Trendy:
Voňavé mámenie koláčových slastí

Bohuš Lenický - Pravda, 23. októbra 2009     3 minúty čítania

Ak si niekto nebodaj myslí, že chlapi nemajú radi sladkosti, hlboko sa mýli. Hoci je zrejme pravda, že radšej ako čokoládu si dajú vychladenú dvanástku, dobrý koláč či zákusok po riadnom kuse mäsa neodmietnu.


Foto: Pravda archív


Ba nájdu sa aj jedinci, schopní sfúknuť celý plech koláčov naraz. Jeden dokonca za prvej vojny písal zo zákopov list, ktorý sa začínal takto: „Drahé koláče, pošlite mi rodičia.“ Pozri recepty na koláčové pokušenia Zabudnime však na extrémnych jedákov a vráťme sa k tým sladkým, voňavým a zvodným výtvorom cukrárok a cukrárov. Aj najskúsenejšia gazdinka, ktorá už má „napečené“ na roky dopredu, sa nikdy neprestáva učiť. Kým sa však do pečenia nového koláča pustí, premietne si ho najskôr v hlave a zváži, či bude výsledok zodpovedať vynaloženej námahe.

Nikto však nie je neomylný, a tak sa môže stať, že práve onen zatratený recept ponúka sladký skvost. A už ho nikdy neochutná. Pri múčnikoch, rovnako ako pri iných dobrotách, platí, že ich obľúbenosť vo veľkej miere podmieňuje rodinná tradícia. Osvedčené recepty, prechádzajúce z pokolenia na pokolenie, sú súčasťou rodinnej tradície. Čo sa pečie v nedeľu, čo na sviatky, aká torta na narodeniny, svadbu či inú príležitosť, je často akoby geneticky zakódované v rodokmeni rodiny.

Táto tradícia však nie je neživá, rozvíja sa, ku kuchynským stáliciam stále pribúdajú nové pochúťky. Často sa zatúlajú až z cudziny. Dôkazom môže byť tiramisu, ktoré sa na Slovensko dostalo z Talianska a v súčasnosti patrí k najobľúbenejším zákuskom. Ba má aj slovenské mutácie. Koniec koncov ani populárna štrúdľa nie je výmyslom „starých Slovákov“, lež dedičstvom c. a k. monarchie. Napriek tomu je božská. Dobré jedlo veru nepozná hranice ani bariéry, tobôž jazykové, pretože jazyk ich kvalitu preverí najlepšie...





Diskusia k článku







 



TOPlist