Kysnuté koláče
Kysnuté koláče

České koláče fotorecept

slovakbaker - fotkaslovakbaker, 28. januára 2023

Tradičné české koláče nikdy nesklamú. Vynikajúce kysnuté cesto a tri náplne - tvarohová, maková a slivková...

20 minút
na 180 °C

Suroviny

Kvások:
200 ml (vlažné)
1/2 kocky
1 PL
1 PL
Cesto:
450 g
70 g
1 ks
1 ks
100 g (zmäknuté)
Tvarohová náplň:
200 g
80 g
25 g
1 ks
Maková náplň:
100 g mletý
150 ml
50 g
1 ČL
2 PL
Slivková náplň:
250 g
1 PL
2 ČL
Posýpka:
50 g
25 g
25 g
Na dokončenie:
1 ks
 (blanšírované)
10 ks




Postup

  1. 1

    Z uvedených ingrediencií spracujeme kvások, ktorý necháme odpočívať cca 10 minút.

    České koláče (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, vajce a žĺtok, pridáme kvások a spracujeme cesto. Na záver pridáme maslo a vymiesime na hladké cesto, ktoré ešte spracujeme na doske. Cesto necháme kysnúť cca 45 minút.

    České koláče (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvarohová náplň – všetky ingrediencie vymiešame dohladka.

  4. 4

    Maková náplň – mlieko zohrejeme, prisypeme mletý mak spolu s cukrom a so škoricou a povaríme (ak konzistencia nie je správna, dolejeme mlieko alebo prisypeme mak a ešte povaríme). Na záver pridáme slivkový lekvár a odložíme.

  5. 5

    Slivková náplň - lekvár zmiešame s rumom a so škoricou a poriadne vymiešame, aby sme získali jemnejšiu konzistenciu.

  6. 6

    Posýpka – zmäknuté maslo zmiešame s cukrom a múkou a vytvoríme mrveničku.

  7. 7

    Vykysnuté cesto rozdelíme na 25 rovnakých častí, každú vytvarujeme do guľôčky a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme podkysnúť (20 minút). Následne pohárom roztlačíme guľôčky do tvaru koláča (okraje musia byť vyššie), potrieme rozšľahaným vajíčkom a plníme náplňami (najlepšie je, ak ich máme v cukrárskom vrecku), dozdobíme posýpkou alebo blanšírovanými (=lúpanými) mandľami či hrozienkami vopred namočenými vo vode alebo v rume. Kombinácie náplní a zdobenia mojich koláčov: slivkový lekvár + posýpka; maková náplň + mandle alebo slivkový lekvár; tvarohová náplň + hrozienka + posýpka; môžete si, samozrejme, zvoliť vlastné kombinácie podľa toho, čo vám najviac chutí :) Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 20 minút alebo dozlatista.

    České koláče (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Necháme vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť :)

    České koláče (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Náplňami nemusíme šetriť :)

    České koláče (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prajem dobrú chuť.

    České koláče (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

dvorka
Ako z obrázkov od Ladu. Presne takéto som vídala na pohľadniciach čo nám posielal môj deda na sviatky a jedla od mojej úžasnej českej babičky. Aj ja som sem tam upiekla, ale nikdy neboli také krásne. a možno to bude tým množstvom náplne. Vďaka za pripomenutie, určite v najbližšej dobe upečiem.
havla
Koláčiky máš krásne a určite aj výborné. Naozaj by si ich mohol aj predávať a rýchlo by sa minuli. Idem ich upiecť, ale také pekné ich mať, žiaľ, nebudem. Ale dúfam, že si aspoň na nich pochutíme.
zuz555ka
Veľmi dlho som hľadala recept na tieto koláčiky,a úplnou náhodou mi vyskočil váš recept.Sú vynikajúce,cesto je úplne hebké,ako pavučinka.Plnku som dávala tvarohovú a na vrch som uložila ešte domáce zavárené marhule,a posypala práškovým cukrom.Sú naozaj fantastické,ďakujem za recept






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia