Vyberajte dobre:
Mrazené alebo chladené, ktoré krevety sú lepšie?

Jana Klimanová, 22. augusta 2024     4 minúty čítania

Ako krevety rozmraziť, aby chutili a nedajbože sme sa nimi nepriotrávili? A sú tie chladené naozaj zárukou čerstvosti?



Foto: Shutterstock

Logika vraví, že nemrazené krevety sú, samozrejme, čerstvé. A siahnuť po krevetách z chladiaceho boxu v predajni je to najzdravšie riešenie. Ak by sme žili pár kilometrov od mora, pravdepodobne by sme sa nemýlili. Avšak veľká vzdialenosť Slovenska od miest, kde sa krevety a ďalšie morské plody lovia a spracúvajú, dovozu čerstvých produktov nesvedčí.

Čerstvé krevety majú veľmi krátku trvanlivosť, preto je takmer pravidlom, že krevety, ktoré vidieť v supermarketoch rozložené na pultoch s ľadom v oddelení s rybami, sú vlastne šetrne rozmrazené morské plody. A tie by ste mali pripraviť na konzumáciu v deň, keď ich kúpite.

Z ohľadom na uvedené, je lepším riešením kúpiť si balené mrazené krevety. Krevety sa ihneď po ulovení zmrazia, čím sa zachová ich čerstvosť a kvalita aj počas dopravy do vzdialenejších cieľových staníc.

Ak si kúpite balíček zmrazených kreviet, výhodou je aj to, že si z nich môžete odsypať len také množstvo, ktoré práve potrebujete. Ako ich však rozmraziť, aby nestratili nič zo svojej chuti a textúry?

Rozmrazovanie: Takto ÁNO

  • Pod tečúcou studenou vodou: Krevety vložte do cedidla alebo sitka, oplachujte dve minúty studenou vodou a nechajte rozmrazovať ponorené v studenej vode asi 45 minút. Vodu počas rozmrazovania dvakrát vymeňte.



  • Foto: Shutterstock

  • V chladničke: Tento spôsob sa považuje za najbezpečnejší. Krevety vysypte do cedidla či sitka, podložte ich miskou, aby sa mala stekajúca voda kde zachytiť a nechajte cez noc rozmrazovať (približne osem hodín). Pred samotnou prípravou rozmrazené krevety prepláchnite studenou vodou a osušte.
  • V slanej vode: V miske so studenou vodou poriadne rozmiešajte soľ (na 4 šálky vody dajte 2 PL soli), pridajte zmrazené krevety a nechajte ich rozmrazovať. Po rozmrazení, ktoré trvá približne dvadsať minút, opláchnite krevety studenou vodou.


  • Rozmrazovanie: Takto NIE

  • V horúcej vode: Nedávajte krevety rozmrazovať do horúcej vody, lebo stratia svoju jedinečnú chuť aj textúru.
  • V mikrovlnke: Dosiahnete nerovnomerné rozmrazenie kreviet, ktoré sa navyše uvaria, stuhnú a budú gumené.



  • Foto: Shutterstock

  • Pri izbovej teplote: Pri tomto spôsobe hrozí rozmnoženie nebezpečných mikroorganizmov, ktoré môžu viesť až k otrave.


  • Lúpané či nelúpané?

    Krevety dostanete kúpiť vylúpané alebo nelúpané. Ak máte možnosť, vyberajte radšej nelúpané krevety, ktoré by mali byť najčerstvejšie. Trochu sa s nimi potrápite, ale odmenou vám bude krásne šťavnaté vnútro plné chuti, ktorej sa vylúpané nevyrovnajú. Zo zvyškov po lúpaní môžete uvariť polievku.

    Veľké krevety (10-15 cm) nájdete pod názvom tygrie, gambas alebo king prawns. Pravé krevety sú menšie (4-9 cm), predávajú sa pod názvom garnát alebo shrimps. Krevety zafarbené do sivohneda sú surové, tie ružové až oranžové sú už predvarené.





    ANKETA: Chutia vám krevety a iné morské plody?

    100,0%



    0,0%







    Diskusia k článku






     



    TOPlist