Vyberte si dobre:
Kuchynské oleje, maslo či masť. Na čom je najlepšie vyprážať?

Jana Klimanová, 12. apríla 2023     6 minút čítania

Podľa čoho si vyberať olej alebo tuk na vyprážanie? Smerodajný je bod zadymenia. Čo to je a prečo je taký dôležitý?

Kokosový olej

Bod zadymenia: 200 °C



Foto: Shutterstock

Na pečenie sa hodí rafinovaný kokosový olej, ktorý môžete zohriať do teploty 200 °C. Keďže je veľmi odolný voči vysokým teplotám, využijete ho napríklad pri príprave palaciniek, lievancov, a skvelý je aj do pečenia.

Môžete na ňom pokojne vypražiť aj rezne, pretože je zbavený typickej kokosovej arómy. Pri klasickom varení siahnite po nerafinovanom, panenskom kokosovom oleji, ktorý znesie teplotu do 175 °C.





ANKETA: Vedeli ste, že pri výbere tuku na vyprážanie je dôležitý bod zadymenia?

44,8%



55,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist