa zadania porotkýň obsahovať aspoň tri pečené korpusy. Povolené sú syry a údeniny, súťažiaci musia svoje torty ozdobiť slaným krémom. To všetko je potrebné dostať na porotcovský stôl za štyri hodiny.
"Pri slaných tortách môže byť jednou z nástrah krájanie. Pokiaľ torta nie je vyskladaná správne alebo sa v nej nachádzajú tvrdšie zložky, napríklad mrkva, bude utekať do strán a torta sa nebude dať dobre nakrájať. Uvítam carving - ozdobné vyrezávanie zeleniny a kreatívne zdobenie zo salámy, syrov či zo zeleniny,” teší sa na výtvory finalistov Petra Tóthová.
Slané torty môžu byť pečené aj nepečené, zložené z palaciniek, zdobené syrmi, šunkou či salámou. Plnia sa rôznymi druhmi slaných nátierok a zdobia vyrezávanou zeleninou, napríklad v tvare kvetov. A takéto sa robia na Vareche...
Diskusia k článku