Víkendové ráno:
7 tipov, ako si vychutnať pomalé raňajky ako pre kráľa

Jarmila Horváthová, 15. apríla 2023     5 minút čítania

Cez týždeň väčšina z nás na nejaké kráľovské raňajky nemá čas. Doprajte si luxus pomalých a pestrých raňajok aspoň cez víkend. Ako by to mohlo vyzerať?



Foto: Shutterstock

1. Čas na prípravu aj vychutnanie

Vyhraďte si na raňajky dostatok času, čo by pre nepracujúcich cez víkend nemal byť až taký problém. Dobré raňajky si vyžadujú dobrú prípravu, pretože by mali byť pestré, aby v nich boli zastúpené všetky dôležité živiny.

A doprajte si aj ten luxus vychutnať si ich v pokoji a bez stresu, pretože hektické hltanie jedla či kávy škodí žalúdku a určite nikomu nepridá na dobrej nálade.

2. Upracte večer

Nezaškodí myslieť na raňajky už večer. Aj keď ste sa možno niekde zdržali do neskorých hodín alebo sa vám nechce – snažte sa aspoň upratať stôl, kde raňajkujete, a časť pracovnej plochy. Jesť v neporiadku nikoho neteší a pomôže vám to ušetriť čas ráno.



Foto: Shutterstock

3. Pestrosť sa počíta

Urobte si raňajky čo najpestrejšie. Sem–tam vajíčko na mäkko, jeden alebo dva rôzne druhy syra namiesto rovnakej salámy.

Ak na raňajky podávate šunku, salámu a syr, naaranžujte všetko na nie príliš veľký tanier a ozdobte čerstvou zeleninou, napríklad koktailovými paradajkami, pásikmi papriky alebo plátkami reďkovky. Nielenže to pekne vyzerá, ale zároveň vám to zabezpečí aj prísun vitamínov.



Foto: Shutterstock

Nezabudnite z chladničky hneď na začiatku prípravy raňajok vybrať maslo. Každý vie, že studené maslo sa veľmi ťažko natiera na čerstvé mäkké pečivo.

Ak ste maslo predsa len zabudli vybrať, použite niektorý z našich trikov:


4. Zo včerajšieho pečiva čerstvé

Aj z gumeného pečiva môžete vyčarovať chrumkavé kúsky. Urobiť zo včerajších rožkov alebo žemlí čerstvé takmer ako z pekárne sa dá niekoľkými spôsobmi.

Najlepšie je dať ich na niekoľko minút do rúry predhriatej na 180 stupňov. Ak nemáte rúru alebo čas, vložte pečivo do panvice s nepriľnavou povrchovou úpravou, prikryte pokrievkou a nechajte ho na strednom ohni približne 3–5 minút zohrievať. Raz pečivo otočte a uistite sa, že sa nič nepripálilo.



Foto: Shutterstock

5. Raňajkové croissanty bez námahy

Ak natrafíte v obchode na hotové cesto na croissanty, stojí za to ho vyskúšať. Stačí, ak ich cez víkend alebo vtedy, keď máte dosť času, vytvarujete a upečiete v rúre podľa návodu (približne 10 minút). Krásna vôňa sa bude šíriť celým priestorom a raňajky sa stanú zážitkom.



Foto: Shutterstock

6. Káva, čerstvý džús aj ovocie

Obohatením raňajok môže byť aj čerstvo vytlačená pomarančová šťava. Námaha, ktorú vynaložíte, keď si sami ručne vyžmýkate dva alebo tri pomaranče, sa vždy oplatí. Čerstvé ovocie môže byť korunou raňajok a malo by sa podávať nakoniec.

Ak robíte k raňajkám filtrovanú kávu, pripravte jej radšej o niečo viac než menej. Nie je príjemné, keď musíte prerušiť pokojné raňajky, aby ste si pripravili ďalšiu čerstvú kávu.



Foto: Shutterstock

7. Aké by mali byť ideálne zdravé raňajky?

Ideálne raňajky pre zdravie by mali obsahovať vhodné sacharidy, bielkoviny a vitamíny. Bielkoviny sú obzvlášť dôležité, pretože po raňajkách bohatých nielen na sacharidy, ale aj bielkoviny, hladina cukru v krvi stúpa len pomaly – nie ste tak rýchlo unavení a dlhšie sa cítite sýti.

Ideálnymi raňajkami sú preto napríklad kúsok celozrnného chleba alebo müsli s nízkym obsahom cukru, jogurt (harmonizuje črevnú flóru, a tým podporuje aj náš imunitný systém) a čerstvé ovocie alebo zelenina ako zdroj vitamínov.



Foto: Shutterstock

Raňajky by mali obsahovať asi 10 g bielkovín – ak si dáte jeden grécky jogurt (140 g), ten ich má 14 gramov.





ANKETA: Snažíte sa urobiť si čas na pokojné raňajky aj v pracovnom týždni?

73,1%



26,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist