České koláče fotorecept
Foto: slovakbaker
Tradičné české koláče nikdy nesklamú. Vynikajúce kysnuté cesto a tri náplne - tvarohová, maková a slivková...
na 180 °C
Suroviny
Kvások: | |
200 ml (vlažné) |
|
1/2 kocky |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Cesto: | |
450 g |
|
70 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
100 g (zmäknuté) |
|
Tvarohová náplň: | |
200 g |
|
80 g |
|
25 g |
|
1 ks |
|
Maková náplň: | |
100 g mletý |
|
150 ml |
|
50 g |
|
1 ČL |
|
2 PL |
|
Slivková náplň: | |
250 g |
|
1 PL |
|
2 ČL |
|
Posýpka: | |
50 g |
|
25 g |
|
25 g |
|
Na dokončenie: | |
1 ks |
|
(blanšírované) |
|
10 ks |
|
Postup
-
1
Z uvedených ingrediencií spracujeme kvások, ktorý necháme odpočívať cca 10 minút.
-
2
Do misy preosejeme múku, pridáme cukor, vajce a žĺtok, pridáme kvások a spracujeme cesto. Na záver pridáme maslo a vymiesime na hladké cesto, ktoré ešte spracujeme na doske. Cesto necháme kysnúť cca 45 minút.
-
3
Tvarohová náplň – všetky ingrediencie vymiešame dohladka.
- 4
Maková náplň – mlieko zohrejeme, prisypeme mletý mak spolu s cukrom a so škoricou a povaríme (ak konzistencia nie je správna, dolejeme mlieko alebo prisypeme mak a ešte povaríme). Na záver pridáme slivkový lekvár a odložíme.
- 5
Slivková náplň - lekvár zmiešame s rumom a so škoricou a poriadne vymiešame, aby sme získali jemnejšiu konzistenciu.
- 6
Posýpka – zmäknuté maslo zmiešame s cukrom a múkou a vytvoríme mrveničku.
- 7
Vykysnuté cesto rozdelíme na 25 rovnakých častí, každú vytvarujeme do guľôčky a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme podkysnúť (20 minút). Následne pohárom roztlačíme guľôčky do tvaru koláča (okraje musia byť vyššie), potrieme rozšľahaným vajíčkom a plníme náplňami (najlepšie je, ak ich máme v cukrárskom vrecku), dozdobíme posýpkou alebo blanšírovanými (=lúpanými) mandľami či hrozienkami vopred namočenými vo vode alebo v rume. Kombinácie náplní a zdobenia mojich koláčov: slivkový lekvár + posýpka; maková náplň + mandle alebo slivkový lekvár; tvarohová náplň + hrozienka + posýpka; môžete si, samozrejme, zvoliť vlastné kombinácie podľa toho, čo vám najviac chutí :) Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 20 minút alebo dozlatista.
- 8
Necháme vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť :)
- 9
Náplňami nemusíme šetriť :)
- 10
Prajem dobrú chuť.
Tiež kysnuté koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 4
Tie sa vydarili teda, sú parádne! Teším sa, že sa recept páčil.