Foto: Shutterstock
Figy sa nám vždy spájali s dovolenkou pri mori, veď pri Jadrane a v Stredomorí rástli hádam v každej záhrade. Posledných dvadsať rokov sa stávajú aj naším, doslova regionálnym, ovocím. Kto si zasadil v záhrade alebo pred domom figovník, už po niekoľkých rokoch sa teší z bohatej úrody a tí, ktorí ich sadili pred desiatkami rokov, aj z dvoch ročne. Ako figy využiť v kuchyni, vám poradí šéfkuchár Igor Čehy.
Šéfkuchár Igor Čehy.
Foto: Pravda - Ivan Majerský
1. Ako kúpiť dobré plody
Ak figy kupujete, ako zistíte, že sú zrelé? Dokonale zrelé sú vtedy, keď jemne podľahnú ľahkému tlaku prstov a majú príjemnú vôňu. Kupované figy by však mali mať stále pevnú šupku, lebo ak ju majú veľmi mäkkú, sú vnútri už kašovité. Na druhej strane – ak máte vlastné figy, viete, že čím je zrelšia a mäkšia, tým je sladšia.2. Ako ich skladovať
Čerstvé figy sú citlivé a neznášajú tlak, preto ich nikdy neukladajte na seba. Nesvedčí im ani dlhšie skladovanie, pri izbovej teplote vydržia približne jeden deň a v chladničke maximálne tri dni.
Figy sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé ovocie, lebo majú veľa minerálov, provitamín A a tiež veľa vlákniny.
3. Najlepšie sú čerstvé
Figy sú ovocie, ktoré sa veľmi neodporúča tepelne upravovať, najlepšie a najcennejšie pre náš organizmus sú čerstvé. Sú veľmi jemné, preto im tepelná úprava neprospieva. Ak by ste ich chceli použiť tepelne upravené, tak jediný odporúčaný spôsob je ich krátko grilovať alebo opiecť na panvici pri vysokej teplote. Povrch krásne skaramelizuje a vnútro zostane kompaktné.4. S čím figy kombinovať
Figy sú ideálnym ovocím k syrom, spolu s hroznom, orieškami a medom tvoria neodolateľnú kombináciu.Foto: Shutterstock
5. Podávajte ich k dezertom
Čerstvé alebo grilované figy sú skvelým doplnkom krémov a zmrzlín.6. Ideálne sú do šalátov
Rovnako môžete z fíg urobiť vynikajúci šalát, naslano aj nasladko. Výborne chutia napríklad s tekvicou, rukolou, so syrmi, napr. s modrou plesňou, s fetou, kozím syrom a tiež so špenátom, s orechmi, čučoriedkami. Jednoducho fantázii sa medze nekladú.7. Sú perfektné aj k mäsu
Ak máte radi kombináciu slaného so sladkým, figy sú výborné aj k mäsu. Opäť sa majú tepelne upravovať len minimálne, stačí ich len krátko grilovať. Najlepšie sú v kombinácii s bravčovým alebo jahňacím mäsom, prípadne s mladým srnčím mäsom.Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Diskusia k článku