Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Exotika v ovocí a zelenine.
Vystavujúci sa predháňali v tom, kto bude mať najkrajší stánok a ponúkne najviac kvalitných výrobkov. Núdza nebola ani o rôzne súťaže, tí skúsenejší sa snažili napríklad upiecť najkrajší bratislavský rožok, či vytvoriť najkrajšie umelecké dielo z karamelu.
Pre začínajúcich kuchárov a cukrárov bola motiváciou súťaž, v ktorej by im prípadný úspech otvoril dvere na účasť na medzinárodnej súťaži vo varení Euroskills v Belgicku. Tento rok sa podarilo spomedzi všetkých účastníkov prebojovať do finále Michalovi Hanšutovi zo SOŠ obchodu a služieb v Piešťanoch.
Zelenina tradične - netradične
Zeleninári, ktorí sa každý rok snažia návštevníkom vyraziť dych veľkým množstvom vystavovanej zeleniny a ovocia, sa rozhodli tento rok navliecť do krojov a vystavovať svoje produkty v tradičnejšom štýle. Tak ako predávali, skladovali a spracúvali plody svojej práce aj naši predkovia.
Zvedavým návštevníkom vysvetľovali pôvod pre nás neznámych, exotických druhov vystavovaného ovocia a zeleniny. Smutné bolo azda len pomyslenie, že niektoré druhy ovocia a dokonca ani bežné druhy zeleniny, ako napríklad tekvice, človek v obchode v tomto období len ťažko zoženie.
Raj pre milovníkov čokolády aj syrov
Čokoholici si mohli oči vyočiť na krásnych čokoládových pralinkách všakovakých tvarov a chutí. Prípadní záujemcovia si mohli nakúpiť potrebné náradie na výrobu čokoládových ozdôb, formy na ich tvarovanie, či rôzne transfery na otláčanie vzorov.
Kúsok od pralinkových dobrôt bol umiestnený stánok s prístrojmi na spracovanie cesta, grilovanie a varenie, mlynčekov na mäso, či strojov na krájanie údenín a syrov. Zaujali nás najnovšie tipy a tvary mlynčekov na korenia, a tiež nádoby na syrové, či čokoládové fondue.
Milovníci syrov a mliečnych výrobkov si tiež prišli na svoje. Najviac ľudí sa počas našej návštevy tlačilo práve pred stánkom s mliečnymi produktmi zo Zázrivej. Údené oštiepky, rôzne nakladané druhy syra, korbáčiky, nite, parenice, bryndza, ovčie a kozie jogurty s mnohými príchuťami... Nečudo, že ľudia pred nákupom najprv dlhšie postávali a dobre si premysleli, čo si zadovážia. Výber bol pestrý.
Zaujal nás aj stánok rakúskeho výrobcu, ktorý prezentoval množstvo druhov vyrábaných cestovín, spôsob ich spracovania a možnosti uskladnenia, prípadne zamrazenia. Stánky s koreninami našu pozornosť príliš nelákali, vegeta na 15 spôsobov, bez, či s prídavkom glutamanu, by už hádam na takéto podujatia ani nemali patriť. Ak áno, tak za úvahu by stálo vyvážiť ich prítomnosť niečím novším, v dnešnej dobe žiadanejším a aj exotickejším.
V znamení zdravia
Čoraz častejšie sa na našom najväčšom slovenskom gastronomickom veľtrhu začínajú objavovať aj malé lastovičky – dovozcovia alebo výrobcovia tzv. zdravých produktov.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Zdravé sladkosti vyzerali lákavo.
Osladzované boli len v malej miere ovocným cukrom. A o čo išlo? O ovocie a oriešky pomleté a spracované takým spôsobom, aby sa z nich vyťažilo čo najviac chuti im vlastnej. A aby nezostalo len pri obdivovaní oku lahodiacich sladkostí, zopár druhov sme aj ochutnali.
Jediné čo nám po absolútnom výbuchu skvelých autentických chutí surovín, z ktorých boli dobroty vyrobené v ústach zostalo, bolo želanie, aby sa tomuto malému maďarskému výrobcovi podarilo dostať na náš trh.
Topinambur je dobrý
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Mgr. Martin Makar zo spoločnosti,
ktorá spracúva topinambury.
„Máme naozaj pestrú paletu výrobkov,“ vysvetlil nám pán Mgr. Martin Makar zo spoločnosti FYTOSAL. „Nosným produktom sú Topinamburky – je to upravený topinambur na spôsob kandizovaného ovocia. Chuť samotného topinambura je mierne sladká, a pokiaľ sa k nemu pridá ďalšia zložka, nasiakne jej chuť aj vôňu. Potom sa namáčajú do 70 % čokolády, prípadne do čokolády so škoricou. Sú vhodné pre diabetikov, pretože ako zložku sirupu, v ktorom sa topinambury namáčajú nepoužívame sacharózu, ale fruktózu, aby mohli tieto výrobky konzumovať aj ľudia, ktorí majú problémy s cukrom.“
Nielen diabetici si môžu pochutnať aj na ich džemoch s rôznymi príchuťami, napríklad čučoriedkami, brusnicami, či marhuľami. Samozrejme, osladzované sú len prírodnou fruktózou, ktorá tvorí asi 20 % produktu. Sušený a pomletý topinambur sa zase môže používať ako závarka do polievok, vo forme tabletiek zase ako výživový doplnok, ktorý slúži najmä na zníženie cholesterolu.
Čajík na zahriatie
Stánkov s čajom a čajovými produktmi bolo na veľtrhu viacero. Okrem rôznych druhov kvalitných sypaných čajov z Ázie sme mali možnosť ochutnať aj instantný indický čaj s mliekom a cukrom, a s viacerými príchuťami. Aby ste rozumeli správne, čaje už stačilo len zaliať horúcou vodou, mlieko aj cukor sa už nachádzali v granulkách. Niečo ako káva 3 v jednom. Ťažko sa vyjadriť k tomu, či bude mať niečo také úspech u spotrebiteľov.... Ale keď sa predáva takto spracovaná káva, je možné, že aj takýto produkt si na trhu nájde svoje miesto.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Ivan Paľaga zo spoločnosti, ktorá dováža
na Slovensko čaje.
„Dovážame ich z čínskych provincií Zhejiang a Anhui, sú to balené čaje priamo od výrobcu dovážané kontajnerom plaviacim sa po oceáne, vylodí sa v prístave v Hamburgu a odtiaľ sa to vezie do nášho skladu pri Trnave.“ Vysvetlil nám tiež, čím sa čaje odlišujú: „Každý čaj pochádza z rovnakej rastliny, len sa odlišuje pozberovou úpravou alebo miestom zberu. Aj vďaka tomu je možné rozlíšiť, na aké choroby sú ktoré čaje vhodné. Každopádne sa dá všeobecne povedať, že zelený čaj je bohatý na antioxidanty, má množstvo pozitívnych zdravotných účinkov.
Čaj PU-ERH je napríklad veľmi známy ako spaľovač tukov, okrem toho však má aj mnoho iných mimoriadnych zdravotných účinkov ako napríklad oživenie mysle, či ochladenie žalúdka. Alebo napríklad polofermentovaný čaj Oolong, čo je niečo medzi čiernym a zeleným čajom je výborný na zníženie cholesterolu, cukru a tuku v krvi.“
Celkovo hodnotíme tohtoročný veľtrh Danubius Gastro pozitívne. Bolo sa na čo pozerať, aj čo ochutnávať. Dúfame, že úroveň veľtrhu sa bude každým rokom zvyšovať a na ďalší rok sa ho zúčastní viac menších výrobcov, či dodávateľov surovín a potravinárskych produktov, ktoré na našom slovenskom trhu chýbajú.
Foto: Sandra Támerová
Diskusia k článku