Foto: Pravda archív
Nikto však nie je neomylný, a tak sa môže stať, že práve onen zatratený recept ponúka sladký skvost. A už ho nikdy neochutná. Pri múčnikoch, rovnako ako pri iných dobrotách, platí, že ich obľúbenosť vo veľkej miere podmieňuje rodinná tradícia. Osvedčené recepty, prechádzajúce z pokolenia na pokolenie, sú súčasťou rodinnej tradície. Čo sa pečie v nedeľu, čo na sviatky, aká torta na narodeniny, svadbu či inú príležitosť, je často akoby geneticky zakódované v rodokmeni rodiny.
Táto tradícia však nie je neživá, rozvíja sa, ku kuchynským stáliciam stále pribúdajú nové pochúťky. Často sa zatúlajú až z cudziny. Dôkazom môže byť tiramisu, ktoré sa na Slovensko dostalo z Talianska a v súčasnosti patrí k najobľúbenejším zákuskom. Ba má aj slovenské mutácie. Koniec koncov ani populárna štrúdľa nie je výmyslom „starých Slovákov“, lež dedičstvom c. a k. monarchie. Napriek tomu je božská. Dobré jedlo veru nepozná hranice ani bariéry, tobôž jazykové, pretože jazyk ich kvalitu preverí najlepšie...
Diskusia k článku