Foto: Shutterstock
Odhliadnuc od toho, že krájanie tupým nožom je otravné, tupý nôž, namiesto toho, aby krájal, skĺzne po surovine a môže vás nepekne porezať. Ostrý nôž je bezpečnejší.
Brúsenie nie je to isté ako ostrenie noža. Brúsenie udržiava ostrie v dokonalom stave - zarovnáva mikroskopické zúbky a trhlinky v čepeli, ale, čo je podstatné, neodstraňuje z čepele oceľ. Preto ho môžete vykonávať aj po každom použití noža.
Ostrenie je, na rozdiel od brúsenia, väčším zásahom do čepele, z ktorej odoberá oceľ a vytvára nový okraj. Ostriť nože sa odporúča najviac dvakrát do roka. Teda v prípade, že budete svoje nože pravidelne brúsiť. Ako?
Ak vynecháme štrbinovú a elektrickú brúsku, ktoré voči nožom nie sú celkom šetrné, je niekoľko spôsobov brúsenia nožov - od tých, čo používali ešte naši dedovia až po alternatívne brúsenie, napríklad o hrnček.
1. Brúsenie ocieľkou
Foto: Shutterstock
Brúsenie s keramickou alebo diamantovou ocieľkou vyžaduje trochu cviku. Zásadou je, aby ste udržali sklon ocieľky a noža v 15 až 20-stupňovom uhle. Ocieľku pridržte opretú hrotom o pevný, suchý povrch. Tí skúsenejší zvládnu nabrúsiť nôž aj tak, že ocieľku nemajú opretú o stôl, ale držia ju vo vzduchu.
Čepeľ noža v jej hornej časti pri rukoväti oprite o vrchnú časť ocieľky. Jemným tlakom ťahajte nôž až na koniec ocieľky tak, aby ste brúsili celú dĺžku ostria a skončili pri jeho špičke. Tento ťah zopakujte asi desaťkrát, po obidvoch stranách. Ak držíte ocieľku v ruke, čepeľ noža ťahajte striedavo zvrchu a zospodu ocieľky. Video vám názorne ukáže, ako na to a tiež prezradí, prečo je na konci ocieľky magnet.
Zdroj: Youtube/Ladislav Zelenka
Diskusia k článku