Víťazka Pečie celé Slovensko:
Počas šou som sa vždy vedela vynájsť

Jarmila Horváthová, 10. marca 2024     12 minút čítania

Timea Strnálová vyhrala tretiu sériu populárnej televíznej šou a pritom začala piecť len pred necelými dvoma rokmi. Súťaž ju presvedčila, že v živote sa túži venovať práve cukrárstvu.



Foto: Archív RTVS

Spomínali ste, že by ste si chceli otvoriť cukrársku výrobničku. V akom štádiu sú tieto vaše plány?

Áno, chceme otvoriť výrobňu u nás v Levoči, ešte čakáme na pár schválení a verím, že ešte tento rok v nej budem aj piecť. Koláčiky budú aj na zákazky, no budeme ich predávať aj v našej rodinnej kaviarni.

„Nešla som do šou s cieľom vyhrať, ale naučiť sa nové veci, získať skúsenosti a nové priateľstvá.“

Spomínali ste, že po finále ste mali štátnice. Ako sa vám darilo skĺbiť prípravu na ne so súťažou? Predsa len šesť týždňov ste boli po štyri dni preč...

Deň po finále som doslova utekala z Bernolákova na štátnice do Prešova. Bolo to náročné. Diplomovú prácu som dokončila ešte pred príchodom do stanu, aby som toho mala menej. Na učenie som mala minimum času, našťastie som si veľa pamätala. Je pravda, že cez víkendy počas nakrúcania som sa viac pripravovala na ďalšie výzvy, ktoré nás čakali v šou, ako na štátnice.

Keď ste začali piecť, nosievali ste koláčiky aj spolužiakom? Alebo kamarátkam a kamarátom?

Pôvodne som začala piecť makrónky a torty na objednávky, no s inými koláčikmi som nemala veľa skúseností a takmer žiadne som pred súťažou nepiekla. Spolužiakom som občas priniesla makrónky, keď som ich urobila zopár navyše. No počas príprav na výzvy som vždy niečo chutné odniesla susedom a známym.

Máte v cukrárstve nejaký smer, ktorý je vášmu srdcu milší ako ostatné, a preto tie dezerty a koláčiky pripravujete radšej?

Obdivujem francúzske dezerty a chcem sa aj venovať ich príprave. Páči sa mi tá široká škála rôznych techník, zdobenia a chutí. V poslednom čase som si veľmi obľúbila choux a odpaľované cesto, no plánujem absolvovať aj kurzy moussových dezertov, tartaletiek a rôznych moderných dezertov. Nie som úplne doma pri pečení klasiky, ako sú napríklad punčové rezy. Nikdy som ich nepripravovala a ani ich sama nemám rada. Ale ak ma niekto požiada, určite mu nejaké chutné koláčiky napečiem.

Milujete pečenie, ale máte rada aj sladkosti? Vy aj vaša mamička ste superštíhle, doprajete si to, čo vytvoríte v kuchyni?

Veľmi rada si vychutnám kvalitný a chutný koláčik. Vždy, keď som skúšala koláče, makrónky, tak som ich aj ochutnala, aby som vedela, čo ľuďom ponúkam. Samozrejme, že všetko s mierou.





Diskusia k článku







 



TOPlist