Paradajková omáčka
Paradajková omáčka

Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na bolognese) videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 31. augusta 2024

Výborná omáčka z letných surovín, plná pravej chuti voňavej zeleniny, na ktorej si môžete pochutnať v takejto podobe aj v zime. Túto omáčku Zobraziť celý popisVýborná omáčka z letných surovín, plná pravej chuti voňavej zeleniny, na ktorej si môžete pochutnať v takejto podobe aj v zime. Túto omáčku robievam každoročne, ako ZÁKLAD na omáčku bolognese alebo tuniakovú omáčku.
Zdroj: Môj blog

10
porcií
90 minút
tepelná úprava
Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na bolognese) (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

5 kg
2 kg
1 kg
300 ml
4 PL (salça)
3 PL
200 ml
1 PL
10 g
10 g
3-4 PL




Postup

  1. 1

    Zeleninu si najprv dobre umyjeme. Papriku pokrájame na malé tenké kúsky, cibuľu na drobno a paradajky tiež na menšie kusy. Je to chutnejšie a aj oku lahodiace, keď tam v omáčke neplávajú veľké šupky. Ak chcete, tak pridáte do omáčky aj cesnak. Ja sem nedávam, lebo podľa mňa nie je problém pridať potom pri varení do jednej fľašky tie 1-2 strúčiky. Toľko cesnaku má doma stále každý :-)

  2. 2

    Do hrnca dáme olej a zosklovatíme na ňom cibulu, ktorú sme trocha osolili. Následne dáme mletú papriku a necháme minutku poškvrčať. Pridáme pokrájanú papriku, osolíme 1/2 PL soli, premiešame a necháme, nech sa za občasného miešania celá poriadne prehreje, poprípade trocha zmenší svoj objem.

  3. 3

    Následne pridáme pokrájané paradajky, soľ, oregano, bazalku, mleté čierne korenie a paradajkovú pastu/pyré. Poriadne premiešame a necháme variť.

  4. 4

    Asi po 1 hodine varenia (od bodu varu) pridáme cukor a varíme pomaly ešte cca 1 hodinu. To záleží aj od toho, že či chcete mať redšiu alebo hustejšiu omáčku a aj od toho, že aké šťavnaté sú vaše paradajky. Ak chcete mať redšiu, postačí aj 1/2 hodina. Choďte jednoducho podľa oka.

  5. 5

    Omáčku dáme do fliaš, poriadne zakrútime a otočíme hore dnom. Necháme takto celkom vychladnúť. Ja odkladám vždy takto, bez sterilizovania a nikdy sa mi nič nepokazilo. Jedine musíte dávať pozor na to, aby ste mali dobré vrchnáky a nie s nejakou chybou. Z tejto dávky mi vyjde väčšinou 10 ks 7decových fliaš.

    Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na bolognese) (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Omáčka je naozaj výborná ;-) Neskôr, podla toho že akú omáčku budete z nej pripravovať, pridáte ostatné už klasické prísady. Ja napríklad do bolognese dám mleté mäso a dochutím ešte cesnakom a rascou. Prípadne ešte oregano. Keď robím tuniakovú, tak tam dávam už jedine tuniakové filé v oleji. Nedochucujem ničím iným. Poprípade zvyknem omáčku trošku zahustiť škrobom, to preto, aby omáčka zjemnela a mala peknú hladkú chuť :-) Fantázia je jednoducho vo vašich rukách, vytvorte si z tohto základu vašu obľúbenú omáčku na cestoviny.

    Paradajkovo-papriková omáčka na zimu (základ na bolognese) (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube

Diskusia k receptu

zolik
Pekný recept, robievam tiež niečo podobné ale nie každý rok.
Myslím, že v rozpise surovín pri mletej červenej paprike vypadli PL.
Prajem Ti ešte veselé zaváranie milá @cesminaz
evanaaa
Pamätám si, toto sme kedysi robili nie ako omáčku, ale ako paprikovú pochúťku k údeninám, či ako nátierku.......




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia