Virálny tip:
Rozmarínový odvar ako zázračný elixír na vlasy? Naša redaktorka vyskúšala, či naozaj funguje

Jana Klimanová, 22. januára 2024     4 minúty čítania

Návod na odvar z rozmarínu, po ktorom vraj rastú vlasy ako z vody, ovládol sociálne siete. Ale naozaj má také účinky? Domáci odvar na vlastnej koži, teda presnejšie vlasoch, otestovala naša kolegyňa Jana Klimanová.



Foto: Shutterstock

Rozmarín, chutná bylinka, ktorá nesmie chýbať v mnohých receptoch, sa nestratí ani v kozmetickej výbave. Okrem iného táto bylinka zlepšuje prekrvenie pokožky, čo priaznivo pôsobí na kvalitu vlasov a potešia sa mu najmä vlasy lámavé, padajúce, či pomaly rastúce.

Internetom sa šíri vychytávka na prípravu rozmarínového odvaru, ktorý má pozitívny účinok na rast vlasov. A keďže tento jednoduchý tip (asi ako každú ženu) zaujal aj mňa, vyskúšala som ho na vlastnej koži, teda na vlastných vlasoch.

Ako na to

Ak máte doma na parapete rozmarín v kvetináči, alebo vám v lete rastie na záhrade či terase, môžete si odvar z bylinky pripraviť aj doma. Jeho príprava je jednoduchá. Podľa receptov na sociálnych sieťach potrebujete čerstvé vetvičky rozmarínu a vodu. Koľko vetvičiek rozmarínu dáte do hrnca, toľkými hrnčekmi vody ich treba zaliať.



Foto: Shutterstock

Ja som zvolila trochu iný postup. Keďže odvar vydrží v chladničke maximálne týždeň, netreba pripravovať na jedenkrát veľké množstvo. Z rastliny som teda odstrihla jednu - dve vetvičky, ktoré som položila na dno malého kastrólika a zaliala ich vodou tak, aby boli ponorené.

Vetvičky varíme vo vode 15 minút, po tomto čase ich odstavíme a necháme ďalšiu pol hodinu lúhovať. Keď odvar vychladne, precedíme ho cez sitko do uzatvárateľného pohára alebo priamo do fľaštičky s rozprašovačom. Odvar odložíme do chladničky a používame ho maximálne sedem dní.

Funguje to?

Rozmarínový odvar nanášame na korienky vlasov po ich umytí, aj preto je dobré naliať ho po uvarení a vychladnutí rovno do rozprašovača. Druhou možnosťou je nanášať rozmarínovú vodu na vlasy pipetou.



Foto: Shutterstock

Keďže odvar by sa mal aplikovať trikrát do týždňa, ja si ho nanášam na vlasy aj medzi ich umytím. Výsledok? Moje vlasy sú po mesačnej aplikácii rozmarínovej vody skutočne zdravšie, lesklejšie, nevypadávajú a začali rásť aj na miestach, kde sa im dlho nechcelo…

Bonusové body: Varenie rozmarínu prekrásne rozvonia vašu kuchyňu! A keďže inhalácia vzduchu s arómou rozmarínu pomáha znižovať stres a napätie, potešia sa mu isto aj vaši rodinní príslušníci.

Rozmarín lekársky a jeho vlasové účinky

  • Obsahuje kyselinu rozmarínovú, ktorá reguluje tvorbu kožného mazu, čím pomáha eliminovať nadmerné mastenie vlasov a príznaky spojené s mastnou pokožkou hlavy.
  • Jeho prírodné antibakteriálne vlastnosti pomáhajú bojovať proti infekciám pokožky hlavy, ktoré môžu spôsobovať problémy ako lupiny a svrbenie.
  • Obsahuje kyselinu karnosovú, ktorá zlepšuje prekrvenie pokožky hlavy a podporuje rast vlasov.
  • Obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť vlasové folikuly pred poškodením voľnými radikálmi.




  • Diskusia k článku







     



    TOPlist