Čokoládové kocky s arašidami fotorecept

kukulienka71 - fotkakukulienka71, 6. januára 2016

Inšpirovala som sa receptom na Pražské gule. Ubrala som z masla a cukru a prácu si zjednodušila, miesto piškótiek som piekla korpus vcelku.

28
porcií
35 minút
príprava
12 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto:
5 ks
5 PL
5 PL (alebo nemusí byť)
5 PL teplá
5 PL
Plnka:
200 g
2 PL
0,5 dl
1 ČL
1 PL
Na vrch:
150 g nesolené
100 g karamelová
1 plátok
2-3 PL
3 ČL




Postup

  1. 1

    Na Silvestra som nič sladké nepiekla, tak sa nám už cnelo:-) Dávnejšie mám uložený recept na Pražské gule, bola som zvedavá na chuť krému, tzv. slovenského. Nesklamal ma, je naozaj chutný. V spojení s jemnučkou piškótou, sekanými arašídami od Vianoc a karamelovou čokoládou je to fakt skvelý zákusok. Z tejto dávky mi vyšlo 28 menších kociek. Sú veľmi chutné za čerstva, keď krém aj poleva ešte mľaská pod jazykom, ale aj na druhý deň, nasiaknuté a scelenejšie.

    Čokoládové kocky s arašidami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začala som prípravou obrátenej piškóty: vajcia som rozdelila, bielka šľahala so štipkou soli do polotuhého snehu, potom som po častiach pridala cukor a došľahala na pevnú penu, čo sa neváľa. Do nej som po jednom pridala žĺtka, potom olej, vodu a nakoniec preosiatu múku. Urovnala na plech 32x35cm vyložený papierom na pečenie a vložila do predom vyhriatej rúry piecť na 175°C.

    Čokoládové kocky s arašidami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Korpus sa piekol asi 12 minút, papier som z neho stiahla až po vychladnutí a cesto som prerezala na dve rovnaké časti. Medzitým som sa venovala plnke: mäkké maslo som rozmiešala, v rajničke som z vody a cukru varila na miernom ohni sirup na cvernu, teda kým sa medzi dvomi prstami neťahá.

    Čokoládové kocky s arašidami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridala som k nemu ocot, premiešala a stiahla z platne, po vychladnutí a miernom stuhnutí som ho primiešala k maslu, pridala preosiate kakao a vyšľahala metličkou na penistú hmotu. V zákusku je krému dosť, množstvo masla sa ešte môže znížiť kľudne na 150g.

    Čokoládové kocky s arašidami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krém som natrela a urovnala na spodný plát a prikryla ho druhou polovicou cesta, jemne pritlačila.

    Čokoládové kocky s arašidami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V mištičke som k medu pridala trošku vody, aby sa lepšie roztieral. Je potrebný, aby sa arašídy udržali na ceste. Potrela som ním vrch cesta a posypala sekanými nesolenými arašídami. Sprvu som ich mlela elektricky, ale to sa robila hneď múčka, tak som ich potom vysypala na dosku a dosekala veľkým nožom, trvalo to asi najdlhšie z celej prípravy, ale ako-tak si zachovali hranaté tvary, čo vyzerá krajšie ako pomlátené klepáčom.

    Čokoládové kocky s arašidami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takže vrchné cesto potreté medom dostalo arašídový posyp.

    Čokoládové kocky s arašidami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Môže sa skončiť už aj v tomto bode. Čokolholici ale iste nevynechajú čerešničku na torte v podobe polevy. Dobrú službu mi teraz urobila mliečna čokoláda s karamelom, ktorú dostala malá ani neviem od ktorej dobrej duše. Ušetrila mi prácu, roztopila som ju vo vodnom kúpeli s plátkom masla a trochou mlieka, aby bola tekutejšia. Nanášala som ju lyžicou.

    Čokoládové kocky s arašidami (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Necháme vychladnúť aspoň hodinu. Dobrú chuť prajem;-)

    Čokoládové kocky s arašidami (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

45678
Vyborne si to vymyslela,uz davno som obzerala vychvalene Prazske gule,myslim, cistinka ich mala,ale na tento tvoj recept sa odhodlam,vyzera lakavo a chutne, krasne foto:) si sikovna vymyselnicka
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Pekne vyzerajúci koláčik :-).
smejkad
basta velka
mam v talone tekuty karamel, aj cokoladu, jaj jaj, pokusenie velke :-)
ale aj lineckeho kusok este mrzne na balkone, to by neslo pouzit?
luss44
parádne vyzerá, ešte máme vianočné pečivo, ale príde rad aj na túto dobrotu, len musím plnku nejako oklamať pudingom, krémové u nás moc nejdú.
babkamt
vezmete aj mňa na koštovku? Dobre si to vymyslela.
kukulienka71
Ďakujem vám všetkým, potešili ma pekné komentáre
@45678 , som rada, že ich skúsiš, nech vám chutí!
@dr , si milá, vďaka
@smejkad , myslím, že kľudne aj z lineckého, nebudú asi také rozplývavé, ale chutné budú určite.
@luss44 , tiež často nadstavujem, ale teraz som bola zvedavá na chuť samotného krému s octom. Iste sa ti vydaria, si šikulka!
@camembert , @cesminaz , @babkamt , kebych vedela, že bude taký záujem, urobím viac;-) už nám ostali len 3 kúsky, tie si dá manžel ráno o 3.30 ku káve pred cestou do práce
@zuzanka1367 , také výmenné obchody mám rada;-))
havino
už som kukla aj pražské gule, ale nepoznám ani tie a dosť sa mi koláčik pozdáva, ale ani slovenský krém mi nie je známy, že s octom, tu stále sa človek má čo učiť, ako to chutí? čo ten ocot urobil? nie urobil? či ho bolo nejak cítiť? vidím, že len malú kávovú, ale aj tak, nie sme zvyklí dávať ocot do krému, ja ukladám, lebo sa mi rezy páčia aj s tými arašidami hore
@zuzanka , rovno obe hybajte mňa núknuť, suché od Vianoc ešte je, ale dala by som si aj orechový s maslovým rumom, aj čokoládový s arašidami :-)
kukulienka71
@havino , si ma rozosmiala, dobre by si pochodila, mile-rada by som ťa ponúkla a Zuzanka určite tiež.
Ocot sa dáva do toho cukrového sirupu, Táni, aby pri chladnutí moc nestvrdol cukor, tak viem. Dá sa cítiť rozdiel, mne sa chuť páči, lebo len maslo, cukor a kakao je divé, to sa dáva rum aspoň aby malo nejakú šmrncnutú chuť. Minule som robila ten fondán od bubayi, tam to bolo vysvetlené s octom(čáry-máry:-) skús, inak sa asi nedozvieš;-)
izabella929
všetko čokoládové milujem, takže by som sa rada nechala ponúknúť tvojim čoko zákuskom.-)
stanci11
Nádherný koláčik, ja si ho uložím a určite vyskúšam ;) len tiež málinko modifikujem plnku, u nás tie maslové nikto neobľubuje...ale taká čokoláda-tvaroh-smotana a vyšľahať, to juuuj zapadne si myslím :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia