Víťazka Pečie celé Slovensko:
Počas šou som sa vždy vedela vynájsť

Jarmila Horváthová, 10. marca 2024     12 minút čítania

Timea Strnálová vyhrala tretiu sériu populárnej televíznej šou a pritom začala piecť len pred necelými dvoma rokmi. Súťaž ju presvedčila, že v živote sa túži venovať práve cukrárstvu.



Foto: Archív RTVS

Tímea Strnálová (25) pochádza z Levoče a minulý rok skončila štúdium na Fakulte športu Prešovskej univerzity v Prešove. Keďže rada piekla, prihlásila sa do súťaže Pečie celé Slovensko, ktorú vyhrala. Momentálne pracuje na pláne otvoriť si vlastnú cukrársku výrobňu aj s kaviarňou.

Stali ste sa najmladšou víťazkou šou Pečie celé Slovensko. Talent či záľubu v pečení ste podedili?

Pečenie som milovala odmalička. Chodievala som na víkendy k Betkinej (volám tak moju mamku) najstaršej sestre, ktorá je vyučená cukrárka a vždy niečo sladké upiekla. Pre mňa to bolo vždy niečo výnimočné, pretože doma sme málokedy piekli. Keď som vyrástla, začala som skúšať rôzne recepty, ktoré som si napozerala na YouTube. No záľubu v makrónkach som objavila vo februári 2022 a tam sa začala aj moja cesta k pečeniu.

Od nakrúcania už prešiel nejaký čas. Ako sa zmenil váš život po súťaži?

Po natáčaní šou som zavŕšila magisterské štúdium a to bolo ukončenie ďalšej životnej etapy. O svojej budúcej profesii som mala úplne inú predstavu, chcela som sa venovať športu. Počas účinkovania v Pečie celé Slovensko som si však uvedomila, že cukrárstvo je práve to, čomu sa chcem venovať aj profesionálne. Samozrejme, že po tom, čo som vyhrala, ma viac ľudí registruje a mám aj oveľa viac objednávok.

Čo bolo pre vás počas nakrúcania najťažšie?

Za najťažšie som považovala prípravu dezertu „cannoli“. Bola to pre mňa naozaj jedna z najväčších výziev. Veľkú osemnásťcentimetrovú cannoli som si nemala možnosť vyskúšať doma, preto to bolo skôr šťastie, či sa mi ju podarí vysmažiť a oddeliť vcelku od formy.

„Vždy som si verila, a aj keď niekedy nie všetko išlo podľa mojich predstáv, zachovala som si chladnú hlavu.“

A, naopak, čo vás najviac bavilo?

Každá epizóda, a bolo ich veľa, kde sme pripravovali torty, ma nesmierne bavila.

Spomínali ste, že k účasti vás inšpirovala druhá časť série. Predsa len, sledujú ju státisíce ľudí a neprihlásia sa... Čo bolo pre vás motiváciou prihlásiť sa?

Druhú sériu som sledovala s veľkým obdivom, no ani mi nezišlo na um, že by som sa vôbec prihlásila. Ale keď som uvidela prihlášku na kasting do tretej série, tak som o nej začala premýšľať. Poradila som sa s kamarátkami a s rodičmi a nakoniec som prihlášku vypísala a poslala s tým, že ak to nevyjde, vyskúšam ju poslať opäť o rok.

Čo vás počas nakrúcania prekvapilo?

Technické výzvy boli vždy prekvapením. Nič z toho som predtým nepiekla a bola to doslova skúška ohňom, nevedela som vopred, ako sa vydaria. Najväčšie trápenie som mala s čokoládou a s poschodovými tortami. Teplo v stane vedelo vždy zamiešať karty a nie všetko vyšlo podľa predstáv.

Dlho ste si zvykali na prítomnosť kamier a celý ten ruch okolo?

Na kamery som si zvykala veľmi dlho. Nevedela som sa uvoľniť a byť prirodzená. Samozrejme, že som vždy bola na kameru taká, aká som aj v súkromí, no uvoľniť sa mi trvalo dlhšie ako ostatným. Až postupne to začalo byť lepšie, kamery som už nevnímala a brala som ich ako súčasť pečenia.





Diskusia k článku







 



TOPlist