Foto: kukulienka71
Inšpirovala som sa receptom na Pražské gule. Ubrala som z masla a cukru a prácu si zjednodušila, miesto piškótiek som piekla korpus vcelku.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Cesto: | |
5 ks |
|
5 PL |
|
5 PL (alebo nemusí byť) |
|
5 PL teplá |
|
5 PL |
|
Plnka: | |
200 g |
|
2 PL |
|
0,5 dl |
|
1 ČL |
|
1 PL |
|
Na vrch: | |
150 g nesolené |
|
100 g karamelová |
|
1 plátok |
|
2-3 PL |
|
3 ČL |
|
Postup
-
1
Na Silvestra som nič sladké nepiekla, tak sa nám už cnelo:-) Dávnejšie mám uložený recept na Pražské gule, bola som zvedavá na chuť krému, tzv. slovenského. Nesklamal ma, je naozaj chutný. V spojení s jemnučkou piškótou, sekanými arašídami od Vianoc a karamelovou čokoládou je to fakt skvelý zákusok. Z tejto dávky mi vyšlo 28 menších kociek. Sú veľmi chutné za čerstva, keď krém aj poleva ešte mľaská pod jazykom, ale aj na druhý deň, nasiaknuté a scelenejšie.
-
2
Začala som prípravou obrátenej piškóty: vajcia som rozdelila, bielka šľahala so štipkou soli do polotuhého snehu, potom som po častiach pridala cukor a došľahala na pevnú penu, čo sa neváľa. Do nej som po jednom pridala žĺtka, potom olej, vodu a nakoniec preosiatu múku. Urovnala na plech 32x35cm vyložený papierom na pečenie a vložila do predom vyhriatej rúry piecť na 175°C.
-
3
Korpus sa piekol asi 12 minút, papier som z neho stiahla až po vychladnutí a cesto som prerezala na dve rovnaké časti. Medzitým som sa venovala plnke: mäkké maslo som rozmiešala, v rajničke som z vody a cukru varila na miernom ohni sirup na cvernu, teda kým sa medzi dvomi prstami neťahá.
-
4
Pridala som k nemu ocot, premiešala a stiahla z platne, po vychladnutí a miernom stuhnutí som ho primiešala k maslu, pridala preosiate kakao a vyšľahala metličkou na penistú hmotu. V zákusku je krému dosť, množstvo masla sa ešte môže znížiť kľudne na 150g.
-
5
Krém som natrela a urovnala na spodný plát a prikryla ho druhou polovicou cesta, jemne pritlačila.
-
6
V mištičke som k medu pridala trošku vody, aby sa lepšie roztieral. Je potrebný, aby sa arašídy udržali na ceste. Potrela som ním vrch cesta a posypala sekanými nesolenými arašídami. Sprvu som ich mlela elektricky, ale to sa robila hneď múčka, tak som ich potom vysypala na dosku a dosekala veľkým nožom, trvalo to asi najdlhšie z celej prípravy, ale ako-tak si zachovali hranaté tvary, čo vyzerá krajšie ako pomlátené klepáčom.
-
7
Takže vrchné cesto potreté medom dostalo arašídový posyp.
-
8
Môže sa skončiť už aj v tomto bode. Čokolholici ale iste nevynechajú čerešničku na torte v podobe polevy. Dobrú službu mi teraz urobila mliečna čokoláda s karamelom, ktorú dostala malá ani neviem od ktorej dobrej duše. Ušetrila mi prácu, roztopila som ju vo vodnom kúpeli s plátkom masla a trochou mlieka, aby bola tekutejšia. Nanášala som ju lyžicou.
-
9
Necháme vychladnúť aspoň hodinu. Dobrú chuť prajem;-)
mam v talone tekuty karamel, aj cokoladu, jaj jaj, pokusenie velke :-)
ale aj lineckeho kusok este mrzne na balkone, to by neslo pouzit?
@45678 , som rada, že ich skúsiš, nech vám chutí!
@dr , si milá, vďaka
@smejkad , myslím, že kľudne aj z lineckého, nebudú asi také rozplývavé, ale chutné budú určite.
@luss44 , tiež často nadstavujem, ale teraz som bola zvedavá na chuť samotného krému s octom. Iste sa ti vydaria, si šikulka!
@camembert , @cesminaz , @babkamt , kebych vedela, že bude taký záujem, urobím viac;-) už nám ostali len 3 kúsky, tie si dá manžel ráno o 3.30 ku káve pred cestou do práce
@zuzanka1367 , také výmenné obchody mám rada;-))
@zuzanka , rovno obe hybajte mňa núknuť, suché od Vianoc ešte je, ale dala by som si aj orechový s maslovým rumom, aj čokoládový s arašidami :-)
Ocot sa dáva do toho cukrového sirupu, Táni, aby pri chladnutí moc nestvrdol cukor, tak viem. Dá sa cítiť rozdiel, mne sa chuť páči, lebo len maslo, cukor a kakao je divé, to sa dáva rum aspoň aby malo nejakú šmrncnutú chuť. Minule som robila ten fondán od bubayi, tam to bolo vysvetlené s octom(čáry-máry:-) skús, inak sa asi nedozvieš;-)
@mesiar50 , ďakujem ti za pekný komentár:-)
dakujem:-) tiež zaujímavá verzia s tvarohom. Každému podľa jeho gusta;-) Pekný večer ti prajem.