Výživový poradca:
Kvalitné orechové maslo je skvelou potravinou aj v diéte

OUR MEDIA SR – ADteam (sponzorovaný obsah), 15. decembra 2021     4 minúty čítania

S arašidovými a orechovými maslami sa v našich zemepisných šírkach tento rok akoby roztrhlo vrece a rôzne druhy nájdete už takmer v každom obchode. Niekto ich má rád len s džemom a sladkým pečivom, niekto si ich dáva do jogurtu a možno aj vy ste s nimi už skúšali piecť rôzne dezerty. Zamysleli ste sa ale niekedy nad tým, či sú takéto maslá zdravé a ako rozoznáte kvalitné druhy od nekvalitných? My sme sa o tom porozprávali s výživovým poradcom, Marošom Krivosudským.



Foto: Venhel

Čo je to orechové maslo?

Hneď na úvod treba napísať, že aj keď túto pochúťku zvykneme najčastejšie nazývať maslom, s klasickým mliečnym maslom nemá nič spoločné a najčastejšie sa jedná o čisto rastlinný produkt. Orechové maslá vznikajú intenzívnym mixovaním orechov rôzneho druhu, arašidové maslá zase mixovaním arašidov. „Nakoľko arašidy, ako aj všetky druhy orechov obsahujú pomerne vysoký podiel kvalitných rastlinných tukov, po chvíľke ich drvenia a miešania vznikne z orechového prášku krém. Za túto krémovú konzistenciu môžu práve tuky, ktorých sa ale vôbec báť nemusíte a vedia byť prospešné aj v redukčnej diéte,“ hovorí Krivosudský a dopĺňa: „Ako pri všetkom v oblasti výživy, aj tu sa treba držať dvoch zásad, výberu kvalitnej potraviny a odhadnutie primeraného množstva. Aj zdravého totiž veľa škodí.“



Foto: Venhel

Kvalita nad kvantitou

Ako rozoznať kvalitný produkt od nekvalitného? Pri kúpe orechového masla je vždy potrebné sa pozrieť na etiketu. Nielen tú prednú, ale najmä na zadnú časť so zložením. Práve tam sa totiž dozviete, z čoho sa produkt skladá. „Kvalitné 100 % orechové maslá obsahujú len orechy, žiadne stabilizátory a ani iné éčka. Druhou kategóriou sú ochutené orechové maslá, ktoré môžu byť tiež skvelou alternatívou do diéty, ak máte radi sladké. Aj tu ale treba dbať na to, čím sú krémy dochutené. Na trhu nájdete už aj maslá sladené rozpustnou vlákninou z čakanky, ktorá je sladká a zároveň prospešná pre dobré trávenie,“ uvádza výživový poradca.

Ak si držíte líniu, nezabudnite sa pozrieť aj na to, koľko obsahuje maslo kalórií, koľko bielkovín, sacharidov a tukov. Aj keď je takáto pochúťka zdravá, príliš veľa môže vášmu diétnemu progresu uškodiť. „A keď už sa rozhodnete dopriať si viac, jednoducho prispôsobte množstvu orechového masla aj množstvo pohybu a určite sa kvôli tejto zdravej sladkosti nestresujte. Kvalitné orechové maslo, aj to ochutené, je vždy lepšou alternatívou ako iné sladkosti s takmer žiadnou nutričnou hodnotou, ktoré sú len plné cukru.“



Foto: Venhel

Ako využiť orechové maslo v kuchyni

Arašidové maslo s džemom a vianočkou (PBJ - peanut butter jelly) je klasika, ktorá k nám prišla z USA. Takýto mix však nie je jedinou alternatívou a existujú aj omnoho zdravšie. Vyskúšajte ho využiť takto:

1. Pridajte si ho do jogurtu s ovocím

Foto: Venhel

2. Vyskúšajte si pripraviť ázijské rezance s arašidovou omáčkou

Foto: Venhel

3. Dajte si lyžičku na váš obľúbený dezert

Foto: Venhel










 



TOPlist