Veľká trojka:
Ak by ste mali mať vo svojej kuchyni len tri nože, mali by to byť tieto

Jana Klimanová, 3. júla 2024     3 minúty čítania

Dobrý nôž je základom úspešného varenia, s jedným však veľa toho nenarobíte. Tieto tri druhy sú nevyhnutnosťou v každej domácnosti.



Foto: Shutterstock

1. Kuchársky nôž

Prvý z veľkej trojky - kuchársky nôž - je univerzálny nástroj, ktorý by sa mal nachádzať v každej dobre vybavenej kuchyni. Tento nôž má širokú a dlhú čepeľ, zvyčajne okolo 20 cm, čo ho robí ideálnym na krájanie, sekanie a rezanie. Môžete ním krájať zeleninu, mäso či bylinky, s ľahkosťou a presnosťou.

Kvalitný kuchársky nôž je vyrobený z nerezovej ocele, ktorá zabezpečuje dlhú životnosť a odolnosť voči korózii. Pri jeho výbere dbajte aj na ergonomickú rukoväť, ktorá vám sadne do ruky.

2. Nôž na chlieb

Nôž na chlieb je nástroj s vrúbkovaným ostrím, ktoré umožňuje ľahké krájanie čerstvého chleba bez toho, aby sa drobil alebo stláčal. Čepeľ tohto noža je zvyčajne dlhšia, okolo 25 cm, čo umožňuje jednoduché rezanie aj väčších bochníkov.



Foto: Shutterstock

Okrem chleba je tento nôž ideálny aj na krájanie pečiva, koláčov či paradajok, ktoré majú tvrdú šupku a mäkké vnútro.

3. Nôž na zeleninu

Nôž na zeleninu či ovocie je menší a kratší, zvyčajne s čepeľou s dĺžkou 8-10 cm. Malá veľkosť a ostrá čepeľ zabezpečujú maximálnu kontrolu a presnosť pri práci s týmto nožom.



Foto: Shutterstock

Je navrhnutý na precízne práce, ako je šúpanie, čistenie a jemné krájanie ovocia či zeleniny. Tento nôž je užitočný aj pri vyrezávaní dekoratívnych prvkov alebo pri odstraňovaní nečistôt z potravín.

Prečítajte si aj:





ANKETA: Máte doma v kuchyni viac ako tri nože?

96,4%



3,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist