
Foto: Shutterstock
Praženica z troch vajec na raňajky, keď sa nikam neponáhľate, je pochúťka. Viete však, že sa dá urobiť aj bez vajec? Občas nezaškodí ju prestriedať s tou vaječnou a je vhodná aj pre ľudí, ktorí musia alebo chcú z nejakého dôvodu vajcia zo stravy vylúčiť.
Praženica z tofu
Úplne najjednoduchšie je urobiť si praženicu z tofu – môže byť buď klasické prírodné (natur), ale aj údené alebo marinované. Dá sa pripraviť tak ako klasická praženica s cibuľkou alebo bez cibuľky.
Foto: Shutterstock
Tofu (200 g) nastrúhame alebo rozdrvíme na malé kúsky, pridáme štipku mletej kurkumy pre farbu a 2 PL vegánskeho alebo klasického bieleho jogurtu.
Zmiešame a dáme na rozpálený olej alebo na opraženú cibuľku, ochutíme soľou, korením, mletou červenou paprikou a miešame. Čas prípravy je rovnaký ako u bežnej praženice.
Vyskúšajte aj tieto recepty na bezvaječnú praženicu z tofu:
Praženica z cícerovej múky
Časovo náročnejšia na prípravu je bezvaječná praženica z cícerovej múky, ktorú síce nedostanete kúpiť na každom rohu ako tofu, majú ju však v obchodoch so zdravými potravinami.
Foto: Shutterstock
Ak by ste ju chceli vyskúšať, tu je recept. Na dve porcie praženice uvaríme 2 očistené nakrájané zemiaky domäkka. Uvarené zemiaky scedíme a roztlačíme.
Pol hrnčeka (objem hrnčeka 250 ml) cícerovej múky zmiešame so 400 ml vody alebo rastlinnej alternatívy mlieka, pridáme 1 ČL zeleninového vývaru a roztlačené zemiaky.
Všetko spolu vymiešame vidličkou na krémovú, nie príliš hustú a nie príliš riedku hmotu. Dochutíme soľou, korením, prípadne mletou paprikou, a nalejeme na panvicu s rozohriatym olejom, prípadne cibuľkou opraženou do sklovita. Miešame a opekáme do zlatista. Dobrú chuť!
Diskusia k článku