Všetko je možné:
Čipsy zo žihľavy? Vyskúšajte chutný a zdravý inovatívny snack

Jana Klimanová, 16. júla 2024     6 minút čítania

Čipsy zo zeleniny už nie sú žiadnou novinkou, ale vedeli ste, že sa dajú pripraviť aj z obyčajnej pŕhľavy?



Foto: Jana Kollárová

Do našich jedálničkov už prerazili zeleninové variácie na obľúbené zemiakové čipsy v podobe na tenučko nakrájaných pečených či vyprážaných lupienkov z batatov, mrkvy, cvikly alebo cukety. Ale predstavte si, že čipsy si môžete urobiť aj z inak nepríjemnej buriny akou je žihľava.

Vyskúšajte túto netradičnú chuťovku, ktorá nielenže chutí výborne, ale je aj zdravá, čo z nej robí ideálnu alternatívu k tradičným zemiakovým čipsom.

Žihľava dvojdomá (Urtica dioica) je bohatá na živiny. Obsahuje vysoké množstvo vitamínov A, C a K, ako aj železa, vápnika a horčíka. Tieto živiny prispievajú k posilneniu imunitného systému, zlepšeniu trávenia a podpore zdravia kostí.

Jedným z najväčších prínosov žihľavových čipsov je ich nízky obsah kalórií a vysoký obsah vlákniny. To z nich robí ideálnu voľbu pre tých, ktorí dbajú na svoju líniu alebo sa snažia znížiť príjem nezdravých tukov. Okrem toho sú vhodné aj pre vegánov a vegetariánov, pretože neobsahujú žiadne živočíšne produkty.

Soľ, olej a korenie

O zaujímavý recept na žihľavové čipsy sa na svojom instagramovom účte divokastrava podelila odborníčka na svet byliniek Diana Mozoláková.



Foto: Jana Kollárová

Je to jednoduché - čerstvé, umyté a vysušené žihľavové listy zmiešajte v miske s trochou soli, olivového oleja a vaším obľúbeným korením. Môže to byť cesnakový prášok, mletá paprika či rôzne sušené bylinky.

Potom listy rozložte na plech vyložený papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Čipsy sa pripravujú krátko, stačí šesť až osem minút. Radšej ich pravidelne kontrolujte, aby sa nespálili a nezhorkli.

Zdroj: Instagram/divokastrava



ANKETA: Láka vás vyskúšať žihľavové čipsy?

93,3%



6,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist