Ešte poslúžia:
4 tipy, ako doma zužitkovať slivkové kôstky

Veronika Lucáková, 3. septembra 2024     5 minút čítania

Považujeme ich za odpad, ale celkom také neužitočné veru nie sú. Kôstky, ktoré vám zostali zo sliviek, sa dajú perfektne využiť a to nielen v kuchyni.



Foto: Shutterstock

1. Prekvapivá chuťová bomba

Vďaka amygdalínu, ktorý slivkové kôstky obsahujú, sa tieto dajú použiť na obohatenie tekutín jemnou mandľovou chuťou (rovnaká zložka sa nachádza aj v mandliach a marhuliach). A hoci sa vo vnútri kôstok nachádzajú jadierka, ktoré môžu byť pri nadmernej konzumácii aj nebezpečné, počas macerovania celých neporušených kôstok sa do tekutiny až toľko amygdalínu neuvoľní, takže si likér či domáci extrakt môžeme dopriať.

Do likérov a destilátov: Vložte niekoľko vyčistených a vysušených slivkových kôstok do fľaše vodky alebo brandy. Nechajte ich lúhovať niekoľko týždňov, občas fľašu pretrepte. Výsledkom je aromatický nápoj, ktorý môže povýšiť vaše koktaily nádychom prirodzenej sladkosti a orechového podtónu.



Foto: Shutterstock

Domáci extrakt: Podobne ako vanilkový extrakt, môžete si vytvoriť slivkový extrakt. Namočte niekoľko rozdrvených kôstok do alkoholického nápoja s vysokým obsahom alkoholu na niekoľko mesiacov. Výsledný extrakt môžete použiť pri pečení alebo na dochutenie dezertov, čím dosiahnete sofistikovanú a nuansovanú chuť.

Ochutené octy a oleje: Pre gurmánsky nádych pridajte slivkové kôstky do octu alebo oleja. Tento nálev sa môže použiť na zvýraznenie chuti v šalátových zálievkach, marinádach alebo dokonca na pokvapkanie pečenej zeleniny.

Recepty na likéry zo slivkových kôstok:



2. Šikovné na pečenie naslepo

Pečenie "naslepo" je dôležitá súčasť pečenia, najmä ak ide o niektoré sladké koláče ako sú tarty či tartaletky alebo slané kiše z krehkého cesta. Jedná sa o techniku, pri ktorej sa korpus najprv zaťaží a predpečie ešte pred pridaním náplne.

Zvyčajne sa na tento účel používajú špeciálne keramické fazuľky alebo guľôčky a vďaka takémuto zaťaženiu sa cesto pri pečení nenafúkne. Ako ekologická alternatíva môžu poslúžiť vysušené slivkové kôstky. Jednoducho ich pri predpekaní navrstvite na vrch cesta prikrytého papierom na pečenie.



3. Teplé vankúšiky

Slivkové kôstky dokážu mimoriadne dobre uchovávať teplo. Vyčistenými a vysušenými slivkovými kôstkami naplňte látkové vrecúško, vložte ho do mikrovlnnej rúry na minútu alebo dve a vankúšik je pripravený na upokojenie boľavých svalov alebo zahriatie v chladný deň.



Foto: Shutterstock

4. Prírodné potpourri

V kombinácii so sušenými kvetmi, bylinkami a niekoľkými kvapkami esenciálneho oleja sú slivkové kôstky výborným základom pre domáce potpourri. Ich porézny povrch umožňuje dobre udržať vôňu a priestor bude dlhšie voňať príjemne.





ANKETA: Vedeli ste, že sa dajú využiť zo sliviek aj kôstky?

19,4%



80,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist